Dușmani aprigi, prieteni buni: Legăturile lui Dan Vasile Constantin cu Gheorghe Ștefan

pietricica turism

Dragoste cu năbădăi sau amor ghebos. Așa poate fi caracterizată povestea de iubire politico-administrativă dintre liderul pesedist Dan Vasile Constantin și actualul primar al municipiului Piatra Neamț, fără o clară identitate politică în acest moment, fiind luat cu acte de PDL și trăind într-un concubinaj adolescentin cu Partidul Mișcarea Populară. Cei doi oameni politici și-au lăsat amprenta – unul mai mult, altul mai puțin, în funcție de potențe și acces la bani publici – pe istoria ultimilor ani ai județului. Relația lor a fost una extrem de interesantă, specifică politicienilor locali, specialiști în bălăcăreală, după care ”enteresul primează” și se ajunge direct la pupat ”Piața Ștefan cel Mare”, într-o variantă modernă și mult amplificată a situațiilor prezentate de conu’ Iancu.

Luați cu scandalurile actuale de pe plan local, n-ar trebui totuși să uităm de războiul lui Gheorghe Ștefan pentru eliminarea lui Dan Vasile Constantin de la șefia Consiliului Județean Neamț, de acuzele de șantaj pe care acesta le-a lansat la acea vreme, despre cum Vlad Marcoci i-a luat locul lui Constantin, iar acum cei doi își trag aceiași brăcinari politici, ba, mai mult, am avut ocazia să vedem un Dan Constantin luptând cu ardoare pentru ca Marcoci să câștige un loc de deputat împotriva Mihaelei Stoica, considerată de toată lumea omul lui Pinalti.

Să nu uităm nici de acuzele directe ale lui Dan Constantin la adresa lui Ștefan, a viceprimarilor Ouatu și Stoica, ca și la adresa prefectului Toader Mocanu, om de bază în ecuația echipei lui Ștefan, indiferent de partidul sau alianța care trebuia (de)servită. Să nu uităm nici amănuntul că, în acest moment, dușmănia s-a transformat într-o coabitare vizibilă din satelit, Dan Vasile Constantin fiind un veritabil apărător al intereselor reprezentate de oamenii lui Ștefan în diferite instituții și societăți comerciale.

Asta deși este cert că acuzele pe care unii și le aduceau altora în 2006 sunt mai actuale ca niciodată: incompatibilitate, șantaj, aranjamente, folosirea funcțiilor publice pentru interes personal, confundat cu cel al partidului.

Constantin, controlorul și profesor de incompatibilități

gheorghe stefan (3)După ce a fost dovedit ca incompatibil pe bază de neglijență, Dan Vasile Constantin s-a dovedit a fi un zelos fan al viitoarei Agenții Naționale de Intergritate și a început să caute încălcări ale legii la adversarii politici care l-au văduvit de funcție. Iar aceștia erau prefectul de atunci Toader Mocanu, primarul de atunci și de acum Gheorghe Ștefan și viceprimarii acestuia.

Un ziarist, bine informat la acea vreme, între timp plecat din sistem, consemna o declarație a lui Constantin, surprinzător de exactă la nivel de incompatibilități. Pentru o lecturare facilă, o fragmentăm pe persoane.

Iată cum demonstra DVC incompatibilitatea lui Gheorghe Ștefan:

”Deși a fost numit în funcția de primar al municipiului Piatra Neamț în 6 iunie 2004, domnul Gheorghe Ștefan s-a retras din calitatea de administrator la Euromedia TV SRL abia în 2 februarie 2005; din calitatea de asociat la Sonic Media SRL abia în data de 3 martie 2005; din calitatea de administrator la Termoutilaj SA în data de 1 februarie 2005; din calitatea de acționar la FC Ceahlăul nu s-a retras nici în prezent, iar din calitatea de administrator la Silvex SA și Tehnoutilaj SA abia pe 1 februarie 2005. Este evidentă starea de incompatibilitate în care s-a aflat și se află primarul municipiului Piatra Neamț, domnul Gheorghe Ștefan, care nu a demisionat din calitate de administrator sau acționar la firmele amintite în termen de 15 zile de la data alegerii în demnitatea publică de primar.”

Să reținem doar calitatea de acționar la FC Ceahlăul, care era activă și care nu a fost luată în seamă de nimeni, nici nu s-a insistat foarte mult pe ea. Oricum, dacă ANI ar fi funcționat la acea dată, ar fi fost greu de ocolit subiectul incompatibilitate sau conflict de interese.
În privința lui Vasile Ouatu, domnul Vasile Ouatu, viceprimar. Dan Constantin spunea că acesta ”s-a retras din funcția de administrator al Centrului Comercial Unic SA la data de 4 martie 2005, păstrându-și calitatea de asociat și administrator la firmele Swisslion Distribuție SRL și la FC Ceahlăul SA. Precizăm că domnia sa ocupă funcția publică de viceprimar al municipiului Piatra Neamț tot din iunie 2004.”

În privința lui Vasile Ouatu, lucrurile era de pe atunci clare și calitatea de incompatibil s-a accentuat în momentul când a semnat contractul de societate civilă cu SC FC Ceahlăul SA, unde era acționar împreună cu fiul său, ca să nu mai vorbim de alte contracte semnate cu primăria. Ca și în cazul lui Gheorghe Ștefan, nicio persoană cu atribuțiuni în a lua măsuri în acest sens nu a mișcat un pai, sub acoperirea că Registrul Comerțului a dat o hârtie care-i exonera de incompatibilitate pe cei de mai sus.

