- Constructorul a făcut un gard care a ”mâncat” toți banii destinați lăcașului de cult
- Între timp a murit, firma s-a dizolvat și nimeni nu poate fi tras la răspundere
Biserica ”Adormirea maicii Domnului” din Bălănești, Bârgăuani, este deținătoarea unui record trist, probabil la nivel național: este în renovare din 1990. Monument istoric, unicul din comună, lăcașul oferă, astăzi toate condițiile pentru turnarea unui film de Alfred Hitchcock. De ani de zile fără ferestre, cu schelele interioare acoperite cu folie sfâșiată, clădirea a devenit adăpostul ideal pentru tot felul de păsări. Spațiul limitat a dus la izbucnirea bătăliilor pentru teritoriu, astfel că de afară se pot auzi țipete sinistre, care creează imaginea unui loc sumbru, chiar și ziua în amiaza mare. De altfel, întreaga zonă, care a fost cândva moșia boierului Constantin Bălănescu, este acum plină de ruine, de la grajdurile și blocurile fostului CAP, până la casa specialistului și clădirile de birouri.
Biserica a fost ridicată în 1763, iar intenția de a o renova în 1990 a încremenit în faza de tentativă. Istoria recentă a lăcașului de cult ține de ghinion în linie dreaptă, așa încât numai cu o doză de noroc pe măsură ar putea apărea speranța de a rezolva situația.
Vinovat e mortul
Prima autorizație de construire pentru lucrările de restaurare a fost eliberată de Consiliul Județean Neamț în 1992. Trei ani mai târziu, autorizația a fost reînnoită de același consiliu județean, singura instituție care elibera astfel de documente înainte de 2006. Ulterior, apare în teancul de hârtii un protocol de predare-primire, prin care Parohia Bălănești lasă pe mâinile Ministerului Culturii, mai exact ale Oficiului Național al Patrimoniului, restaurarea monumentului. Într-o notă de constatare făcută de Inspectoratul de Stat în Construcții Neamț, apare o mențiune despre primul aviz pe care l-a eliberat Ministerul Culturii, datat 30 octombrie 1990, așa că, peste puțin timp, se poate organiza comemorarea a 24 de ani de când biserica este în atenția autorităților.
Lucrările au început într-un târziu, în baza unui certificat de urbanism datat 2002. Și în 2005 s-au oprit, până în ziua de azi, când monumentul nu are altă utilitate în afară de a adăposti diverse specii de păsări. Lucrările exterioare, singurele care au fost finalizate acum aproape 10 ani, dau deja semne de oboseală. La interior, însă, jalea e la ea acasă. Se vede, pe sub ușa ferecată, că nu există pardoseală, pereții au rămas la stadiul de tencuială nefinalizată pe alocuri, iar ferestre nu există. Slujbele de duminică se țin alături, în fostul prăznicar, transformat într-un fel de capelă. Iar preotul, care mai are 20 de ani până la pensie, spune că i-a prezis un inginer că ar fi mare minune să mai apuce să slujească vreodată în biserica monument istoric.
”Din 2007 fac doar hârtii, memorii și fotografii pentru autorități”, ne-a declarat părintele Giani Gheorghe Ipati, parohul de la Bălănești. ”După atâția ani de demersuri, pot spune că aspectul actual al bisericii reflectă fidel lipsa de control din partea Ministerului Culturii, mai exact a Institutului Național al Patrimoniului. Lucrările au fost încredințate firmei Probat 18 SRL, care era a lui Ilie Batâr – Dumnezeu să-i ierte păcatele! În loc să facă biserica, el s-a apucat de ridicat un gard din beton, fără să aibă aviz și proiect pentru o astfel de lucrare. Tocmai de aceea, facturile le făcea pentru lucrările din biserică. La un moment dat, când am avut un control de la ISC, m-a întrebat inginerul de ce i-am dat voie să facă gardul. Eu nici nu am știut că gardul nu este în proiect, din simplul motiv că eu n-am avut acces la acel proiect, nu l-am văzut niciodată. Totul s-a întâmplat între Institutul Național al patrimoniului și firma de construcții, fără ca eu să am nici cea mai vagă idée ce conține proiectul. În fine, după ce a terminat gardul, dl. Batâr a constatat că s-au terminat și banii, și-a strâns muncitorii și a plecat. Acum, situația e destul de spinoasă, vorbind strict din punct de vedere al respectării legii. Ministerul a dat bani pentru toată lucrarea. Că nu s-a făcut, este altă poveste. Dar banii s-au dat, acum nu poți, legal, să mai ceri o dată pentru același lucru. Nu există decât o soluție: să se anuleze proiectul inițial prin hotărâre de Guvern. Am sprijinul domnului primar și sperăm amândoi să se rezolve cât de repede”.
