„Lăsați liberalii să vină la mine!”

pietricica turism

● acesta este îndemnul lui Ion Asaftei, președintele PLR Neamț

Partidul Liberal Reformator este condus în județul Neamț de Ion Asaftei, cunoscut mai ales prin prisma afacerii de la Hanul Răzeșilor. La Congresul din 1-2 august a fost ales membru al Biroului Politic Central. În aceste zile, după cum a mărturisit, el urmărește cu vădit interes schimbările din PNL Neamț, o organizație zdruncinată de lupte pentru supremație, străine cu totul de politica civilizată și liberalism.

Pe fondul zvonurilor din ce în ce mai apăsătoare despre iminenta transferare a fostului președinte Dorinel Ursărescu la PLR, împreună cu o parte consistentă a oranizației PNL din județ, Ion Asaftei ține să-și precizeze clar poziția de la bun început: „Domnul Ursărescu trebuie să treacă printr-un amplu proces de exorcizare. Nu vine el, așa, oricum, în partidul nostru. Nu putem accepta transferarea tensiunii din PNL în PLR prin semnarea unei adeziuni. Poate nu vă dați seama, dar apele s-au liniștit în PNL tocmai prin plecarea dumnealui”. Pe linia „exorcizării”, ține să-i amintească deputatului asocierea recentă cu PDL: „Trebuie să se lepede convingător, nu din vorbe, de cei cu care a fost partener până mai ieri, autorii tăierii salariilor și pensiilor românilor”.

Nu uită să amintească deputatului vorbele grele rostite de acesta – și consemnate de presă – la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu: „Eu, personal, nu pot asocia demnitatea incontestabilă a unui fost prim-ministru, actual președinte al Senatului Romaniei și președinte al Partidului Liberal Reformator, recunoscut ca atare pe plan intern și internațional, respectat de cetățenii acestei țări, cu defăimarea în presă la care s-a dedat domnul Ursărescu. Nu-ți este permis, dacă ai o urmă de educație în tine, să afirmi că domnul Tăriceanu este purtătorul unui liberalism fals, de fațadă, ca apoi – pe căi mai mult sau mai puțin la vedere – să încerci să bați la poarta Partidului Liberal Reformator. Eu înțeleg că politica e arta compromisului, dar și acesta are o limită. E bine și sănătos să ne ferim de cei care pupă prea des Piața Endependenții”.

asafteiPreședintele Asaftei, lansând îndemnul „Lăsați liberalii să vină la mine!”, consideră că liberalii nemțeni autentici nu au plecat vreodată de lângă Călin Popescu Tăriceanu, după care subliniază: „Să nu uităm că domnul Tăriceanu, în calitatea sa de prim-ministru, a condus eficient țara noastră și a rezistat insituțional atacurilor președintelui Băsescu, necăzând în plasa compromisurilor urâte. A respectat domnia legii și a aplicat liberalismul ca metodă de guvernare pentru prosperitatea țării și a cetățenilor ei”.

Ion Asaftei este încrezător că PLR se va bucura și în județul Neamț de sprijinul masiv al primarilor și consilierilor PNL, în ciuda faptului că legal nu este posibil încă să oficializeze adeziunea, mai ales că aceștia nu ar dori dea din nou peste fostul lor lider: „La o discuție informală, pe care am avut-o cu unii primari și consilieri ai PNL după ce l-au «demisionat» de la centru pe domnul Ursărescu, aceștia au afirmat dorința lor sinceră de a trece la PLR și de a sprijini acest partid de pe pozițiile unui liberalism curat. Dar această dorință va fi pusă la îndoială în cazul unei reîntâlniri «din dragoste» cu acesta. I-am asigurat pe domnii primari și consilieri liberali că nu vom primi în Filiala Neamț a PLR persoane care, indiferent de partid și funcția deținută, definesc activul politic și electoratul ca «animale bolnave», «puroi ce năvălește pe străzi», «mahala ignobilă» etc. O asemenea lipsă de respect pentru cei care ți-au dat votul și te-au sprijinit să ajungi în Parlamentul Romaniei este intolerabilă”. Pe lângă sprijinul liberalilor care își vor regăsi crezul și drumul politic în PLR, este impresionat de interesul manifestat de oameni altfel neatrași de politică până acum, dar care nu acceptă măsluirea liberalismului.

În continuare, Ion Asaftei a trasmis un mesaj alegătorilor: ”Electoratul acestui județ reprezintă o mină de aur care trebuie prețuit. Indiferent de poziția socială ocupată, de confesiunea religioasă sau de nivelul de educație, fiecare om are un bun și mai prețios, la care nu va renunța niciodată: DEMNITATEA. Noi de la o asemenea convingere plecăm, iar prin măsurile social-economice, pe care le susținem din perspectiva liberalismului reformator, vizăm prosperitatea fiecărui cetățean si, pe cale de consecință, redarea și consolidrea demnității acestuia. Electoratul liberal, primarii și consilierii, alături de respectabilii cetățeni ai județului, fie că au sau nu opțiuni politice, găsesc în Partidul Liberal Reformator un garant al politicii puse în slujba cetățeanului”.

