Se întâmplă la Brașov, unde procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial efectuează cercetări penale față de directorul general al DGASPC Brașov, Virginia Martin (în sarcina căreia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, în forma autoratului, ambele în formă continuată – 18 acte materiale, respectiv 14 acte materiale și luare de mită), precum și Matei Gavril, consilier județean Brașov (în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, în forma complicității, ambele în formă continuată – 18 acte materiale, respectiv 14 acte materiale, dare de mită și conflict de interese).
Reținem din comunicatul DNA:
”Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori reiese că există probe din care rezulta motive întemeiate, conform cărora,
Prin încălcarea cu intenție a atribuțiilor de serviciu, inculpata Martin Virginia a inițiat și a aprobat, în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, atribuirea directă, în mod nelegal, a mai multor contracte de achiziție a unor produse, servicii, lucrări, către două societăți controlate de către consilierul județean Matei Gavril.
În contextul atribuirii acestor contracte nu a fost urmată procedura legală prealabilă ce impunea întocmirea unor referate de necesitate, a unui studiu de piață realizat în scopul identificării celei mai bune oferte.
Achizițiile s-au realizat la prețuri mult mai mari decât cele practicate pe piața liberă, iar plata facturilor emise de către cele două societăți s-a făcut la momentul la care acestea nu aveau aprovizionate bunurile livrate sau anterior momentului la care s-a realizat recepția finală (în situația contractelor de lucrări).
Astfel, a fost creat bugetului D.G.A.S.P.C. Brașov un prejudiciu de 253.916,04 lei. Totodată, societăților controlate de Matei Gavril le-au fost create avantaje patrimoniale evidente, având în vedere că există date conform cărora acestea au revândut la prețuri și de trei ori mai mari produse achiziționate din supermarketuri,
Concret, în perioada lunilor noiembrie 2012 – 27.02.2013, au fost atribuite 18 contracte direct către SC LICOFRIG SRL, pentru achiziții cum sunt centrale termice pe lemne, acumulatori de apă caldă, dulapuri frigorifice etc.
De asemenea, în perioada lunilor decembrie 2012 – martie 2013 a fost aprobată atribuirea directă, către SC FRIGOMAT SRL, a unui număr de 14 contracte, cum ar fi: achiziția unei sobe profesionale de gătit, concentrator de oxigen, stații de filtrare, roboți de bucătărie, drujbe profesionale, mașini de spălat industriale. În fapt, în această situație, produsele au fost achiziționate de către SC LICOFRIG SRL din supermarketuri sau de la diferite societăți de profil, apoi au fost facturate către SC FRIGOMAT SRL Săcele, această din urmă societate întocmind apoi facturile de livrare către D.G.A.S.P.C. Brașov, prin majorarea implicită a prețului de vânzare.
În schimbul încălcării atribuțiilor de serviciu, Martin Virginia, director general al D.G.A.S.P.C. Brașov, a primit de la Matei Gavril, în cursul lunii ianuarie 2013, un autovehicul marca BMW X3, proprietatea societății favorizate SC LICOFRIG SRL Săcele.
Pentru a ascunde folosul, la data de 4 martie 2013, SC LICOFRIG SRL Săcele a întocmit o factura și o chitanță care consemnează, în mod nereal, că autovehiculul marca BMW X 3 i-a fost vândut soțului inculpatei Martin Virginia, la un preț de 43.573 lei, bani ce ar fi fost plătiți societății respective.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 alin 2 ) Cod de procedură penală.
La data de 4 februarie 2014, procurorii anticorupție au dispus reținerea, pe o perioadă de 24 de ore, a inculpaților Martin Virginia și Matei Gavril, urmând a fi prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”