Alegeri în Basarabia: se repetă scenariul din România?

pietricica turism

Scenariul de la alegerile prezidențiale, când cetățenii români din diaspora au ieșit în stradă pentru că nu au reușit să voteze, s-ar putea repeta și pentru cetatenii moldoveni. Peste o săptămână, Republica Moldova își alege Parlamentul. În România, Guvernul de la Chișinău a înființat doar 11 secții de vot. Insuficient, susțin studenții basarabeni din diferite orașe din țară. Cei din Craiova, de exemplu, care trebuie să meargă cel puțin 250 de kilometri ca să voteze. Tinerii spun că au cerut suplimentarea secțiilor, dar au fost refuzați de autoritățile de peste Prut. Cea mai apropiată secție de vot de Piatra Neamț este la Bacău. Un basarabean stabilit la Piatra Neamț, dl. Vlad Vlas, a încercat să-I mobilizeze pe toți cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot să încerce să ajungă la vot. A lansat un apel și a scris și un articol pe care-l publicăm integral. Ce se va întâmpla la Chișinău dacă Partidul comunist va ajunge la putere? Este greu de intuit pe termen lung dar, pe termen scurt este clar că nu ne putem aștepta la nimic bun.

 SĂ FACEM PRIN ACEST SCRUTIN UN PAS SPRE NORMALITATE

Deși nu-s pasionat de politică, rămân la ideea că fenomenul votării ține de evoluția unei societății deschise, adică libere, și de involuția unei comunități „încuiate”, ca a noastră. Să-mi fie iertată analogia, dar n-am de gând, în rândurile ce urmează, să-mi umilesc sau să-mi blamez conaționalii. Am fi noi mai șterși și mai neînsemnați pe harta lumii, dar iată, de la un timp, interesul pentru Basarabia a crescut simțitor și în Europa și dincolo de ocean. Radiem, zic eu, o înțelepciune ancestrală și o bunătate iubitoare. Rămâne să demonstrăm pe 30 noiembrie, dacă, în comparație cu alte provincii istorice, precum ar fi Ardealul sau Banatul, cu țările avansate din jurul nostru, suntem sau nu o nucă încuiată, care nu se revoltă și nu-și dorește libertatea.

Dar ce au revolta, libertatea cu alegerile de duminică? Ca să nu lărgesc tema, am convingerea că pentru neamul care se revoltă, prin vot, împotriva falsului, adevărul va veni de la sine. Bunăoară noi, cei peste 400 de basarabeni, stabiliți în județul Neamț, vom merge la cea mai apropiată secție de votare, Bacău, pentru a da semnătura nu pentru cei de dreapta sau de stânga, ci pentru dreptate, adevăr, libertate. În orice colț al lumii, suntem ceea ce votăm! Dacă fiecare țară își are politicienii pe care-i merită, noi avem ceea ce votăm în cunoștință de cauză. Se știe că România postdecembristă a dat-o în bară, la vot, cu primii trei președinți. Dar, după depresiile colective din societate, cu emigranți în creștere și votanți în descreștere, s-a produs un miracol. La turul doi, din 16 noiembrie, diaspora a scos din mânecă o societate civilă sănătoasă, care se considera inexistentă. Acest scrutin a determinat masa de nehotărâți să voteze. Iată o dovadă în plus pentru absenteiști: când se lucrează împreună, au loc transformări mai rapide și mai profunde, decât le aduce o viață de rutină, monotonă, fără revolte. O fi avut ceva de spus și înțelepciunea populară: orice picior în fund e un pas înainte. Electoratul român, din care facem parte și noi, l-a ales pe Klaus Iohannis nu pentru că era de dreapta, ci pentru că a scos în evidență, cu sinceritate, ce este drept și ce este strâmb în țară.