Primarul Petrică Șchiopu: ”Am 13 biserici în comună, niciuna nu-i în halul ăsta”
Petrică Șchiopu este primar în Bârgăuani din 2008 și are regretul că nu a candidat cu un mandat mai devreme: ”În perioada 2004-2008 am fost consilier local, fără mare putere de decizie. Dacă aș fi fost eu la primărie nu-i lăsam să facă ditamai gardul și să nu tencuiască biserica. Am 13 biserici în comună și niciuna nu-i în halul ăsta. Nu e corect ce s-a întâmplat acolo, dar acum chiar nu mai ai pe cine să tragi la răspundere. Firma aceea nici nu mai există, Banii au fost dați, ministerul și-a făcut treaba, deci cu cine să te cerți? Am fost pe la București, și la minister, și la patrimoniu și la culte, pe unde n-am umblat… Trebuie să existe o soluție, să cer eu bani, ca administrație locală, și pe urmă să-i dau bisericii pe un proiect, dar mai întâi trebuie anulat proiectul care nu s-a respectat. Eu, de la primărie, nu pot da bani nici dacă aș avea, pentru că e monument istoric și are regim special. Și așa a venit nu știu cine de la Protopopiat și a spus că nu e în regulă cu prăznicarul, unde se țin acum slujbele, pentru că e prea aproape de monument, în zona de protecție. Este interesant cum unora li se cere, așa, să respecte totul până la virgulă, iar pe alții nu i-a controlat nimeni ce-au făcut cu banii, cu proiectul și cum au ridicat ei garduri care nu erau prevăzute nicăieri. Eu sunt catolic, dar nu-s mai catolic decât papa, pot înțelege și micile compromisuri până la un punct, dar nu așa, că nu mai găsește nimeni soluții de ieșire. Eu cred că mai sunt necesari vreo 300.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor. Nu suma este problema, ci forma în care se poate face alocarea, astfel încât să fie legală”.
Vitalie Josanu: ”Nu știu pe cine să sancționez”
Vitalie Josanu, ofițerul responsabil de starea patrimoniului cultural din județ, a făcut ultimul control la Bălănești în martie 2012. Și de atunci a strâns, într-un dosar, toate actele pe care le-a putut obține despre lucrările de la biserică. Până la urmă, nici măcar nu-i folosesc în sensul de a urni cumva lucrurile. Teoretic, ar putea aplica o sancțiune contravențională proprietarului imobilului, care este Parohia Bălănești. Însă, în condițiile în care există protocolul de predare-primire semnat cu Ministerul Culturii și preotul poate demonstra că n-a avut nici cea mai mică idee despre conținutul proiectului, sancțiunea poate fi contestată cu șanse mari de reușită.
”Chiar este o situație în care nu am pe cine amenda și nu am cui să-i fac dosar penal”, a declarat Vitalie Josanu. ”Firma este dizolvată, mortul este mort, primăria nu este implicată în niciun fel, pentru că nu a emis niciun act legat de lucrări, preotul – în calitate de proprietar, s-a cam descărcat de sarcini în momentul semnării protocolului, iar ministerul a dat banii pentru toată lucrarea. E o situație unicat. Toate s-au făcut, numai biserica nu”.
În toată povestea încurcată și tristă a bisericii de la Bălănești există, însă, și o rază de speranță. Decizia unei hotărâri de Guvern nu poate fi luată decât politic. Iar părintele Giani Ipati ne-a mărturisit că așteaptă un răspuns, cam pe săptămâna viitoare. Un răspuns, de unde din altă parte decât de la PSD.
Peste toate, este evident că Ministerul Culturii merită, dacă nu un dosar penal, cel puțin recunoștință publică pentru modul atent în care a monitorizat lucrările. Până la urmă e bine, totuși, că Ilie Batâr a făcut un gard și nu o cârciumă rurală cu banii pentru biserică. Oricum n-ar fi aflat nimeni de la București decât post-mortem.
Cristina MIRCEA
Un comentariu
acest domn inginer post-mortem e foarte cunoscut si in comuna pietrari din judetul valcea unde a mai ruinat si jefuit un monument istoric pe mana cu altii si s a facut nevazut!!! degeaba