Monica Macovei la Piatra Neamț

Luni, 27 octombrie, doamna Monica Macovei, candidat independent la Președinția României, va fi prezentă la Piatra Neamț. Conform unei informări de presă,  programul candidatei în Piatra Neamț va cuprinde:

  • 11:30 – 13:00 – Întâlniri cu alegătorii (traseu Piața Centrală – Casa de Cultură – Liceul de Artă)
  • 13:00 – 14:00 – Conferință de presă la Cabinet Parlamentar Mihaela Stoica (B-dul. Decebal nr.44)
  • 14:00-15:00 – Întâlnire cu simpatizanții la sala Calistrat Hogaș a CJ Neamț

Monica Macovei este cel mai de succes europarlamentar român, cu 40 de legi adoptate în primul mandat, și a fost ministrul Justiției care a promovat reforma reală a sistemului judiciar și măsuri anticorupție fără precedent.

Monica Macovei a creat în 2005 Direcția Națională Anticorupție (DNA), instituția anticorupție cu rezultate spectaculoase și recunoscute în UE și SUA în anchetarea unor nume sonore de miniștri, parlamentari, primari, șefi de consilii județene; mulți au fost deja condamnați definitiv.

Monica Macovei a pus bazele Agenției Naționale de Integritate și a introdus declarații publice de avere și interese detaliate, astfel încât politicienii și funcționarii publici să nu își mai poată ascundă averea nejustificată dobândită în funcție.

În Parlamentul European, Monica Macovei a scris și a negociat Directiva pentru confiscare extinsă, averile nejustificate ale celor condamnați pentru corupție și crimă organizată fiind confiscate mai ușor.

Monica Macovei și-a început cariera de procuror (1983-1997) instrumentând cazuri penale non-politice de furt, tâlhărie, vătămare etc. La începutul anilor ’90, a investigat cazurile de încălcare a drepturilor omului din timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

A făcut cercetări cu privire la arestările ilegale și a scos de sub urmărirea penală oameni nevinovați care fuseseră reținuți ilegal între 13-15 iunie 1990, apoi a elaborat un raport detaliat al abuzurilor din iunie 1990.

Hărțuită de superiori, Monica Macovei a demisionat din funcția de procuror în 1997 și a devenit avocat al drepturilor omului și, mai târziu, președinte al ONG-ului specializat în apărarea drepturilor omului APADOR-CH (1999-2004).

Activitatea Monicăi Macovei mai include poziții de: profesor asociat al Facultății de Jurnalism (1994-2002); expert al Consiliului Europei (1995-2004); expert și consultant pentru Federația Internațională de la Helsinki, OSI, Centrul European pentru Drepturile Rromilor, UNDP, precum și pentru alte organizații internaționale (1997-2002).

Monica Macovei a lucrat în misiunile internaționale din Kosovo și Bosnia și Herțegovina, a reprezentat cu succes reclamanți la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și a publicat pe teme juridice și de drepturile omului. Este membru, între altele, în Board of Trustees al Universității Central Europene și în Board-ul Platformei pentru Memorie și Conștiință Europeană.

În decembrie 2004, când România finaliza negocierile de aderare, Comisia Europeană a indicat justiția și lupta anticorupție drept domenii în care rămăseseră multe de făcut înainte să poată intra în UE, marcându-le cu “stegulețe roșii”.

Monica Macovei a fost numită ministru al Justiției și a reușit într-un timp scurt să câștige încrederea statelor membre, să demonstreze voință pentru respectarea angajamentelor, pentru reforma justiției și lupta împotriva corupției și că înlăture stegulețele roșii, făcând posibilă integrarea României în Uniunea Europeană la data stabilită: 1 ianuarie 2007.

Pe parcursul mandatului său, Monica Macovei a elaborat Strategia Națională Anticorupție, a creat DNA, a scris proiecte de legi importante pentru reforma sistemului judiciar, a reformat și informatizat sistemul judiciar, a elaborat un nou Statut al magistraților, a îmbunătățit legislația pentru ca anchetarea miniștrilor și a pus bazele Agenției Naționale pentru Integritate, care verifică incompatibilitățile și conflictele de interese. Conflictul de interese a devenit infracțiune prevăzută de Codul penal tot la inițiativa Monicăi Macovei.

La scurt timp după aderarea României la UE, Monica Macovei a fost înlăturată din Guvern. Înainte de a deveni europarlamentar (2009), Macovei a fost consilier anticorupție al premierului Macedoniei (2007-2009), într-un program al guvernului Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK).

În 2008, Monica Macovei a fost desemnată Femeia Europeană a Anului, într-o ceremonie desfășurată la Bruxelles. Tot în 2008, primește premiul Academiei Europene Yuste, decernat de Alteța Sa Regală, Regele Juan Carlos al Spaniei.

În primul mandat în Parlamentul European (2009-2014), Monica Macovei a fost președintele Delegației Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE-Repulica Moldova, și a fost membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), al Comisiei pentru control bugetar (CONT) și al Delegației pentru Adunarea Parlamantară Euronest, precum și membru supleant în Comisiei pentru afaceri externe (AFET).

În noul mandat, Monica Macovei este președinte al Delegației la Comisia UE-Albania, membru în LIBE și CONT și membru supleant în AFET și în Delegația pentru relația cu Statele Unite ale Americii.

Monica Macovei a fost, în 2012, pe primul loc între cei 754 de europarlamentari la numărul de legi și rapoarte adoptate de Parlamentul European și a primit titlul de europarlamentarul anului 2012 la categoria Justiție și Libertăți Civile.

A avut o contribuție decisivă la grăbirea semnării Acordului de asociere dintre UE și Republica Moldova și la ridicarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova atunci când călătoresc în statele membre.

În septembrie 2011, drept recunoaștere a realizărilor sale profesionale, Monica Macovei a primit distincția “20th Anniversary CEU Alumni Hero”, iar în noiembrie 2012, a primit Medalia Comemorativă cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 din Brașov, România.

Monica Macovei a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității București (1978-1982) și are un Master în Drept Constituțional Comparat la Universitatea Central-Europeană (1992-1993).

Monica Macovei a fost invitată să susțină peste 300 de prelegeri și discursuri publice, inclusiv la: Oriel College Oxford, London School of Economics, Harvard Kennedy School of Government, Universitatea Stanford, Școala de Management MIT Sloan, Hertie School of Governance, Colegiul European din Bruges, Banca Mondială, Washington.

Biroul de presă

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *