Gradul scăzut de instrucție al unora care ajung în funcții publice, fuga după diplome care să le asezoneze un CV sărac fac din unii, aleși locali sau funcționari publici, victime sigure pentru categoria escrocilor versați. Dacă aceștia vin și cu diplome acoperite de poleială, cu denumiri pompoase care dau aparența unei autorități statale sau, de ce nu, europene, atunci nada pentru cei dornici să epateze pe ecranele televizoarelor sau în presă este perfectă. Partea mai puțin plăcută a lucrurilor apare în momentul când escrocul este dat de gol, iar păcălicii care i-au căzut în plasă se trezesc că au contribuit cu bani publici la un șmen frumos împachetat.
Este cazul de-acum celebrului Grigore-Ioan Prodan, care și-a schimbat numele în Emilian Prodan. Respectivul a fost condamnat la ”o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, pe perioada executării pedepsei, a drepturilor: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență”, după cum se precizează în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție. Trimiterea sa în judecată s-a făcut în 2010 și a durat mai bine de 3 ani până la acest deznodământ. Activitatea sa de păcălire a unor aleși locali cu acces la banul public s-a desfășurat, cu mult succes și în Neamț, unde s-a bucurat de apreciere și tradiționala ospitalitate moldovenească. Nume celebre i-au stat alături: primarii Dan Ioan Cărpușor și Decebal Arnăutu, dar și mulți alții, inclusiv oameni cu funcții de răspundere, l-au girat – subcomisarul Vasile Doroftei (fostul șef al Politiei Târgu Neamț), comisarul Neculai Catană (șeful Serviciului Rutier din cadrul IJP Neamț), comisarul șef Aurelian Vasea Șoric (chiar comandantul IPJ Neamț), unii dintre aceștia fiind chiar ”cadorisiți” cu diplome de excelență de la escroc.
Comisarul care dă funcții și rezolvă probleme
Prodan, cu mult sprijin și mult tupeu, și-a organizat o structură națională sub masca unui ONG numit Comisariatul Pentru Societatea Civilă, care s-a întins ca o caracatiță. Momeala aruncată primarilor a reprezentat-o o pretinsă colaborare cu orgenele statului și posibilitatea ca să rezolve probleme în fața cărora justiția s-a devedit neputincioasă. Pentru cei care contribuiau cu sume de bani la bugetul ONG-ului s-au inventat tot felul de funcții cu denumiri pompoase, care le puteau folosi mai ales în activitatea politică. În Neamț, Prodan a descins în forță și a găsit suficienți naivi care să-l susțină. În memoria presei rămâne limpede desantul cu mașini 4×4 în fața Prefecturii, primirea plină de onoruri, cu interviuri televizate și cu oficialități aliniate, gata să dea raportul unui individ plin de tupeu și cu soluții la îndemână pentru orice problemă. La un moment dat, se ajunsese ca 3.000 de primării din țară să vireze câte 1.000 de lei lunar în contul organizației, bani care erau la bună voia lui Prodan. După ce prima parte a escrocheriei a căzut în desuetitudine, Prodan a mai dat un tun, înființând ”Poliția Animalelor”. Sub masca grijii față de animale, el a inscripționat mașini cu însemnele Poliției române, le-a pus girofaruri, iar oamenii de pe ele aveau uniforme asemănătoare cu ale polițiștilor, ba chiar și numerele de pe mașini erau cu MAI. Angajații erau denumiți agenți, inspectori, comisari. Toată afacerea era bine împachetată, cu complicitate clară de la oameni corupți din structurile de siguranță ale statului.
