Doliu în lumea teatrului : Dan Borcia a plecat la Ceruri

BorciaCorneliu Dan Borcea a avut o misiune și și- a îndeplinit- o. Fără el, lumea teatrului nemțean și românesc este mai săracă și mai tristă. Comunicatul primit de la Teatrul Tineretului surprinde exact acest lucru: 

Echipa Teatrului Tineretului își exprimă regretul și este părtașă la doliul pentru trecerea la cele veșnice a marelui actor Corneliu Dan Borcia, director al acestei instituții între anii 1995-2001.

Născut la Sibiu, pe 30 martie 1943, a copilărit la Tecuci,  a absolvit studiile liceale la Liceul „Emanuil Gojdu“ din Oradea, apoi a urmat IATC București, promoția 1966, clasa prof. George Carabin și conf. George Rafael.

Anotimpuri teatrale - cu Carmen PetrescuDupă o scurtă oprire la Teatrul din Turda, începând cu anul 1967 va fi actor al Teatrului Tineretului, devenind un nume consonant cu o lungă perioadă din istoria acestei instituții, contribuind major la prestigiul acesteia prin talentul său. Va apărea în distribuția unor mari spectacole precum: „Tristan și Isolda“ (1967), „Act venețian“ (1967), „Omul cel bun din Sîciuan“ (1968), „Noaptea încurcăturilor“ (1968), „Heidelbergul de altădată“ (1969),  „Harap-Alb“ (1970), „Peer Gynt“ (1972),  „Nevestele vesele din Windsor“ (1978), „Orfanul Zhao“ (1995), „Santiago el Campeon“ (2003), „Avarul“ (2004). A fost omologat de către critică drept un actor puternic, cu grja detaliului. A fost tentat și de cinematografie, făcând parte din distribuția filmelor: „Fiul Munților“, regia Gheorghe Naghi, „Polița în alb“, regia Mircea Gandila, „Mai presus de orice“, regia Dan Pița, „Dumbrava minunată“, regia Gheorghe Naghi. A fost distins cu Premiul pentru cel mai bun manager, acordat de Consiliul Britanic în cadrul Galei UNITER 2000.

În 2005, actorul a înființat Teatrul π Buni, Piatra Neamț, companie de teatru alternativ independent, în cadrul căruia s-au montat în spații neconvenționale spectacole precum „Junghiuri“ de Bob Jude Ferante, „Chat“ de Ștefan Caraman.

După pensionare, a colaborat cu teatre din București, în special cu Teatrul „Nottara“, în 2011  participând cu spectacolul „Aniversarea“ (regia Vlad Massaci) la turneul acestui teatru de la Londra.

Actorul a trecut la cele veșnice în ziua de 17 august 2014, după o lungă suferință. Toți cei care îl iubesc își pot lua rămas bun de la marele actor în zilele de 18 august (începînd cu ora 14.00) și 19 august (până la ora 12.00), la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Înmormântarea va avea loc în ziua de 19 august: în jurul orei 12.30 va fi făcută slujba de înmormântare la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul“ (ctitoria ștefaniană), iar  în jurul orei 13.00, va avea loc înmormântarea la Cimitirul „Eternitatea“ din Piatra Neamț.

Fie-vă eternitatea luminoasă și amintirea nepieritoare printre cei pe care i-ați bucurat!”