La Piatra Neamț avem un tablou aproape complet al unei pasiuni, numită HANDBAL, cultivată cu grijă de generația fraților Bursuc, de Costică Rusu, Adrian Pitaru, Leonard Bibirig, Dumitru Samson sau ”Pufi” Căescu, care au transmis mai departe pofta lor de victorie. Dacă, în trecut, era o platformă chimică la Săvinești, care sponsoriza echipa, abonată, parcă, la titlul de vicecampioană națională, în tribune, cu genunchii la piept și pumnii strânși pentru FibrexNylon, a crescut o generație nouă de handbaliști, care țintesc an de an finalele campionatului național de juniori. Pentru asta, sunt dispuși să lupte până și contra metehnelor din Federația Română de Handbal. Pentru echipele soților Rita și Stelian Bursuc, spre exemplu, au fost 6 titluri naționale, în ultimii 10 ani, toate pe terenuri străine. În absența unor sponsori, handbalul masculin respiră în Piatra Neamț nu datorită promisiunilor făcute de Cristian Gațu, la inaugurarea Sălii Polivelente de pe Calea Romanului, nu datorită politicienilor, ci datorită unor profesori consacrați la nivel național, ce activează la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamț. N-au protestat în fața Prefecturii, când salariile le-au fost tăiate nejustificat, deși au avut performanțe, ci și-au văzut de antrenamente și jocuri.
Pas cu pas, către marea finală
Anul acesta, juniorii I au strâns din dinți și, cu politica pașilor mărunți, au parcurs fiecare treaptă până în ultimul act al competiției: finala. Chiar dacă au pierdut la Brașov, cu 21-30, în fața unui club de juniori profesionist, privat, Extrem Baia Mare, care își permite să transfere din țară tot ce are mai bun handbalul juvenil, performerii LPS Piatra Neamț au reușit să lupte până și contra arbitrilor. Spre lauda lor, handbaliștii au reușit să nu țină seama că infrastructura pe care se pregătesc există doar pe hârtie, mutându-și pregătirea în săli pe care nimeni nu vrea să le dea în folosință gratuită unor performeri și au ajuns în Piatra Neamț cu titlul de vicecampioană națională, scandând: ”Ole, ole, ole, ola, reprezentăm LPS Piatra și suntem mândri de asta!” Același lot reușea, în urmă cu patru ani, la Cluj, să câștige titlul de campioană națională. Și poate că mulți dintre performeri ar fi reușit să termine junioratul acontându-și un nou titlu, dacă nu ar fi fost șicanați de oficialii FRH, în semifinala jucată cu Rom Cri Brașov, pe care au câștigat-o după lovituri de la 7 metri. Declarația dată de Sorin Toacsen, oficialul FRH, la finalul turneului final de la Brașov, în care mărturisea că regretă faptul că echipa gazdă nu a ajuns în finală, este elocventă în acest sens.
Doar Dan Gavril, directorul LPS Piatra Neamț, alături de Luminița Ciocârlan, șefa catedrei de handbal, fosta glorie a Fibrexului, Costică Rusu, profesorii Cazacu, rudele și apropiații sportivilor și-au așteptat cu bucurie vicecampionii la Complexul Unic, locul unde mereu handbalul juvenil din Piatra Neamț poposește cu medalii.
În numele tatălui
Liderul handbaliștilor I pietreni este, fără doar și poate, Rareș Bursuc, elev în clasa a XI-a la LPS Piatra Neamț, fiul lui Cristinel Bursuc și nepotul antrenorilor Rita și Stelian Bursuc, ambii foști componenți ai Fibrexului de legendă. Rareș Bursuc – sau ”Bițu”, cum îi spun prietenii – e clar că n-avea cum să se facă fotbalist. „Niciodată nu s-a pus problema să aleg între handbal și altceva. Merg la sală dinainte de a învăța să vorbesc. Handbalul mi-a intrat în sânge”, spune tânărul. Debutul în competiții și l-a făcut cu LPS Piatra Neamț, la vârsta de 7 ani, la Festivalul de minihandbal, creația regretatului tehnician Ovidiu Țoc. Cu un an înainte de terminarea clasei a opta, a început să facă naveta de la Târgu Neamț, pentru antrenamente, iar la final de gimnaziu s-a mutat cu totul la LPS Piatra Neamț. Handbalist de perspectivă, ce are o știință a jocului, peste media jucătorilor de vârsta sa, a fost dorit la Centrul Național Olimpic și de Excelență de la Sighișoara. A preferat să rămână acasă, reușind în același timp să își păstreze calitatea de component al lotului național de juniori. „Am considerat că în acest moment sunt pregătit de cel mai bun cuplu de antrenori. Și nu sunt subiectiv”, a explicat alegerea Rareș Bursuc, care lucrează cu unchii săi, profesorii Rita și Stelian Bursuc.