Cărpușor, comisarul european de mucava
În anul 2006, în plină efervescență adminstrativă, primarul municipiului Roman, Dan Ioan Cărpușor, este numit, în cadru festiv, cu toată pompa de rigoare și cu șprițul oficial aferent, comisar european pentru Moldova. Numirea a fostoficiată de Ioan Grigore Prodan, șmecherul care și-a găsit victima perfectă. Evident, Cărpușor trebuia să plătească funcția cu o cotizație de 100 de euro și să facă rost de un sediu gratis. Presa locală consemna pentru istorie uniunea dintre primar și escroc: «Marți, 2 mai, odată cu numirea primarului Dan Ioan Cărpușor în funcția de comisar șef al Comisariatului pentru Societatea Civilă din Regiunea Nord-Est, (C.S.C.) sediul regional al acestei instituții va fi la Roman. Comisarul general al CSC, Ioan Grigore Prodan: „Am apreciat că Romanul, fiind situat în inima Moldovei, este cel mai potrivit să găzduiască Centrul Regional Moldova. Suntem încredințați că am făcut cea mai potrivită alegere, prin ședința Consiliului Superior al CSC. În CSC nu se face politică și numirea aceasta va dovedi acest lucru. Noul comisar european are în subordonare și va coordona comisariatele județelor Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, potrivit spuselor lui Ioan Grigore Prodan. »
Nici după ce a pierdut alegerile, Dan Ioan Cărpușor nu a renunțat la activitatea de comisar, semn că a avut afinități puternice cu Prodan. Presa a consemnat și acest lucru:
«Ex-primarul Cărpușor rămîne cu frîiele Comisariatului Civil
Comisariatul pentru Societate Civilă (CSC), un ONG ce are ca scop apărarea drepturilor oamenilor, va funcționa în Primăria Roman, chiar și după plecarea lui Dan Ioan Cărpușor din funcția de primar, comisar șef al acestei asociații. Fostul edil șef al municipiului, numit în funcția de eurocomisar al CSC în urmă cu aproape doi ani, a declarat că organismul va funcționa în aceleași condiții ca și pînă acum, indiferent de cine a preluat conducerea Primăriei Roman. „Comisariatul își va desfășura activitatea în continuare, iar eu rămîn responsabil de activitatea acestui ONG. CSC are contract de închiriere pentru spațiu cu Primăria Roman. Avem un angajat și continuăm să răspundem la solicitările venite din partea romașcanilor. Contractul de închiriere al spațiului este încheiat pînă la finele acestui an, cu posibilitatea de prelungire”, a precizat fostul primar, Dan Ioan Cărpusor.»
După ce primarul a deschis lista, s-au găsit și alți romașcani care să pice, precum guvizii, în plasa șmecherului ce oferea funcții de comisar. Au căzut în plasă, aproape firesc un consilier local vocal și cu dorință de mai mare precum Sorin Cazan, dar și protopopul de atunci al Romanului, Florin Țuscanu, care lăsa provizoriu sutana pentru uniforma de comisar, evident, doar în momente oficiale sau când ar fi participat – of, Doamne! – la diferite controale. Gândul părintelui era plin de ecumenism. Având jurisdicție la nivelul întregii țări, se visa un moderator între toate cultele din țară. Presa a consemnat și respectiva istorie:
«Protopopul de Roman a îmbrăcat uniforma de comisar șef
Preotul Florin Țuscanu, protopopul Romanului, a fost numit în funcția de comisar șef în cadrul ONG-ului Comisariatul pentru Societatea Civilă, transmite corespondentul AMOS News. Clericul romașcan devine astfel coleg cu alți doi comisari șefi din Roman, comisarul regional Dan Ioan Cărpușor – primarul municipiului Roman, și comisarul șef Sorin Cazan, președintele Filialei Roman a Partidului Conservator.
Preotul a declarat că va avea autoritate pe tot cuprinsul României și va face tot posibilul ca din aceasta nouă postură să devină un adevărat moderator între cultele din întreaga țară.
În ce privește uniforma de comisar șef, părintele Florin Țuscanu a spus: ”Uniforma o voi purta doar la întâlnirile oficiale sau în momentul în care particip la diferite controale. În rest, eu rămân preot”.»
După aproape 7 ani, preotul Florin Țuscanu își aduce aminte că nu a prea fost activitate la Comisariat: ”Eu am fost recomandat de colonelul în rezervă Dumitru Stavarache, președinte de onoare al asociației «Visarion Puiu». Dl. Colonel, fiind născut prin zona noatră și cu activitate la București, m-a recomandat . Eu nu știam prea multe despre comisariat și activitatea de acolo. Am fost numit, printr-o decizie a domnului Prodan, director adjunct al centrului ecumenic din cadrul comisariatului. Nu am avut niciun fel de acțiuni, niciun fel de întâlnire acolo”.
Dincolo de anecdotica situației – un preot îmbrăcat în uniformă de comisar făcând controale – trebuie remarcată activitatea părintelui cu privire la repatrierea osemintelor episcopului Visarion Puiu și reabilitarea acestuia. Probabil acesta a fost și motivul pentru care a acceptat intrarea în Comisariat.
