Regii PDL ai pădurilor nemțene controlați la ordin

ei_cu_ei_noi_cu_voi Polițiștii, jandarmii și inspectorii antifraudă au verificat 13 puncte de lucru ale societăților New Star, A&M Timber International, ZMZ Cherestea, Kenotheoz și Est Vest Forest, situate în  localitățile Borlești, Tazlău, Roznov, Săvinești, Piatra Neamț și Pângărați. Cu excepția societății de la Săvinești, unde acționar este un cetățean chinez, celelalte 4 apațin membrilor familiilor Handaric și Gârbuleț, cunoscuți pentru activitatea lor fructuoasă pe timpul guvernărilor PDL.  Deoarece acțiunea s-a desfășurat la nivel național, probabil că au existat motive temeinice care i-au îndreptat pe cei de la ANAF spre aceste firme. Despre controlul propriu-zis puteți citi mai multe aici, singurul loc unde au fost date numele firmelor.

Familia Handaric și asociații au făcut legea în zona Borlești și au avut pe firmele din portofoliu cifre de afaceri impresionante. În acest moment lucrurile, cel puțin din punct de vedere contabil, nu par să stea foarte bine. Firma New Star are pierderi impresionante, de peste 11 miliarde lei vechi. Aici acționari și administratori sunt Vasile Băbuș, Ioan Handaric și Andrei Marian Handaric. Cealaltă firmă controlată, A&M Timber International, condusă doar de Andrei Marian Handaric, a reușit în 2013  un profit de 21.000 de lei la o cifră de afaceri de 8 miliarde lei vechi, deși nu mai are niciun angajat din 2010! Probabil că acest aspect, pe lângă altele greu de descifrat acum, a cântărit în ”selectarea” firmei pentru control. În legătură cu familia Handaric trebuie obligatoriu să menționăm numele lui Valentin Handaric, care a fost consilierul președintelui Administrației Fondului de Mediu pe timpul lui Gheorghe Popescu, fost viceprimar de Piatra Neamț, promovat în înalte funcții centrale datorită influenței politice a lui Gheorghe Ștefan. În treacăt fie spus, de la respectiva instituție au venit foarte mulți bani spre Neamț, iar unele proiecte sunt sub lupa diferitelor organisme cu posibilități de anchetare.

Firmele controlate de familia Gârbuleț au o caracteristică specială care nu putea să nu sară în ochii fiscului: nu (mai) au angajați, dar rulează miliarde. De exemplu,  Est Vest Forest, patron Gârbuleț Ioan,  are o cifră de afaceri de aproape 170 de miliarde lei vechi și un  profit de 11 miliarde. Această respectabilă și importantă cifră de afaceri s-a făcut fără nici un angajat, și vorbim aici despre o activitate care, în general, presupune mână de lucru. Mult mai cunoscuta Kenotheoz a ieșit în pierdere cu 73 de miliarde pe anul 2013, dar nici ea nu avea niciun angajat, la o cifră de afaceri de 212 miliarde lei vechi. La această societate acționar este cunoscutul David Gârbuleț, un apropiat al societății care administrează clubul de fotbal Ceahlăul. El este și fericitul beneficiar al unui spațiu în Precista, pe lângă cele obținute cinstit, prin licitație publică discretă – organizată de Primăria Piatra Neamț – de Marari. Despre cunoscutul om de afaceri se spune că ar fi ”parte” în dosarul instrumentat de DNA privind fapte de corupție care și-ar afla originea tot în Primăria Piatra Neamț și că nu ar avea voie să ia legătura cu niciunul dintre cei implicați în dosar. Această presupunere este legată de faptul că societatea era unul dintre susținătorii activi ai fotbalului condus de Viorel Măstăcăneanu și că în actele contabile ale clubului apar, de mai multe ori, sume virate înapoi în contul societății, după ce ele intrau exact când era nevoie de acoperit cecuri sau alte urgente.

 

103 comments

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *