Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” invită publicul din Neamț la un eveniment cultural de excepție, întîlnirea cu doi poeți reprezentativi ai „generației 80” și ai literaturii române actuale, Ion Mureșan și Lucian Vasiliu. Manifestarea, care se va desfășura sub genericul „Antologia Scriitorilor Români Contemporani”, va avea loc marți, 28 ianuarie 2014, ora 17, în Sala Cupolă.
Se vor confrunta, astfel, într-un „duel poetic”, laureatul Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” din 15 ianuarie 2014 de la Botoșani, poetul Ion Mureșan care trăiește la Cluj Napoca și unul dintre nominalizații la același premiu, poetul Lucian Vasiliu, care vine de la Iași.
Ion Mureșan, despre premiul „Mihai Eminescu”: Nu consider că premiul de la Botoșani este un premiu, el este o legitimație de club. Uniunea Scriitorilor din România are premii profesionale. Acest premiu este semn că opera mea a intrat în clubul de elită al poeziei românești din ultimii 50 de ani, unde poți să stai la masă si să discuți cu poeți de talia lui Mihai Ursachi, Cezar Ivănescu, Mircea Ivănescu, Ștefan Augustin Doinaș, Ana Blandiana, Dinu Flămând, Ileana Mălăncioiu etc. Nu este o valoare profesională, este o valoare morală. Consider că Premiul Național de Poezie mă aduce acasă.
Lucian Vasiliu, într-un autoportret dintr-un interviu din revista „Conta”: Sînt de un optimism robust, creștin, nu cred decît în Dumnezeu, respectiv în infinitul spiritului, al culturii, al cărții, dincolo de formele materiale diferite, trecătoare, conjuncturale. Apocalipsa există în cei lipsiți de credință, în cei posedați de egolatrie, de lipsa de caracter, de omniprezentul diavol devorator…
Portrete critice ale celor doi poeți vor fi realizate de confrații Emil Nicolae și Adrian G. Romila.
Inițiatorul și moderatorul manifestării, directorul Bibliotecii „G. T. Kirileanu”, scriitorul Adrian Alui Gheorghe, despre acest eveniment: „Promitem o seară de poezie memorabilă cu doi dintre cei mai importanți scriitori ai literaturii române actuale, poeți cu operă și mit personal. Se vor confrunta două formule lirice distincte, spre beneficiul publicului, tot mai numeros, din Neamț, interesat de poezie și de ierarhiile corecte din spațiul literaturii. Va fi o demonstrație că poezia română e vie și că e mai frumoasă decît viața de zi cu zi a românilor.”