În campionatul actual, a visat să fie din nou campion, dar a obținut mențiunea, regăsindu-se împreună cu Alexandru Popovici, în cel mai bun șapte al turneului. Alexandru Dedu și Sorin Toacsen, reprezentanții FRH, au acordat premiul pentru cel mai bun handbalist unui jucător de la Rom Cri Brașov. Este de trei ori campion național și o dată vicecampion cu LPS Piatra Neamț. Medaliile la această școală de elită din România sunt ca handbalul în familia Bursuc, firești. Vin să completeze munca de ani de zile a unor oameni care nu sunt plătiți regește și a căror muncă nu este valorificată mai departe la echipele de seniori. Ultimul exemplu: eliminarea României de către Finlanda. Poate tocmai de aceea, copii, precum Rareș Bursuc, care încă mai au orgoliu, vor mult mai mult. Vor să joace finala campionatului, vor glorie, faimă, sinonime cu imposibilul în România handbalistică de astăzi. Crede „din tot sufletul” în șansa handbalului la Piatra Neamț, dar i-a spus unuia dintre idolii săi, Aron Palmarsson, că speră să fie coechipieri la Kiel, într-o zi. S-au întâlnit cu ocazia meciului jucat de Islanda, la Piatra Neamț contra României, anul trecut. ”Nu-mi vine să cred că se poate organiza un turneu final de campionat la Piatra Neamț. Am impresia, uneori că nu ne mai iubește nimeni, în afară de familie și prieteni”, mărturisește, trist, Rareș.
Familia Bursuc, în topul antrenorilor din România
Profesorul Stelian Bursuc a fost mai rezervat în acest an. A avut mult de muncă atât cu juniorii I, cât și cu juniorii II. Mulți dintre jucători fac antrenamente atât la echipa juniorilor I, cât și la cei mici. Au fost obiective fixate pas cu pas, de la meci la meci, de la turneu la turneu, pentru a nu încărca emoțional juniorii cu speranțe. Stelian Bursuc are experiența anilor trecuți, când titlurile naționale s-au cucerit în urma unor reprize de prelungire. ”Cea mai dramatică a fost cea disputată în 2010 cu Universitatea Transilvania Cluj. Atunci a fost nevoie de patru reprize de prelungiri pentru a ne adjudeca finala și titlul național la juniori III. A urmat finala din 2011, dar atunci au fost doar două reprize, dar și atunci am evoluat în fața gazdelor. S-a jucat la Făgăraș, într-o săliță de aproximativ 400 de locuri, plină-ochi cu susținători ai echipei gazdă. Inclusiv primarul orașului a ținut să vină la meci pentru a încuraja echipa gazdă”, își amintește Stelian Bursuc. ”Anul ăsta am trăit finala în semifinala jucată contra gazdelor de la Rom Cri Brașov. Am fost lăsați la un moment dat în doar trei jucători de câmp și am vrut să cer explicații oficialilor, pentru arbitrajul meciului. N-am vorbit urât, dar m-am trezit bruscat. Soția și toată banca de rezerve a sărit în jurul meu să mă protejeze. Atunci am știut că nu vom pierde. Din păcate, am simțit că, psihic și fizic, băieții dăduseră totul, iar în finală n-au mai putut să atingă vârful de formă de acum patru ani”. Profesorul Stelian Bursuc spune că antrenementele cu grupa mare au început de la vârste fragede, când copii au deprins primele tehnici din handbal: ”Această generație a început munca pe când copiii erau în clasa a II-a și a IV-a. Mai întâi au lucrat cu dl profesor Costică Rusu, cei născuți în 1994 sunt crescuți și pregătiți de dânsul. Selecția este foarte importantă, cu cât o faci mai bine, cu atât rezultatele se văd în timp. La noi, în Piatra Neamț, un rol important l-a avut și Festivalul de minihandbal școlar care se organizează în cadrul Zilelor Orașului. Prima ediție a avut loc în 1998, la școala nr. 3 și, de 13 ani încoace, reușim să găsim elevi talentați, care sunt selecționați și încurajați să facă performanță”.
Stelian Bursuc s-a declarat mulțumit de titlul de vicecampioană națională, obținut în acest an, având în vedere puținii bani pe care i-a avut la dispoziție, dar și atmosfera ostilă în care a trebuit să joace, la Târgoviște, contra echipei din Moreni, ori la Brașov, contra gazdelor. Poate tocmai aceste aspecte fac, însă, medaliile mai strălucitoare.
[message_box title=”LOTUL JUNIORI I AL LPS PIATRA NEAMȚ” color=”red”]Alexandru Bucătaru, Alexandru Mășcan și Tudor Calistru – portari, Sebastian Stelea, Claudiu Agafiței, Adrian Călian, Sebastian Soroceanu, Rareș Bursuc, Alexandru Popovici, Cosmin Chirilă, Antonio Pătrunjel, Eduard Dascălu, Mihai Teodorescu și Vlad Barbălată – jucători de câmp, cu Rita și Stelian Bursuc pe banca tehnică.[/message_box]
Cristi SOROCEANU