Biserica a fost și ar trebui să fie în continuare una dintre instituțiile fundamentale ale statului român. Asta în ciuda faptului că reprezentanții ei se străduiesc din răsputeri să scadă nivelul de încrederea al populației. Ei reușesc miracolul de a se plânge continuu de lipsa de bani, locuind în sedii care sfidează nivelul de sărăciei al populației și să-și transporte trupurile trecătoare doar în mașini luxoase. Ca să acopere așa-zisa lipsă de bani, pentru fonduri, reprezentanții bisericii apelează, nu de puține ori, la autoritățile publice locale. La rândul lor, autoritățile se plâng de lipsa banilor, la fel de vocal, dar găsesc întotdeauna bani pentru cei mai eficienți agenți electorali. La nivelul județului Neamț, vă prezentăm astăzi un exemplu de colaborare între o administrație locală, evident prin reprezentanți, și reprezentanții bisericii locale.
Este vorba despre orașul Târgu Neamț, unde 17 instituții religioase au primit, în perioada 2008 – 2013, peste 10 miliarde lei vechi. Unele dintre ele au primit mai mulți bani, altele mai puțini, important este că un oraș înglodat în datorii, un oraș în care nevoia de investiții este depășită doar de declarațiile plângăcioase ale oficialilor privind lipsa de bani, s-au găsit fonduri pentru acest tip de cheltuieli. Nu știi dacă să lauzi deschiderea spre credință a primarilor și consilierilor sau să critici alocarea de bani pentru niște instituții care nu se pot plânge de posibilitatea de a aduna bani de la enoriași, lucru pe care-l fac oricum. Taxele bisericești, taxele la cimitir, obolul primit la fiecare vizită ”profesională” la casa omului, acatistele, toate se fac pe bani mai mulți sau mai puțini, în funcție de nivelul de trai sau de dorința de a-și crește nivelul de trai a preotului. Oricum toată lumea vorbește că mărimea sumelor acordate bisericilor are legătură cu prestația preoților din timpul campaniilor electorale și că, de multe ori, nu există justificare pentru alocarea banilor.
Mesagerul de Neamț face regulament
Am solicitat Primăriei Târgu Neamț o situație a plăților făcute către bisericile din oraș și a documentelor pe baza cărora s-au făcut aceste plăți. Primarul Daniel Harpa, plin de bunăvoință, ne-a dat sumele și graficul plăților, dar a rămas în pană de documente când a trebuit să vadă modalitatea prin care s-au alocat banii. Pentru că nu exista un regulament prin care să se aloce aceste importante sume de bani către biserici. Practic, inclusiv în mandatul său, banii s-au alocat în funcție cereri, insistențe și de influența la nivelul consiliul sau executivului. Așa că, în ianuarie, primarul a luat hotărârea istorică de a supune dezbaterii publice un regulament pentru alocarea acestor sume de bani. Regulamentul a fost pus la vedere, pe site-ul primăriei, știut fiind că la Târgu Neamț toți locuitorii stau ciorchine să urmărească anunțurile privind dezbaterile publice. Formalitatea dezbaterii fiind îndeplinită, a urmat o ședință a consiliului local care a legiferat regulamentul. De acum înainte, cine vrea bani de la primărie trebuie să respecte niște reguli, să aibă taxele și impozitele locale achitate (un fel de blasfemie, nu ?), să aducă facturi și chitanțe justificative, să facă un proiect etc.
Ce bani s-au dat în perioada 2008- 2013
Ce își propune primăria să facă cu 10 miliarde
Ca să nu fie niciun fel de discuții, am luat bugetul pe 2014 votat de consilierii de la Târgu Neamț, l-am răsfoit și am extras din el elemente care ne arată cam ce se poate face cu 10 miliarde.