Leoreanu, cu Comisariatul în declarația de interese
Cât de convingător a fost Prodan și cât de mare este plaja (grădina) celor care i-au căzut în plasă ne-o arată cazul actualului primar de Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, care și-a trecut în declarațiile de interese calitatea de membrul al Comisariatului și care a acceptat ca acesta să ocupe un spațiu în Primăria romașcană. Nu stăm acum să căutăm câți bani s-au dat de la primărie pentru Comisariat, nici dacă s-au încasat ceva bani pe chirie, dacă era așa ceva prevăzut în contract. Deocamdată ne facem datoria să-l bifăm și pe Leoreanu printre cei care s-au jucat de-a comisarii.
Cazan, protectorul câinilor vagabonzi
Escrocheriile lui Prodan au culminat, cum spuneam cu înființarea Poliției Animalelor. Și aici nemțenii au fost fruntași, probabil cu bune intenții, în a cădea în plasă. Consilierul Sorin Dumitru Cazan a primit cu entuziasm funcția de șef al biroului teritorial din Roman – prin concurs!!! – și, în această calitate, a mai găsit un prilej să dea interviuri în presă: «”Poliția Animalelor are rolul de a întreprinde acțiuni în scopul protejării animalelor și păsărilor, activitățile principale fiind amendarea legislației în domeniu, îmbunătățirea cadrului normativ specific, protejarea ecosistemului și a faunei. Noi putem acționa împreună cu reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare, ei fiind cei care au competențe de a da sancțiuni și amenzi persoanelor care au un comportament anormal față de animale”, a spus Sorin Dumitru Cazan, inspectorul-șef al Poliției Animalelor Neamț».
Evident, totul s-a dovedit a fi un fâs penal, realizat cu mare artă și folos. Chiar dacă, la vremea aceea, proaspăt șef de Poliție a Animalelor, Sorin Cazam avea gânduri de parteneriat ”și cu Primăria Roman, dar și cu alte administrații publice din zona rurală. Poliția Animalelor va avea câte un reprezentant în fiecare localitate a județului. Pe viitor se va parafa și o colaborare cu organismul similar din SUA, de unde se speră a se primi un sprijin financiar substanțial în vederea funcționării acestei noi instituții și în România”.
Arnăutu de răsunet internațional
Prețiozitatea și dorința de recunoaștere a activităților administrației publice din urbea de pe Ozana a deschis calea unei colaborări poate și mai prolifică decât cea de la Roman. Presa nu a omis nici momentul festiv al decernării unui vraf de funcții și diplome, numai bune de înrămat și adăugat la CV. Aflăm din aceeași presă a vremii:
«Decebal Arnăutu, primarul din Tîrgu Neamț, va fi de acum înainte omul pe umerii căruia vor putea plânge toți cetățenii care se consideră nedreptățiți, victime ale abuzurilor, din județele regiunii Nord-Est.
Edilul de sub Cetate a fost desemnat de curând comisar șef principal pentru regiunea Nord Est, calitate în care va reprezenta Comisariatul pentru Societatea Civilă (CSC), ce are în total opt reprezentanți în țară. Legitimația „de patru stele”, ce dovedește poziția ocupată în cadrul Comisariatului, precum și insigna de recunoaștere pe plan național și internațional, i-au fost înmânate miercuri, 16 iulie, la sediul Primăriei, în cadrul unei conferințe de presă, de către Emilian Prodan, comisar general al CSC, alături de care a fost prezent secretarul general al CSC, Adrian Samoil. Nu sînt singurele distincții primite de primar. Acestuia i-au mai fost acordate un atestat de expert în administrație publică locală și ordine publică, o diplomă de excelență pentru realizări de exceptie și pentru contribuția adusă la susținerea activității societății civile, dar și titlul de „ambasador onorific al societății civile românești“, acesta din urmă fiind acordat pentru un mandat de un an. Emilian Prodan a anunțat și faptul că în urbea de sub Cetate se va construi, în premieră, prima statuie din țară dedicată deținuților politici, victime ale Securității. La Tîrgu Neamț, „Capitala societății civile din Moldova”, ar urma să existe un sediu regional al comisariatului, iar primarul ar trebui să monitorizeze aspectele de ilegalitate apărute în zona sa de competență, să preia și să trimită la Comisariat, la București, sesizările cetățenilor care nu și-au găsit dreptatea la instituțiile statului. Decebal Arnăutu se poate și autosesiza…»
Arnăutu – credulitate, diplome, funcții și Animal Planet
Când un escroc bun de gură, cu aparențe de mare mahăr, plin de presupuse relații și cu o gargară de tip ”Norocel” sau frații Anton, când un astfel de escroc întâlnește un primar în căutare de diplome și recunoaștere națională sau internațională rezultă o coabitare împotriva naturii, care, acum, nu poate stârni decât râsul. La vremea aceea, treaba era serioasă și oficialii se adunau precum muștele la… oțet.
