A VII-a ediție a Balului Vânătorilor și Pescarilor din Târgu Neamț, derulată sâmbătă, 1 martie, la Hotel Ozana din oraș, a reunit 200 de membri înregimentați în asociație, plus oaspeți de seamă. Toți vânătorii din Asociația Vânătorilor și Pescarilor „Zimbru” și-au luat soțiile, prietenii, colaboratorii și s-au adunat, cu mic, cu mare, pentru a sărbători încheierea sezonului de vânătoare. De la petrecere nu au lipsit nici personalități politice și administrative locale și județene. Meniul, desigur, a fost cu specific vânătoresc, bifate fiind tocănița de căprior, pește la tavă, mistreț la tavă, toate bucatele asortate, evident, cu pălincă și vinuri alese. La 300 de lei meniul pentru fiecare pereche, vânătorii și invitații lor au petrecut în ritmurile orchestrei până dimineața târziu.
Asociația Zimbru, o asociație model
Ion Huțanu, președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor „Zimbru” din Târgu Neamț, mărturisește că asociația se poate mândri cu o activitate bogată, cu realizări notabile în spiritul legii și că, din toate controalele forurilor superioare, a ieșit cu calificativul ”foarte bine”.
”Asociația Zimbru a luat ființă în anul 2005 și însumează 168 de vânători și 70 de pescari. Asociația noastră își desfășoară activitatea în 5 grupe, iar fiecare grupă are un fond de vânătoare: Fondul de vânătoare Drăgănești, Târgu Neamț, Grumăzești, Pipirig 1 și Pipirig 2. La fiecare fond, avem câte un paznic de vânătoare. Ne desfășurăm activitatea în spiritul legii și, poate și de aceea, suntem foarte bine văzuți de forurile noastre superioare, mai ales după ultimul control, în care ne-am prezentat exemplar. În perioada de iarnă, pregătim hrana pentru animale, pentru că noi nu numai împușcăm, dar și avem grijă de animale, de fondul cinegetic. Mai mult de atât, asociația noastră nu are datorii nici la primării, nici la bănci, nici la Mediu, nici la Ministerul Agriculturii. La asociație avem 11 consilieri, un președinte, un vicepreședinte și un director executiv. Din fericire, nu am avut incidente în timpul vânătorii. Nici probleme pe linia Legii 295/2006 nu am avut, iar legea noastră, 407/2010, o respectăm cu strictețe. În sprijinul acestor afirmații stau evaluările de «foarte bine» primite în urma controalelor”.
Balul Vânătorilor, o tradiție
Tot Ion Huțanu povestește cum acest bal, al vânătorilor, este o tradiție moștenită din tată-n fiu și cum dorește să o păstreze și pe viitor. Mai ales că petrecerea mai alină dorul soțiilor de vânători, care nu prea îi au pe-acasă în weekend-urile de sezon. „Balul Vânătorilor este o tradiție la asociația noastră, moștenită din generație în generație. Nu vrem să pierdem această tradiție. Sezonul de vânătoare începe pe 1 august și se termină pe 28 februarie. După închiderea fiecărui sezon, facem o petrecere cu vânătorii, la care invităm și soțiile, mai ales că noi sâmbăta și duminica mergem la vânătoare și mai neglijăm biserica, iar soțiile noastre stau acasă. În acest an, ne aflăm la a șaptea ediție a acestui bal. Am decis să-l organizăm aici, pentru a cincea oară la rând, pentru că dl. Florin Șoric a fost deosebit de amabil, s-a ocupat de organizare și a pregătit o mulțime de bucate vânătorești și vinuri de calitate. Noi plătim meniul. Am ales să nu organizăm din banii asociației pentru a preîntâmpina eventualele discuții, mai ales că fiecare membru plătește anual o cotizație de 11 milioane de lei vechi. Am invitat la bal colaboratori de-ai noștri, de la ocoalele silvice, din primării de pe raza cărora avem fondurile de vânătoare, reprezentanți ai Prefecturii și ai altor instituții publice. De asemenea, avem invitați vânători și din țară, din Galați, Constanța și Brașov. Sperăm ca invitații să se fi simțit bine, să le rămână seara aceasta ca una de neuitat și să ne vedem sănătoși și la anu’, în același loc”.
Și-altă dată, și-altă dată…
Directorul executiv al asociației, Eugen Nica, a transmis, la rându-i, gânduri de mai bine tuturor invitaților: ”Ca în fiecare an, la sfârșitul sezonului de vânătoare, de regulă februarie-martie, facem petrecerea vânătorilor. Marea parte a participanților sunt vânători, iar ceilalți invitați sunt prieteni, apropiați sau colaboratori. De pe 15 mai începe sezonul de vânătoare 2014-2015, dar până atunci se fac evaluări din acest sezon încheiat, calculul cotelor de recoltă. Până la următorul sezon de vânătoare, doresc tuturor vânătorilor multă sănătate, să fie optimiști, să participe în continuare la petrecerile pe care le organizăm, dar să păstreze și o etică a vânătorii, să acționeze în spiritul legii vânătorii. Să ne vedem și la anul tot aici”. Și patronul hotelului gazdă, Florin Șoric, a adresat urări și gânduri de bine: ”Ca de fiecare dată, Complexul Hotelier Ozana din Târgu Neamț găzduiește evenimente importante din viața comunității locale și nu numai. Cu vânătorii din zona Târgu Neamț avem o relație specială și dovadă în acest sens este și faptul că dânșii doresc să organizeze balul de 4 ani încoace doar la noi. Suntem bucuroși de prezența lor, suntem siguri că ne vom ridica și de această dată la standarde dorite de dânșii și îi așteptăm și anul viitor în aceeași atmosferă intimă, plăcută și de neuitat specifică hotelului nostru”.
Tombolă vânătorească
Ca orice bal, și petrecerea vânătorilor târgnemțeni a avut o tombolă, cu produse vânătorești și suveniruri. Câștigătorul locului I a fost cadorisit cu un căprior, iar cel de pe locul II – un sturion. Premiul al III-lea a fost un crap de 10 kg. S-au dat la vreo 22 de mențiuni, premiate cu diferite soiuri de pești (știuci și crapi), dar și rațe, fazani, prepelițe și suveniruri.
Meniul a fost specific vânătoresc: tocăniță de căprior cu iepure, friptură de mistreț la tavă, cârnăciori, prepeliță cu garnitură. Și, desigur, nicio masă fără pește. Toate aceste bucate au fost asortate cu pălincă și vinuri de soi.
Ciprian Traian STURZU