Locato SA ar fi trebuit să fie pariul câștigat al mandatului Ștefan la Piatra Neamț. Inginer de meserie, cu antecedente la Romturbo Vulcan, pe care a dus-o pe un loc fruntaș în topul firmelor de la vremea aceea din județ, el a mizat pe o soluție care ar fi trebuit să rezolve problema agentului termic asigurat locuințelor încă branșate la sistemul public. Mai mult, așa eram asigurați în zeci de emisiuni televizate, pietrenii, care au făcut greșeala de a se decupla și a cumpăra centrale termice de apartament, se vor ruga de edili să-i primească înapoi. Cât de mare a fost dezastrul s-a scris chiar în Mesagerul de Neamț, într-o suită de articole, care au făcut vâlvă și au deranjat la vremea respectivă.
Locato SA se află, în acest moment, în reorganizare judiciară. A ajuns aici printr-o greșeală de start, care avea un singur scop: crearea unui sistem despre care se știa că nu va funcționa niciodată, dar care, se știa sigur, va costa sume imense din partea Consiliului Local Piatra Neamț. Dincolo de imensitatea fraudei, fie ea doar morale, a mai existat și o anume șmechereală, nesimțită, pe bani publici, șmechereală care i-a făcut pe unii să prospere, să se simtă bine, să poată face favoruri, să-și poată achiziționa bunuri de la societate și să poată dispune de banii societății. Principiul ”ce-a păpat lupul e bun păpat” probabil va rămâne valabil și în acest caz. Tocmai de aceea, pentru că nu credem că firma de lichidare va face altceva decât a făcut în cazuri celebre în Neamț, unde alte societăți ale unor administrații locale au fost lichidate cui trebuie, pe cât trebuie și fără niciun fel de probleme pentru administratori, vă prezentăm câteva cheltuieli interesante, decontate cu larghețe de conducerea societății.
Vodafone girează pentru centrale termice
O societate precum Locato SA avea nevoie, cel puțin la nivel teoretic, de piese de schimb pentru centrale termice. În noiembrie 2010, directorul tehnic Liviu Voicu face un referat pentru aprobarea unei delegații a București în acest sens. Directorul societății i-o aprobă și ea se produce, în zilele de 27-28 noiembrie 2010. De aici începe partea strict hazlie a lucrurilor. Este vorba despre un weekend, fiind un lucru știut că firmele din București lucrează în această perioadă a săptămânii, mai ales când e vorba despre piese de schimb pentru o firmă a Primăriei Piatra Neamț! Dacă priviți cu atenție ordinul de deplasare, pe baza căruia s-a făcut decontarea, observați că ștampila care certifică prezența în București, într-o duminică de noiembrie, aparține cunoscutei firme de centrale termice cu căsuțe vocale Vodafone!
Un simplu calcul, făcut la repezeală, arată grija față de banul public: mașină de la firmă, benzină, probabil cazare, diurnă etc, totul pentru ca un personaj din societate să-și rezolve o problemă personală. Disprețul față de orice control, siguranța că partidul îi apără de orice și oricine, a făcut să se accepte ca decont o asemenea făcătură.
RAI-ul deconturilor de la Locato
În anul 2011, s-au făcut plăți pentru cumpărarea de diverse produse pe care generic le putem numi ”de protocol”. Sucuri, apă minerală, hârtie igienică, prosoape, toate apar pe facturi emise de o firmă cu sediul pe b-dul Republicii, bl. A2, parter. Cei care au adus la redacție xerocopii după toate aceste facturi susțin că există o suspectă legătură între diverse deplasări ale conducerii societății și respectivele deconturi. Pe unele dintre aceste facturi chiar se specifică, în clar, că este vorba despre deconturi privindu-l pe directorul societății.
Dacă analizăm facturile, vom observa o neostoită… sete la nivelul societății care deservea un segment al populației din Piatra Neamț cu agent termic. Sau măcar o riguroasă respectare a sfatului medicilor, cu consumul zilnic minim de doi litri de lichide…
De exemplu, în 19 aprilie 2011, erau achiziționate 60 de sticle de apă minerală Izvorul Muntelui, la 2.5 l, 50 de sticle de Cola, Fanta, Sprite de 0.5 l, 60 de sticle cu suc de măr și lămâie la 1.5 l plus 10 seturi de hârtie Volare. Pe factură apare scris decont M.N. 19.05.2011, ceea ce ne face să ne gândim că directorul a luat un avans spre decontare, s-a dus la magazin și a cărat conștiincios baxurile cu băuturi răcoritoare la sediu, unde au fost folosite pentru salariații lesinați de căldura de aprilie din centrale. Totalul de 616 lei aproape că nu mai contează în fața devotamentului directorului pentru salariați.
A doua zi, pe 20 aprilie, de la aceeași societate se mai achiziționau produse de 1.001, 92 lei. Nu știm dacă era din nou vorba despre un decont dar sigur observăm că setea nu a putut fi potolită cu produsele luate cu o zi înainte. Așa că s-au mai achiziționat 40 de sticle de Fanta, Cola, Sprite la 0.5 , 36 sticle cu aceleași produse, de data aceasta la 2.5 l, 60 de sticle cu apă minerală Dorna la 2 l, seturi de servețele umede (doar 10 pachete), 2 kg de produse pe bază de caramel și susan, multe produse pentru curățat WC-uri, hârtie igienică și șervețele etc.
În felul acesta, s-au cheltuit peste 1.600 de lei pentru aproximativ jumătate de tonă de sucuri sau ape minerale.
Căldură mare, moșer, și sete pe măsură! Noroc că a existat precauția de a achiziționa (și deconta, desigur) șervețelele umede și hârtia igienică atât de folositoare în perioada de după ingerarea substanțelor lichide mineralizate…
Dana OSTAHIE
3 comentarii
de asta au stat copii mei fara apa???ca le trebuiau directorilor banii mei sa-si cumpere suc si hartie igienica?de asta era sa ma omor cu vecinii ca ei platisera la zi apa,dar din cauza mea care mi-am permis luxul de a ramane fara servici si a nu-mi permite sa achit factura la intretinere,au fost nevoiti sa suporte si ei alaturi de mine lipsa apei in luna iulie la 45 de grade???DOAMNE CAND ITI INTORCI PRIVIREA CATRE CEI NAPASTUITI DE SOARTA???
din banii nostrii traiti bine si noi flamanzim copii nostrii ca sa achitam facturile astea exorbitante