Joi, concert Mircea Baniciu la Piatra Neamț

Pentru iubitorii muzicii folk, organizatorii „Vacanțelor muzicale”  l-au invitat la această ediție pe îndrăgitul Mircea Baniciu, personalitate a muzicii de gen,

MIRCEA BANICIU s-a remarcat în muzica românească la începutul anilor ’70 când a devenit solist vocal al formației rock „Phoenix”. În 1972, împreună cu Nicu Covaci, Josef Kappl, Costin Petrescu și Valeriu Sepi scoate albumul „Cei ce ne-au dat nume” urmat, un an mai tărziu, de „Meșterul Manole”. În 1974 apare „Mugur de fluier”, disc pe care apar celebrele piese: Mica țiganiadă, Ochii negri, Ochi de țigan, Mugur de fluier, Andrii Popa și, în 1975, „Cantofabule”, considerat până astăzi cea mai importantă operă rock a României. Din 1977, după plecarea colegilor săi din țară, începe o prestigioasă carieră solo ca folkist și imprimă binecunoscutele albume: „Mircea Baniciu” (1979), „Tristeți provinciale” (1981, cunoscut ca „albumul galben”), „Ploaia” (1984), „Secunda” (1989 și 1991). Aici se regăsesc cele mai multe hituri „marca Baniciu”, fredonate și astăzi de iubitorii muzicii sale, între care: Dacă ai ghici, Eșarfă în dar, Hai la joc, Spune-mi, Amintire, Vara la țară, Cu tine în gând, Ploaia, Scrisoare de bun rămas, Marea, Magazinul de vise, Frunza, La început de vis, Dealul cu dor, Pisica neagră etc.

După 1990 începe să cânte din nou cu trupa „Phoenix” cu care face turnee în țară și scoate albumele „SymPhoenix/Timișoara” și „Aniversare 35”, editate în Germania. Doi ani mai târziu, din cauza unor divergențe cu un membru al formației, părăsește „Phoenix”-ul și, în urma unui concert susținut la Râmnicu Vâlcea pune bazele formației „Pasărea Colibri”, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și, ulterior, Vlady Cnejevici. Gândită inițial ca formulă de spectacole, „Pasărea Colibri” înregistrează un succes neașteptat la public, ceea ce determină apariția pe piață a discurilor „În căutarea cuibului pierdut” (1995), „Ciripituri” (1997) și „Cântece de bivuac” (1999). În anul 1999 Florian Pittiș renunță la participarea la spectacole și cei trei membri fondatori colaborează cu Radu Gheorghe și Marius Bațu. În 2002 apare un nou album al formației, „Încă 2000 de ani” iar anul următor are loc spectacolul „Pasărea Colibri-10 ani”, aniversare care, din păcate, coincide cu încetarea activității acestei trupe.

Mircea Baniciu revine în „Phoenix”, cu ocazia spectacolului aniversar „Phoenix-40 de ani” (octombrie 2002) și, ulterior, continuă activitatea concertistică cu acest grup, în 2005 fiind scos un nou album „Baba Novak”. În această perioadă, „Phoenix” susține turnee de promovare a noului disc în câteva orașe din țară, iar în 2006-2007 participă la toate marile festivaluri din România: Stufstock, Peninsula, Motorrock. În anul 2007, tot din cauza unor divergențe cu același coleg de trupă, Mircea Baniciu părăsește din nou grupul „Phoenix” și, în 2008, imprimă „Eșarfa”, primul volum al colecției „Best of Mircea Baniciu”, al doilea album, intitulat simplu „Best of” fiind scos pe piață în noiembrie 2010.

Fani lui Mircea Baniciu și a muzicii sale sunt așteptați la concert joi, în Piața Turnului, la ora 21,00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.