Dacă ne raportăm la scrutinul basarabean din ultima zi a acestei toamne încețoșate, e cazul să delimităm, anticipat, normalul de anormal. Avem partide și partiduțe stângiste, adică prorusești, care urmăresc doar interese geopolitice și de clan, nu al cetățenilor, deși pozează în rol de slugi ale poporului, precum „statalistul” (a nu se citi satanistul), Voronin sau confuzul neutralizant din laboratorul lui Roșca. Basarabia are nevoie de schimbare, care, volens-nolens, va veni fără aceste ciurucuri și tinichele (a)politice. A venit vremea să ne dumirim în ce ape ne scăldăm, pentru a scoate la lumină impostura roșie, care dictează, direct sau camuflat, legile anormalității, ale dezechilibrului în tot și în toate. Dacă steagurile roșii vor da tonul în ziua alegerilor, e semn grav că haosul va linge ultimele firimituri de normalitate și democrație în Basarabia. Iar dacă se vor trezi, în ceasul al 12-lea, votanții conștienți de dreapta, și de la sat și de la oraș, plus tinerii alegători, care au alergie la tot ce se cheamă fraudă, derută, manipulare, fals…vom gusta din altă ciorbă electorală, după rețetă europeană.

Nu ard de plăcere să fac publicitate partidelor de dreapta. Mai ales PDM-ului, cu aceeași voință de putere, ca și cele de stânga. Dreapta basarabeană a moștenit și ea destui politicieni de doi bani. Ce poate fi mai trist, decât starea de fapt, când copiii moștenesc greșelile părinților. Acest factor are un impact negativ în societatea noastră pestriță, cu cei mai obraznici chiriași, precum cei de origine turcică. Nu alcătuim, cu părere de rău, un microunivers! Așa se întâmplă în lipsa unității, care eliberează spiritul și a libertății, care unește cugetele. Printre metehnele autohtone pe care le-am moștenit este și indiferența pentru suferințele confraților. Or, pentru a deveni european, adică civilizat, să nu uităm că demnitatea, patriotismul, cultura… nu se moștenesc, se cuceresc. În acest context, țin să cred că au mai rămas în țărișoara noastră destui cetățeni onești și mândri de neamul lor, care nu-și vor trăda convingerile, nu vor trece de partea separatiștilor, nu vor admite să li se taie tot mai adânc rădăcinile. Ni se oferă pe 30 noiembrie o nouă șansă istorică de a ne asocia, ca o răchită, din care vom împleti un coș simbolic, numit Moldova Europeană.

Mai greu e cu nehotărâții, slabi de înger, care sunt striviți de mașinăria propagandistică rusească. În contextul trădărilor, că de ele este vorba, apare la suprafață slăbiciunea noastră cea mai mare. Ne împăcăm prea ușor cu anormalitatea, abil infiltrată de neprietenii noștri, camuflați sub aripa trădătorilor fățiși, gen Dodon, Roșca sau a coțcarilor camuflați de tipul lui Sergiu Mocanu… Facem orice ca absurdul de sorginte estică să devină „normalitate”, apoi ne scuzăm cu expresia „asta e”. M-a pus pe gânduri starea de spirit a unui tânăr de la noi, chelner într-un restaurant din Spania. Întors recent din vizita la baștina orheiană, acesta „i-a uimit” pe spanioli cu fabulațiile despre „haiducul”, Renato Usatâi, care, culmea, a pierdut numărul avioanelor și al mașinilor de lux, iar bodigarzii săi fioroși taie și spânzură „ciocoimea” basarabeană. Acest „războinic” cică a băgat frica în toată coaliția proeuropeană de la Chișinău și-i gata să-l facă praf nu numai pe Filat cu dezvăluirile sale kaghebiste…

În toate campaniile electorale din spațiul nostru balcanic, s-au folosit și se mai folosesc astfel de strategii primitive, cum ar fi intimidarea sau calomnierea contracandidaților. Dar ele au un efect nul, atunci când electoratul devine conștient și civilizat și nu-l face pe șarlatanul Renato „cetățean de onoare”, precum delatorii din Ungheni. Impostura acestui tânăr, minciunile otrăvitoare și ambițiile meschine se vor întoarce ca un bumerang, și-l vor strivi ca politicastru. Așa cum, după 25 de ani, partidul tovarășului Iliescu și-a pierdut esența în România. Câștigul lui Klaus Iohannis servește drept cel mai bun exemplu și cel mai așteptat ajutor din partea confraților. A venit vremea, cred eu, ca moștenirea comunistă să-și piardă substanța și în Basarabia. Actualul scrutin are menirea de a trasa o cale nouă pentru generația a doua de votanți. După atâția pași greșiți în scrutinele anterioare, care a adus clica lui Voronin la putere, schimonosindu-ne ființa națională, urmează pasul decisiv spre trezire și normalitate, pentru a schimba structura de rezistență a meleagului.

