Efectul Pruteanu: 26 consilierii județeni, amenzi de 52.000 lei de la ANI

vasile_pruteanuLuni, 29 octombrie, a început pentru unii consilieri județeni destul de prost, ei primind acasă câte un plic care conținea câte un proces verbal de contravenție în valoare de 2.000 lei. Cum s-a ajuns la această situație?  În luna august, într-un comunicat oficial, Agenția Națională de Integritate declara că a atenționat Consiliul Județean Neamț pentru că a refuzat nejustificat ”demiterea din funcție” a lui Vasile Pruteanu și atrăgea atenția că vor urma sancțiuni. În urma acestui comunicat, pe 29 august, în plenul ședinței ordinare a Consiliului Județean, președintele Culiță Tărâță a inițiat și justificat proiectul, citând din corespondența cu ANI: ”În situația în care nu veți duce la îndeplinire dispozițiile Deciziei, în sensul eliberării din funcție a domnului Vasile Pruteanu, ANI va dispune sancționarea contravențională a persoanelor care se fac vinovate de acest caz, va sesiza organele de cercetare penală în conformitate cu dispozițiile legale.”

În ședința respectivă, Vasile Pruteanu și-a anunțat colegii că nu poate fi vorba despre conflict de interese, deoarece are hârtii de la instituții abilitate, care dovedesc contrariul, și le-a cerut să nu voteze. În sprijinul său a venit și Adrian Bourceanu, șeful comisiei juridice din Consiliul Județean, care a adus argumentul că încetarea de drept a mandatului ”nu se putea aplica mai târziu de 6 luni de la data la care a devenit definitiv raportul de evaluare”. Mai mult ca sigur că, fiind avocat de profesie, dl. Bourceanu știe despre ce vorbește.

Inspectorul de integritate Romică Dinică, nu s-a lăsat înduioșat de argumentele venite de la Neamț și pe 25 septembrie i-a sancționat contravențional pe consilierii care n-au fost de acord cu introducerea hotărârii pe ordinea de zi și le-a trimis acestora, la domiciliu, hârtiile corespunzătoare. Valoarea amenzii este de 2.000 lei, o sumă deloc de neglijat, în condițiile în care un consilier câștigă lunar vreo 850 lei. Justificarea amenzii este iarăși previzibilă, deoarece consilierul respectiv ”nu a votat înscrierea pe ordinea de zi a proiectului privind încetarea de drept a mandatului de consilier județean al lui Vasile Pruteanu, care a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, cf. raportului de evaluare nr. 22769/G/II/28.11.2011, rămas definitiv și irevocabil prin decizia  7567/04.12.2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție”.

La momentul în care se scrie acest articol, avem deja confirmarea din partea a patru consilieri județeni care au primit pe adresele de acasă amenda. Toți fac parte din grupul celor 10 care au votat împotriva hotărârii (Bogdan Onu, Adrian Bourceanu, Andrei Ignat, Gabriel Pavăl Dan, Gabriel Vișan,  Ștefănuț Ploscaru, Neculai Iftode, Aurelian Jora, Mircea Pintilie, Constantin Sandu).Rămâne de văzut dacă și cei care s-a abținut de la vot vor fi gratulați cu aceeași atenție de către ANI.

 

 

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.