Un comunicat al DNA Bacău a arătat că reținerea lui Marius Crăciun în arest dă roade și, având în vedere persoanele implicate, nu este exclus să-l vedem pe acesta într-un regim mai relaxat de detenție, poate chiar arest la domiciliu. Comunicatul DNA ne arată un lucru, pe care toată lumea îl bănuia, îl știa, dar pe care nimeni nu-l putea demonstra: în Neamț a existat o grupare infracțională foarte bine pusă la punct, cu Marius Crăciun pe post de lider la vedere, care a penetrat mediile politice și instituțiile statului care ar fi trebuit să vegheze la apărarea legalității. Dorinel Ursărescu, fostul șef al PNL Neamț, care abia a scăpat într-un alt dosar penal, după ce a plătit banii datorați la Fisc, avea deja o imagine de politician care nu se dă în lături când e vorba de a beneficia de funcția în care a ajuns. Marius Crăciun este, la rândul său, prins și într-un dosar în care este vorba de lucrări atribuite prin intervenții de la nivel politic – dosar care se judecă la Târgu Neamț și în care sunt implicați doi foști primari, dar apar, pasager, ce-i drept, și decidenții politici (deputat, prefect, președinte de consiliu județean), care au facilitat lucrările pentru firma lui Crăciun. Și asta arată cât de veche este înșurubarea sa în mediul politic nemțean.
Rețeaua politică a lui Marius Crăciun
Marius Crăciun a fost poate primul ”om de afaceri” din Neamț care a înțeles că protecția politică este esențială atunci când te ocupi cu evaziunea fiscală sau cu țepele către partenerii de afaceri și nu a neglijat niciodată acest aspect. S-a vorbit foarte mult despre faptul că a beneficiat de o grațiere a președintelui Emil Constantinescu, lucru greu de obținut fără un lobby corespunzător – care costă mult -, având în vedere faptele pentru care a fost condamnat.
Legăturile de prietenie cu Marius Rogin, cunoscut om politic din Neamț, sunt de notorietate. Influența acestuia în Neamț este binecunoscută și ea s-a manifestat mai ales în perioada guvernărilor portocalii. Marius Rogin a fost unul dintre puținii politicieni care avea un cuvânt de spus în fața lui Gheorghe Ștefan și de multe ori își impunea punctul de vedere. De asemenea, este de notorietate faptul că amândoi nu au avut o relație bună cu Constantin Nistor, fostul șef al Gărzii Financiare Neamț, a cărui schimbare s-a încercat de mai multe ori. Nici fostul prefect Toader Mocanu nu este străin de combinațiile Rogin-Crăciun în ceea ce-l privește pe Nistor. Probabil și alte combinații, numele său apărând în rechizitoriul din dosarul de la Târgu Neamț.
Din poziția pe care o avea, Marius Rogin a avut un cuvânt greu de spus în diferitele numiri pe funcții în Neamț. Toate aceste lucruri se cunosc foarte bine. Dacă este cineva curios să facă legături între aceste numiri și diverse probleme rezolvate în cazul firmelor controlate de Marius Crăciun, probabil că vor apărea și alte surprize. Dacă nu cumva procurorii au deja informații direct de la sursă…
Partidul Poporului și succesul său în Neamț l-au propulsat și mai puternic la vârful politicii nemțene. Trebuie spus că, la un moment dat, Marius Crăciun a fost chiar propunerea de președinte al partidului, dar a fost preferat Mihai Fărcășanu, care îndeplinea mai multe condiții, printre care și aceea de a putea fi controlat de Gheorghe Ștefan. Mihai Fărcășanu a propulsat tot felul de personaje în politica nemțeană și, în felul acesta, a apărut pe lista consilierilor județeni Nadina Simion, partenera lui Marius Crăciun. Se mai cuvine menționat în acest punct că, la ora actuală, Fărcășanu este condamnat definitiv într-un dosar de evaziune fiscală și așteaptă sentința în altul, în care este vorba despre banii ceruți, în calitate de șef al partidului, de la viitorii primari și consilieri. Evident că, pentru cei care au asistat la ședințele Consiliului Județean, momentele cu Marius Crăciun, în pantaloni scurți și șlapi, dădea indicații de vot consilierilor săi, dar și partenerilor de coaliție de la PSD și PDL, au rămas în amintirea tuturor. Când i se părea că nu mergea ceva așa cum voia el, nu ezita să-l strige pe Dan Vasile Constantin sau pe alți consilieri.
Marius Crăciun acționa, în acea perioadă, ca un veritabil șef de partid. A cerut, la negocieri, societatea Drupo și a primit-o. Interesul său pentru Drupo este mult mai vechi, de pe vremea când societatea județeană era condusă de cunoscutul Sorin Brumă – și el implicat, la un moment dat, în ceva discuții privind comercializarea unor combustibili lichizi cu iz de evaziune fiscală -, care l-a și ajutat în mai multe lucrări pe Crăciun. Este un alt subiect care merită cercetat. Și-a impus partenera în mai multe consilii de administrație și s-a comportat ca un partener egal de discuții cu liderii PSD, PNL și PDL.
Aflat în arest, Marius Crăciun, probabil pentru a obține o pedeapsă mai mică, a început să dea pe mâna procurorilor totul despre partenerii săi din politică și afaceri. El a dat declarații împotriva lui Dorinel Ursărescu, fapt confirmat chiar de acesta.
