Politicienii de ieri, anonimii de azi

Există personaje în Neamț care au fost în prim-planul vieții publice și care și-au pus amprenta, în bine sau în rău, pe viața județului și, implicit, a locuitorilor săi. Unii dintre ei au fost doar pasageri, cu apariții de durată scurtă, dar au produs totuși bulversări, prin ceea ce au făcut și au dres. Alții au trecut granița județului și s-au impus pe plan național. Toți au lăsat ceva în urmă. Fără pretenția unei analize, încercăm niște aduceri agabi raduminte în cazul unora dintre ei, cu scurtă prezentare a ceea ce au însemnat ei pentru județ și pentru politică. Atunci, când erau pe val. Acum, unii dintre ei abia mai sunt recunoscuți pe stradă sub eticheta uitării colective care și-a pus amprenta pe ei.

 Elena Cornelia Gabriela Radu, mult mai cunoscută drept Gabi Radu a fost șefa PNȚ-CD în Neamț și, într-o perioadă, s-a vorbit despre ea ca fiind un fel de lider al județului. În biroul ei se făceau și se desfăceau alianțe, se negociau posturi, se plănuiau decapitări de oameni politici sau de oameni de afaceri care nu răspundeau noilor politici publice. La vremea aceea, Gabi Radu era permanent înconjurată de o gardă de tineri care încercau să facă politică de tip țărănist: Eugen Țapu Nazare – acum fruntaș al PNL, Cristian Moroșanu – un cunoscut lichidator judiciar și unul dintre promotorii francmasoneriei în Neamț, Marius Naclad – acum ajuns în turism, după un mare scandal la vremea lui, în jurul societății Petrotur.

Gabriela Radu s-a retras un timp undeva în diplomație, cu ajutorul foștilor colegi tărăniști, după ce proiectul ei privind PNȚ-CD în Neamț a eșuat lamentabil. A rămas în memoria publică stenograma negocierilor prin care aliații politici de atunci din Neamț își împărțeau posturile din județ, cu tocmeli ca la piață.

 

sorin vornicuSorin Adrian Vornicu, un personaj politic extrem de interesant, revoluționar, care a tras după el grupul Trapiel, cu toții ajunși celebri prin scandalul portocalelor revoluționare vândute în fața sediului FSN, imediat după revoluție. Vornicu a fost senator FSN, a ajuns în PD, după care s-a reîntors în matca FSN-ului, depărțindu-se de un alt pedist celebru, Ioan Onisei. Numele lui Vornicu a fost legat de tot felul de scandaluri, precum cel al fostei Case a Armatei și conflictul cu uitatul Achiței, scandalul cu Florin Cantoreanu, când s-a pus problema sponsorizărilor de partid și multe altele. Inclusiv unele pe energie, cum ar fi scandalul apărut în jurul falimentării SC Servicii Energetice Oltenia SA Craiova, fosta Sucursală de Întreținere și Servicii Energetice Electrica (SISE) Oltenia. A fost unul dintre cei 15 membri din Comisia pentru apărare, ordine publică și apărare din Senat, în care se regăsesc alte două nume sonore și cu rezonanță în Neamț, Dumitru Badea și Alexandru Radu Timofte. Sorin Vornicu a lăsat multe urme în politica nemțeană, dar și multe necunoscute, prin interesele promovate, câteodată extrem de discret.

 

ioan oniseiIoan Onisei, omul bun la toate. În Neamț și nu numai. A fost jurist la Consiliul Popular Județean Neamț; Director al Direcției Administrației Locale a Primăriei Neamț; Consilier al prefectului; Consilier în cadrul Consiliului Local Piatra Neamț; Consilier al Consiliului Județean Neamț; Președinte al Consiliului Județean Neamț; Secretar de Stat în Ministerul Culturii; Subsecretar de Stat la Departamentul pentru Administrația Publică Locală al Guvernului României; Secretar de Stat în Ministerul Funcției Publice; Deputat; Secretar de Stat în Ministerul Culturii și Cultelor; Membru al Consiliului Național al Audiovizualului. A făcut de toate, știe multe, pare mulțumit cu ce are și așteaptă cu interes să vadă cum se va termina scandalul la CNA, mai ales că este implicat și fostul său rival/ aliat Gheorghe Ștefan, alături de care a fost în lupta pentru schimbarea lui Ion Rotaru de la Primăria Piatra Neamț, în 2004.

 

ioan bivolaruIoan Bivolaru, fost deputat peste tot pe unde era FSN. Până în 1990, a fost șef de autobază, de unde a ajuns, imediat, deputat în Adunarea Constituantă. Nu a plecat din Parlament până în 2004, fiind ales deputat pe toate listele, de la FDSN la PSD, la fel ca Alexandru Radu Timofte, cel care avea să ajungă șef la SRI. Ioan Bivolaru nu a părăsit Parlamentul nici la momentul 2014, fiind încadrat pe un post de expert în aparatul parlamentar. A intrat în istorie prin mai multe lucruri: legea taximetriei, care-și produce efectele și azi și despre care s-a spus că a fost dată cu dedicație, a fost activ în jurul Uzinelor Dacia Pitești, cu toate obligațiile și avantajele care decurgeau din asta. În Neamț, a fost cel care a condus PSD-ul în vremuri interesante, când el, ca reprezentant al stângii, se lupta cu marii capitaliști din partid, gen Iulian Țocu. A rămas celebră afacerea introducerii în PSD a unui grup de oameni de afaceri și sindicaliști pe care i-a girat Bivolaru, tocmai pentru a putea conduce mai ușor partidul, cu celebrul Adiaconiței în prim-plan. Indiscutabil, Ioan Bivolaru a fost unul dintre oamenii care a crezut în politicile de stânga, care trebuie să aducă beneficii capitaliste celor care le promovează. Nu a putut înțelege niciodată declinul PSD-ului în Neamț după 2004 și a încercat de câteva ori să se implice, intrând în conflict cu lupii tineri dornici de a prelua partidul.

Mesagerul de Neamț

adolescenteen news

1 COMENTARIU

  1. cine a scris asta nu a făcut nici măcar o secundă de școală de jurnalism. rușine majoră, chiar muie totală. o spun, deja, în numele unui om pe care l-am cunoscut la sînge, care n-ar fi făcut nici un fel de compromis și care nu mai e printre noi de o lună de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.