Mihaela Stoica a fost, și ea, la acea vreme, vizată de Dan Vasile Constantin: ”Viceprimarul municipiului Piatra Neamț, doamna Mihaela Stoica, s-a retras din calitatea de administrator al Arpimex Group SRL abia la data 3 martie 2005”, se precizează în comunicatul de presă al PSD. Bașca, susținea el, și-a pierdut calitatea de administrator și acționar abia în luna august a aceluiași an.

Nici prefectul Mocanu nu s-a dovedit foarte curat în acte din acest punct de vedere. Aceeași ziaristă consemna că: ”Președintele Organizației PSD Neamț, Dan Vasile Constantin, susține că are documente conform cărora, până în martie 2005, prefectul fost liberal Toader Mocanu era administrator a două firme înființate în 1992 și 1994, ceea ce îl pune tot în situația de incompatibilitate. Potrivit Legii 161/2003 (privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnității publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției), primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene sunt într-o situație de incompatiblitate atunci când, pe lângă demnitatea publică pe care o dețin, au și calitatea de administrator sau de orice funcție de conducere sau execuție într-o societate. Cei aflați într-o astfel de situație aveau la dispoziție 15 zile de la validarea mandatului să renunțe la una dintre calități.”

Ștefan: ”Dan Constantin, mesaj incert, negociere ori șantaj”

Acuzațiile de atunci ale lui Constantin au primit o replică extrem de interesantă din partea lui Gheorghe Ștefan. El a afirmat că, la data conferinței de presă, adică 8 februarie 2006, niciunul dintre cei de mai sus nu se afla în stare de incompatibilitate. Cu abilitatea-i cunoscută, primarul a fentat orice întrebare cu privire la perioada de dinainte și nimeni nu a insistat. Pentru că oricine ar fi puricat puțin hârtiile ar fi văzut că liderul PSD de atunci avea dreptate cu privire la perioadele de incompatibilitate și mai ales în ceea ce privește situația de la FC Ceahlăul. Mai mult, primarul a reușit să mute centrul atenției pe un cu totul alt palier.

Iată ce se consemna în presa locală ca fiind declarația lui Gheorghe Ștefan despre încercarea lui Dan Vasile Constantin de a negocia poziția sa, la pachet cu dezvăluirile privind incompatibilitatea adversarilor:

DVC 2Dacă are puterea și demnitatea, să recunoască faptul că vineri m-a sunat, ne-am întîlnit și mi-a arătat hîrtiile pe care le-a prezentat la conferința de presă. Eu i-am spus că, dacă are ceva de negociat, să vorbească cu consilierii județeni, cei care au făcut sesizarea. A discutat cu Vlad Marcoci. Întîlnirea a fost la birourile de la Metex. Nu spun că a folosit metoda șantajului sau amenințări, însă prezentarea acelor hîrtii ce a fost?”.

PSD-ul a negat întâlnirea respectivă, dar Vlad Marcoci, la vremea aceea liderul grupului consilierilor PNL-PD din Consiliul Județean Neamț, dfeparte de PSD-istul disciplinat de astăzi, l-a dat de gol, adeverind cele spuse de Ștefan: «„Vineri am fost invitați de către Dan Constantin la o întîlnire în care a prezentat aceste documente. Am luat la cunoștință despre existența lor. Poate că s-a vrut o negociere, dar nu mă pot pronunța”.

Referitor la insinuarea făcută de Gheorghe Ștefan despre un posibil șantaj
al lui Dan Vasile Constantin, ultimul declara că s-au întâlnit, dar nu a șantajat: „În baza unor legi nescrise existente între noi și Alianță, eu m-am dus înainte la domnul Ștefan și i-am solicitat o întrevedere. De fapt, este o lucru obișnuit, pentru că, înainte, și domnul Ștefan mă suna și, când erau probleme simple, îmi spunea «Dane…», iar când erau probleme încât să iasă la atac îmi spunea: «Domnu’ Dan, dezgropăm securea războiului».”

Pacea și prietenia din prezent

În acest moment, Dan Vasile Constatin este cercetat încă o dată pentru incompatibilitate. Culmea, totul i se trage de la colaborarea, niciodată recunoscută direct, cu Gheorghe Ștefan. Constantin a ajuns administrator special la o firmă a Primăriei Piatra Neamț și în AGA la Apa Serv SA, unde a apărat cu multă încăpățânare interesele echipei Ivanov-Dughir, cei plasați acolo de pe timpul în care nimic nu mișca în județ fără avizul lui Ștefan.

În calitate de lider al consilierilor PSD și de apropiat (sfătuitor?) al lui Ionel Arsene, Constantin face tot ce este posibil pentru a-i pune bețe-n roate lui Culiță Tărâță și, pentru asta, face orice, inclusiv o alianță vizibilă la toate voturile cu oamenii lui Ștefan de pe lista de consilieri ai PDL-ului, foștii săi dușmani. Coabitarea din acest moment este la fel de profundă ca și ura din perioada amintită mai sus, semn că interesele politice și personale pot fi mai puternice decât orice resentimente. Constantin este o prezență obișnuită în Primărie. Apropiații lui au fost primiți în Consilii de Administrație la municipiu, iar el, personal, continuă lupta comună pe toate fronturile la județ.

În definitiv, cum spunea și Winston Churchill, nu există prietenii și dușmănii veșnice, ci numai interese veșnice.

Valentin BĂLĂNESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.