Spusele lui Ursărescu arată exact calitatea politicianului și versatilitatea acestuia. ”Acum trei luni, am fost invitat să mi se prezinte acuzațiile și, în afară de o declarație de-a lui Marius Crăciun, nu este nimic la dosar. Am rămas stupefiat când am aflat că s-a dispus urmărirea penală și am încercat să-mi amintesc ce discuții am avut eu cu Marius Crăciun. Acum doi ani, când dumnealui conducea PP-DD Neamț, am avut, într-adevăr, niște negocieri politice, care până la urmă au eșuat și PNL a rămas în opoziție. Dar, de aici, până a spune că am pretins sau mi s-a promis, este foarte mult. Eu nu am luat în viața mea șpagă! Sunt siderat să constat că niște magistrați pot însăila un dosar pe baza declarației unui personaj de o credibilitate îndoielnică, fără nicio altă probă. El o fi cerut bani altora și a spus că-i dă lui Ursărescu, dar nu înseamnă, automat, că așa au stat lucrurile. Tot am încercat să-mi amintesc exact ce am vorbit cu el, pentru că, fiind un tip expansiv, care spune multe și repede, o fi pronunțat ceva despre vreo ofertă și eu nu l-am contrazis, dar nu cred. Nu-mi aduc aminte. În afară de declarația lui, mai sunt declarațiile a două persoane, pe care nu le cunosc. Eu am luat-o în glumă la început, dar acum trebuie să tratez foarte serios problema. E absurd să pătezi reputația unui om în lipsa oricăror probe, doar luând de bună declarația unui personaj, nu doar lipsit de credibilitate cum am zis, ci și aflat într-o situație de dificultate”.
Întrebat despre ce director „agreat” de Marius Crăciun vorbesc procurorii DNA, deputatul Ursărescu a precizat: „Despre un domn Moisuc, care a stat câteva luni în funcție. Dacă ar fi fost adevărat, măcar îl puneam pe termen mai lung”.
Întrebarea care persistă, după ce dosarul DNA a primit undă verde, se referă la cine mai este pe lista lui Marius Crăciun. E greu de crezut că doar Ursărescu s-a lăsat ”păcălit” și că expansivul om de afaceri nu a stat de vorbă și nu a negociat și cu alți oameni politici din Neamț.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:
URSĂRESCU DORINEL, deputat în Parlamentul României, președintele organizației județene Neamț a unui partid politic, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000.
GROSU VALENTIN, la data faptelor director al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bacău (DJAOV) și ANDREI RĂZVAN, la data faptelor inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile și supraveghere produse accizabile – Direcția supraveghere accize și operațiuni vamale din Autoritatea Națională a Vămilor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.
CRĂCIUN MARIUS, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– două infracțiuni de cumpărare de influență,
– instigare la folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial.
Din ordonanța procurorilor a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2011 – aprilie 2013, inculpatul Crăciun Marius a inițiat un grup infracțional organizat cu scopul de a săvârși infracțiuni de evaziune fiscală prin derularea unor ample operațiuni de achiziții intracomunitare de combustibili și comercializarea acestora pe piața internă, fără plata TVA și a accizelor datorate bugetului de stat.
Aceste fapte au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro).
Mecanismul viza în esență achiziția intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA și comercializarea acestora pe piața internă, colectând TVA aferentă livrărilor.
În activitățile desfășurate, inculpatul Crăciun Marius a beneficiat de sprijinul și bunăvoința unor persoane influente politic sau funcționari din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV), sprijin concretizat în:
– numirea la conducerea Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Neamț, prin influența inculpatului Ursărescu Dorinel, a unei persoane agreate;
– desigilarea cisternelor de către angajații DJAOV Neamț imediat după sosirea acestora și asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influența exercitată de inculpatul Grosu Valentin;
– obținerea rapidă a autorizației de destinatar înregistrat prin demersurile efectuate atât de Grosu Valentin și o altă persoană;
– consilierea și oferirea de informații asupra acțiunilor autorităților vamale, asigurată atât de Grosu Valentin cât și de inculpatul Andrei Răzvan;
– atitudinea pasivă a funcționarilor vamali, inclusiv cei menționați anterior, care, deși au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operațiunilor comerciale, nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora.
În schimbul acestei protecții, asigurată pe diferite paliere, de către inculpații Ursărescu Dorinel, Grosu Valentin și Andrei Răzvan, inculpatul Crăciun Marius a promis și/ sau a remis direct sau indirect sume de bani.
Astfel, în cauză, există probe că în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Crăciun Marius, inculpatul Ursărescu Dorinel și-a folosit influența și autoritatea decurgând din funcția de președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, pentru numirea, în funcția de director executiv al DJAOV Neamț, a unei persoane agreate de Crăciun Marius, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenționa să o deruleze.
Pentru acest ”serviciu”, inculpatul Ursărescu Dorinel a acceptat promisiunea formulată de Crăciun Marius, constând în remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tonă de motorină vândută. (…)
Inculpaților URSĂRESCU DORINEL, CRĂCIUN MARIUS, GROSU VALENTIN și ANDREI RĂZVAN li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.»
Valentin BĂLĂNESCU
8 comentarii
Adaugă un comentariu…
Adaugă un comentariu…
Adaugă un comentariu…
Adaugă un comentariu…
Adaugă un comentariu…
Adaugă un comentariu…
Adaugă un comentariu…
Adaugă un comentariu…