Browsing: Să ne respectăm istoria
La inițiativa directorului general al UNESCO, Audrey Azoulay, cu sprijinul Excelenței Sale, Simona-Mirela Miculescu, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României…
a începutul secolului al XIX-lea, a fost perioada de vârf a haiduciei în Balcani şi în spaţiul românesc au devenit vestiţi căpitani de haiduci precum Vasile cel Mare, Voichiţa, Ştefan Bujor, Iancu Jianu şi mulţi dintre ei s-au alăturat Eteriei sau lui Tudor Vladimirescu la 1821.
Elena Cuza, cunoscută de omul de rând din Piatra-Neamţ şi nu numai ca Elena Doamna, a fost descendentă a marii…
Acum 105 ani, pe 4 iunie 1920, la Trianon a fost semnat cu Ungaria tratatul care consfințea harta Europei după…
Astăzi la mormântul celui mai important primar pe care l-a avut Piatra Neamț, Nicu Albu, născut la 2 februarie 1853,…
Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a după Paști. Anul acesta,…
Eveniment național: Fascinanta Colecție de numismatică Măzărianu va fi expusă public la Piatra-Neamț
Economistul Anton Ioan Măzărianu (Toni pentru apropiați) este identificat de publicul larg cu prestigioasa companie COMES de la Săvinești și…
Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste a fost marcată la Piatra Neamț, ca în fiecare an, de două manifestări importante. Prima, o conferința- eveniment „Martirii în detenția politică – comemorare oficială și cercetare istorică”, susținută de istoricul Flori Bălănescu, a doua,vernisajul expoziției „ECLERAJ II”, un proiect de artă contemporană și memorie socială care reunește lucrări semnate de artiștii Andrei Bălan (sculptură), Teodor Zaica (pictură), Mircea Hristescu (pictură), Maria Ionescu (grafică), Maier Cătălin (desen) și Călin Torsan.
Ioan Scurtu este una dintre marile personalităţi ale Neamţului, un profesor şi un istoric din stirpea lui Iorga, Lupaş, Onciul sau Giurescu. S-a născut la 27 noiembrie 1940 în familia lui Ion Scurtu din Dochia, județul Neamț, într-un an de mare zbucium: al destrămării României Mari. A urmat clasele primare în satul natal și apoi clasele secundare la prestigiosul Liceu „Petru Rareș” din Piatra Neamț, şcoală cu prestigiu în Moldova. În toamna anului 1957 a devenit student la Facultatea de Istorie a Universității București. A obținut titlul de doctor în anul 1971, cu o teză intitulată „Istoria Partidului Țărănesc în România“.
10 mai, Ziua Independenței Naționale a României, a fost marcată de Garnizoana Piatra Neamț, printr-o ceremonie și defilare militară la…