Iată un text plin de învățăminte pentru nivelul la care s-a făcut administrație publică și pentru a ilustra cât de vigilente sunt autoritățile statului:
«Tîrgu Neamț este primul oraș din județ în care s-a înfiintat un birou al Inspectoratului General de Poliție pentru Protecția Animalelor (IGPPA), creat la inițiațiva Comisariatului pentru Societatea Civilă (CSC). Astfel de structuri vor apărea în perioada următoare și în restul județului, în Neamț urmînd să activeze în total zece inspectori de poliție pentru protecția animalelor, care vor fi numiți prin concurs. La Tîrgu Neamț a fost desemnată deja ca reprezentant Diana Ursu, care își va începe activitatea la mijlocul lunii aprilie. Acesteia i se va asigura deocamdată un birou în cadrul primăriei, iar alături de ea vor mai activa încă două persoane. Urbea de sub Cetate a fost dotată și cu o mașină inscriptionată corespunzător, inclusiv cu numărul dispeceratului IGPPA, 021/9667. Despre aceste lucruri a vorbit ieri, la Tîrgu Neamț, Emilian Prodan, șeful Comisariatului pentru Societatea Civilă, în cadrul unei întîlniri desfășurate la sediul administrației publice locale, la care a luat parte conducerea primăriei, precum și comisarul Neculai Catană, șeful Serviciului Rutier din cadrul IJP Neamț, și subcomisarul Vasile Doroftei, șeful Poliției Tîrgu Neamt. Emilian Prodan a ales urbea de sub Cetate, avînd în vedere că anul trecut primarul Decebal Arnăutu a fost desemnat comisar principal al CSC pentru Regiunea Nord-Est. I Inițiativa are la bază un proiect european, urmărește alinierea României la pretențiile europene din domeniu și este inspirată de versiunea americană și britanică, organizație cunoscută mai ales datorită emisiunii „Poliția Animalelor” de la Animal Planet. Șeful CSC a precizat că IGPPA este independent, nu se află sub tutela statului, fiindcă „nu are ce căuta în sectorul guvernamental o structură care ține de sentiment, de dragostea față de animale”. Deocamdată inspectorii pentru protecția animalelor nu vor putea aplica sancțiuni, urmînd să fie stabilit cadrul juridic, eventual prin preluarea unor atribuții de la Direcția Sanitar-Veterinară, sau prin hotărâri ale consiliilor locale. Se mizează pe colaborarea cu polițiștii comunitari și cu lucrătorii din subordinea Inspectoratului Județean de Poliție (…) Emilian Prodan l-a felicitat și pe Decebal Arnăutu pentru inițiativa de a construi anul acesta un padoc pentru cîinii vagabonzi, și i-a conferit titlul de „Primarul anului 2010” pentru realizări de excepție.
Edilul tîrgnemțean a vorbit despre neplăcerile create de transporturile de câini, descărcați din mașini în localitate, fără să poată fi depistați autorii și a criticat faptul că unii oameni au ales să-și facă dreptate singuri, otrăvind patrupede, lucru cu care nu este de acord. De aceea a alocat 400 de milioane din bugetul pe 2010 pentru crearea unui adăpost pentru animale la standarde europene.»
Șoric, Catană și Doroftei – diplome de excelență de la escroc
”Emilian Prodan a felicitat polițiștii pentru rezultatele bune, care, potrivit unor studii comparative, ar plasa județul Neamț pe primul loc, inclusiv pe linie rutieră. De aceea a ținut să acorde diplome de excelență din partea CSC șefului IJP Neamț, comisarului șef Aurelian Vasea Șoric, comisarului Neculai Catană, și subcomisarului Vasile Doroftei.”
Fragmentul a apărut într-un articol din presa locală. Ca să-l parafrazăm pe comisarul Șoric, ”case closed”.
Ca să nu mai vorbim despre cinstea și onoarea făcute de recent condamnatul Prodan.
Valentin BĂLĂNESCU