În final, a ținut să spună câteva lucruri despre partid: ”PLR reprezintă un proiect politic rezultat din parteneriatul dintre Grupul de Inițiativă pentru Păstrarea Identității Liberale, inițiat de Călin Popescu Tăriceanu, și Partidul Național al Mediului. Pe 3 iulie, la lansarea partidului, președintele nostru a declarat că liberalismul din România merge mai departe și a dezavuat acapararea PNL de către Băsescu și oamenii săi. PLR e adevăratul reprezentant al liberalismului, bazat pe programe, convingeri politice și unitate. Ne bucurăm că domnul Tăriceanu a înțeles cu o clipă mai devreme decât alți colegi din vechiul PNL că are datoria istorică de a salva liberalismul de la dispariție și a-l reforma. Este o mare onoare să fim alături de domnia-sa”.

OBIECTIVELE PARTIDULUI LIBERAL REFORMATOR

tariceanu Partidul Liberal Reformator este continuatorul legitim al liberalismului modernizator și reformator, care a construit România modernă și singura forță politică românească ce își asumă necondiționat universalitatea, durabilitatea și actualitatea valorilor liberale. Partidul Liberal Reformator afirmă libertatea individuală ca temei al oricărei organizări politice, sociale, economice și culturale rezonabile și iși propune un proiect politic bazat pe relația dintre libertate, democrație și prosperitate.

Partidul Liberal Reformator urmărește punerea în operă a unui sistem instituțional organizat în jurul drepturilor individuale și dezvoltarea unei comunități politice naționale, întemeiată pe principiile libertăților civile, politice și economice, precum și ale justiției și solidarității sociale.

Valorile inalienabile ale Partidul Liberal Reformator sunt: libertatea de gândire și de exprimare, libertatea presei, cercetarea științifică și educație, libertatea de asociere, dreptul de proprietate, dreptul oricui de a-și alege o ocupație și de a folosi liber venitul rezultat, dreptul la un tratament echitabil, care să asigure condițiile unei vieți decente, dreptul la securitate socială, securitate ecologică și alimentară, dreptul de a trăi într-un sistem de liberă întreprindere, domnia legii.

Partidul Liberal Reformator promovează valorile și interesele naționale, pluralismul politic și consolidarea sistemului democratic și a securității naționale, apărarea drepturilor omului și ale familiei, protecția, garantarea, consolidarea și extinderea proprietății private, schimbul de valori economice și culturale, accesul liber și egal la educație.

În activitatea sa, Partidul Liberal Reformator urmărește numai obiective politice.

● Partidul Liberal Reformator este un partid liberal, care va face demersuri pentru afilierea sa la Partidul Liberal, Democrat și Reformator European și la Internaționala Liberală. Partidul Liberal Reformator își asumă istoria și tradiția liberalismului în România, reprezentarea ideilor și valorilor liberale, civice și ale dreptei democratice românești.

● În conformitate cu Programul său politic, Partidul Liberal Reformator își propune, conform principiilor liberale, precum și conform valorilor democrației și ale capitalismului, următoarele obiective politice prioritare:

• garantarea, promovarea și respectarea demnității omului, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor;

• aplicarea legii și a principiilor de bună guvernare, în scopul consolidării sistemului democratic și al asigurării coeziunii economice și sociale;

• promovarea și asigurarea separației puterilor în stat;

• respectarea și asigurarea suveranității naționale, a independenței, unității și integrității României;

• garantarea proprietății private;

• restrângerea categoriei bunurilor ce fac obiectul proprietății publice;

• stimularea liberei inițiative și promovarea unui mediu de afaceri concurențial și competitiv;

• eliminarea barierelor administrative care împiedică libera circulație a capitalurilor, a serviciilor, a produselor și a persoanelor;

• reducerea rolului statului prin asigurarea unei autonomii locale bazate pe alocarea descentralizată a resurselor în economie și pe respectarea principiului subsidiarității;

• apărarea și întărirea autonomiei locale prin promovarea și asigurarea principiilor democrației și ale descentralizării puterii;

• asigurarea accesului liber și egal al cetățenilor României la educație, încurajarea dezvoltării educației și a cercetării, educarea cetățenilor în spiritul democrației și încurajarea acestora de a participa la viața publică;

• refacerea și conservarea mediului înconjurător și combaterea poluării, scopul sau principal fiind creșterea calității vieții și dezvoltarea societății românești, pe principiul dezvoltării durabile;

• combaterea tuturor formelor de discriminare, precum cea bazată pe rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, categorie socială, sex, convingeri sau apartenență la o categorie defavorizată;

• combaterea corupției, a crimei organizate și a terorismului;

• asigurarea libertății depline a presei, prin eliminarea oricărui control din partea autorităților publice și a reprezentanților acestora;

• susținerea tinerei generații prin programe politice care, implementate, reușesc să asigure acestora dreptul la muncă;

• consolidarea statutului de membru a României în Uniunea Europeană, în condițiile promovării intereselor țării și cu păstrarea identității naționale;

• respectarea angajamentelor asumate ca țara membră UE și NATO;

• educarea membrilor societății în spiritul respectului pentru om și natură, al demnității și libertății spirituale;

• susținerea unor reforme politico-legislative care să încurajeze creșterea demografică, prin stimularea natalității și limitarea migrației economice.

1 COMENTARIU

  1. asaftei de profesie crasmar,fost informator ,mai nou este “liberal”?! parca era pe la trepanatii de la PRM…Sa se duca sa se culce decat sa-l critice pe deputatul Ursarescu…prinde muste si fluturi pe la “Hanul Razesilor” acest Asaftei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.