E cazul să punctăm ce au de învățat tinerii alegători basarabeni și din lecția foarte importantă a diasporei românești, cea mai masivă din Europa. În primul rând noțiunea de onestitate, pusă înaintea cuvintelor: hoție, minciună, trădare…Onestitate, cu sens de onoare, de respect, de curaj, de tenacitate, este o moștenire mai de preț decât teoria socialismului multilateral (ne)dezvoltat. Dacă nu le ai, ești un votant periculos pentru societate, deoarece nu accepți normalizarea, adică îndreptarea abuzurilor și a greșelilor. În schimb, accepți pomenile electorale și dai crezare nostalgicilor după trecutul comunist. Halal de votantul care moștenește bocetele și lamentările, spre deosebire de alegătorul neamț, englez…care moștenesc onestitatea, parte din primul capitol al cărții înțelepciunii.

Prin hățișurile ideologice de la noi, pe lângă faptul că nu prea avem lideri credibili, nimeni nu ascultă de nimeni. Or, ascultarea, care ține de credință, de încredere, este o lege morală. Pentru a stabili un echilibru în societate, e nevoie de ascultare reciprocă între alegători și aleși, un tandem. Dacă cei din Regat ar fi plecat urechea după 1989 la sfaturile din afară, astăzi România ar fi fost printre cele mai avansate țări din lume. Cât despre republicuța noastră, nu putem vorbi de schimbare fără o reformă ireversibilă a clasei politice, fără societate civilă sănătoasă, fără stat de drept… Abia atunci, în posturile de conducere, vor accede doar reprezentanții onești ai cetății, nu impostorii, hoțomanii și escrocii, gen Dodon, Șelin, Formuzal, Voronin, Usatâi…

Da, am mai spus-o, avem destule elemente corupte și în dreapta eșichierului politic basarabean. Le va veni, cu siguranță, și lor rândul. Totul se (răs)plătește, mai devreme sau mai târziu. Dar, prioritatea în acest scrutin este eșichierul european. Dacă toată Europa

sărbătorește căderea comunismului, e firesc să-l condamnăm și noi, nu să-l votăm. Este stringent să ne descotorosim de cei mai nocivi și mai vicleni parlamentari, nu pentru că sunt de stânga, ci pentru că ne obturează libertatea de a ne alege viitorul copiilor noștri. Așa înțeleg eu lucrurile, la cei 68 de ani ai mei.

În loc de încheiere, țin să fac un apel către cei frustrați sau sceptici, care nu merg de ani buni la vot. De data aceasta, stând acasă, veți vota, indirect, impostorii periculoși de tristă pomină, care ne-au secătuit izvorul energiilor, ne-au împins spre dezbinare și trădare. Metaforic fie spus, trebuie să ne dezicem de zestrea nocivă, care cuprinde frauda electorală, trădarea fruntașilor și a partidelor istorice, ignoranța și iresponsabilitatea. Toate împreună au degenerat într-un soi de cancer social în Basarabia. Încearcă (iată cuvântul magic) să depășești aceste anomalii. Simțirea, înțelegerea și instinctul eliberării de sub dominația falsului contează. Salvarea din imensa mizerie a vieții noastre e în fiecare alegător cu mintea luminată. Vom câștiga alegerile și vectorul european, dacă vom proteja votul de tot și toți, care ne fac dependenți de doctrina estică. Să risipim împreună și pentru totdeauna această negură primejdioasă și opresivă.

Vlad VLAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.