E bine cu dl. Zgonea: Un nou comunicat de interes de la Camera Deputaților

Valeriu-ZgoneaDupă cum ne-am obișnuit deja, dl. Valeriu Zgonea demonstrează consecvență și cooperare, plus veleități de comunicator care lipsesc pe ici pe colo prin alte părți social-democrate de răsunet local. De data aceasta, președintele Camerei Deputaților ne transmite într-un comunicat, prin cabinetul său, o veste importantă pentru debutanții din Sănătate și Educație:

”Camera Deputaților a adoptat marți, 25 februarie 2014, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, prin care salariile profesorilor debutanți au fost majorate cu 10%, iar medicii rezidenți au primit o bursă lunară neimpozabilă de 670 de lei.

În acest fel, peste 65.000 de profesori cu o vechime de până la 6 ani în învățământul preuniversitar și universitar și aproape 15.000 de medici și farmaciști rezidenți din unitățile sanitare publice beneficiază de creșteri substanțiale ale veniturilor.”

Iată și comunicatul:

 Zgonea: „Creșterea economică din 2013 se reflectă în buzunarele profesorilor debutanți și ale medicilor rezidenți”

București, 25 februarie 2014

 Camera Deputaților a adoptat marți, 25 februarie 2014, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2014, prin care salariile profesorilor debutanți au fost majorate cu 10%, iar medicii rezidenți au primit o bursă lunară neimpozabilă de 670 de lei.

În acest fel, peste 65.000 de profesori cu o vechime de până la 6 ani în învățământul preuniversitar și universitar și aproape 15.000 de medici și farmaciști rezidenți din unitățile sanitare publice beneficiază de creșteri substanțiale ale veniturilor.

“Zeci de mii de medici rezidenți și tineri profesori vor avea anul acesta mai mulți bani decât anul trecut. De altfel, anul acesta am reușit să majorăm veniturile pentru aproximativ 800.000 de angajați, prin majorarea salariului minim la 850 de lei. Creșterea salariilor pentru medici și profesori, alături de indexarea pensiilor și majorarea salariului minim au fost posibile în primul rând datorită creșterii economice de 3,5 % din 2013. Țara noastră a avut anul trecut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană și acest lucru se vede acum în buzunarele profesorilor debutanți și ale medicilor rezidenți”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Potrivit lui Valeriu Zgonea, motivarea financiară a celor două categorii de personal poate duce la o creștere a performanțelor în sistemul de educație și la o reducere a exodului medicilor.

“Fără medici mai bine plătiți nu vom avea nici servicii medicale la standarde europene. Fără profesori mai bine plătiți nu vom avea nici elevi mai bine pregătiți pentru facultate sau pentru piața muncii”, a spus Valeriu Zgonea.

Tot prin adoptarea acestui proiect de lege, vor fi majorate, începând cu 1 iulie 2014, indemnizațiile pentru funcțiile de demnitate publică de la nivelul administrației publice locale.

 Cabinetul Președintelui Camerei Deputaților

VALERIU ȘTEFAN ZGONEA

 Informații de background:

 Potrivit Notei de fundamentare a PLX 66/2014, din totalul personalului plătit din fonduri publice, personalul didactic din învățământul preuniversitar și universitar reprezintă circa 21%.

Având în vedere importanța deosebită a acestui sector în dezvoltarea generală a societății românești se impune asigurarea unei remunerații mai atractive pentru această categorie de personal și în special pentru cadrele didactice tinere. Astfel, o mai bună motivare a acestora ar putea conduce la creșterea performanțelor profesionale și implicit la o mai bună pregătire a elevilor și studenților.

O altă categorie de personal, pentru pregătirea căreia statul asigură fonduri importante, este reprezentată de medicii rezidenți. În prezent medicii rezidenți beneficiează de salarii care nu îi motivează să își desfășoare activitatea în unități sanitare din țara noastră, înregistrându-se în ultima perioadă migrări masive ale acestora către unități sanitare din alte țări.

Astfel, profesorii care au o vechime în învățământ de până la 6 ani beneficiază de o majorare salarială de 10% începând cu luna ianuarie 2014. De asemenea, se va acorda o bursă de 670 de lei medicilor și farmaciștilor rezidenți cu un salariu brut mai mic de 3000 de lei pe toată perioada desfășurării rezidențiatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.