Capitolul învățământ are prognozată în buget suma de 432.000 lei( 4,32 miliarde lei vechi) atât pentru școli cât și pentru grădinițe. Pentru un an de zile școlile beneficiază de nici jumătate din suma primită de biserici în perioada amintită. Pentru edificare și pentru a înțelege că banii sunt doar pe hârtie, vă detaliem:
1. Grădinița cu program prelungit nr. 2 – extindere clădire unitate (proiect finanțat de Ministerul Educației, 2008 – lipsă fonduri) – 30.000 lei
2. Grădiniță cu program prelungit Liceul economic ”Vasile Conta” – reabilitate clădire, anvelopare – 100.000 lei
3. Consolidare sala de sport Școala Gimnazială nr. 2 ”Grigore Gh. Vodă” Tg Neamț – 4.500 lei
4. Școala Gimnazială nr. 2 ”Grigore Gh. Vodă” Tg Neamț – reabiliatare instalație termică – 7.000 lei
5. Școala gimnazială nr. 3 ”Ion Creangă” Humulești – reconstruire corp central (proiect finanțat de Ministerul Educației, 2008, lipsă fonduri) – 20.750 lei
6. Modernizare teren de sport și alei la Colegiul tehnic ”Ion Creangă” – 25.000 lei
7. Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” – reabilitări interioare, exterioare, corp B și C – 10.000 lei
8. Modernizare curte interioară Școala nr. 3 ”Ion Creangă” – 29.500 lei
9. Liceul economic ”Vasile Conta” – amenajare alei acces – 39.000 lei
10. Liceul economic ”Vasile Conta” – amenajări interioare plus CT – 10.000 lei, plus 600 de lei pentru învelitoare acoperiș, plus reparații 4.500 lei, plus învelitoare corp principal 3.000 lei, plus alte reparații interioare și finisaje la grupuri sanitare și laboratoare doar 88.000 lei.
Sănătatea are și ea alocați 508.000 lei. Pe hârtie. Suma aceasta, adăugată la cea din învățământ, nu egalează banii primiți de lăcașele de cult, este drept pe parcursul mai multor ani. Banii sunt pentru reabilitarea policlinicii (5.000 lei), lucrări de modernizare UPU (30.000 lei), reabilitare secție de reumatologie (80.000 lei), anvelopare corp cardiologie (50.450 lei), reabilitare acoperiș pavilion central (10.000 lei) și anveloparea unei alte secții cu doar 2.500 lei. Biblioteca Orășenească este, și ea, în atenție, cu o extindere imobil, așa că mai putem adăuga 10.000 lei (!!!) doar pentru proiect tehnic și expertiză. Dacă mai adăugăm sumele pentru Creșa Târgu Neamț, adică 52.000 lei, ne apropiem de suma de la care am plecat.
Concluzie: Orașul Târgu Neamț este foarte bogat din punct de vedere spiritual. Până la urmă, dacă se alocă bani bisericilor este foarte bine, în măsura în care reprezentanții lor pot contribui la educația tineretului prin propriul exemplu. În măsura în care, din acești bani, nu din alte donații, ar avea grijă de săracii orașului. Asta iarăși ar fi foarte bine. Și mai bine ar fi dacă cineva ar face un inventar al modului în care s-au cheltuit banii dați până acum ca, nu cumva, Ferească Sfântu’, să se dubleze cheltuielile de acum înainte.
Valentin BĂLĂNESCU
3 comentarii
Domnule Valentin inainte de a concepe un astfel de articol ar fi fost mai indicat sa cercetati datoriile bisericii fata de stat, sa cercetati ce face biserica cu privire la saracii de care dumneavoastra doriti sa aiba grija, adica nu se poate ca toata lumea sa fie saraca iar biserica sa ajute. In momentul in care cereti ajutor de la biserica cred ca aceasta ar trebui sa produca de undeva, nu?? Daca doriti sa fiti ajutati intindeti intai o mana de ajutor Bisericii in loc sa loviti in ea din toate partile fara a va calcula cuvintele sau fara a cerceta cu adevarat problema. Cu privire la banii alocati de primarie nu cred ca este problema cuiva atata timp cat in oras se vad cateva schimbari majore fata de vechea conducere, iar daca asa s-a votat in consilul chiar nu inteleg care ar fi problema cuiva??