Deputatul Ursărescu – trimis în judecată de DNA

ursarescu 2Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău anunță că au dispus trimiterea în judecată a deputatului de Neamț Dorinel Ursărescu, într-unul din dosarele de evaziune ale lui Marius Crăciun. În dreptul deputatului Ursărescu s-a reținut folosirea influenței politice și a autorității de care se bucura ca președinte al PNL Neamț, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Procurorii DNA arată, în comunicat, și cum au decurs lucrurile, așa cum au reușit ei să le probeze până acum, precum și toate persoanele pe care-au trimis în judecată în această cauză:

URSĂRESCU DORINEL, deputat în Parlamentul României, președintele organizației județene Neamț a unui partid politic, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000,
GROSU VALENTIN, la data faptelor director al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bacău (DJAOV), în sarcina cărura s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.
ANDREI RĂZVAN, la data faptelor inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile și supraveghere produse accizabile – Direcția supraveghere accize și operațiuni vamale din Autoritatea Națională a Vămilor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.
CRĂCIUN MARIUS (arestat în altă cauză), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– două infracțiuni de cumpărare de influență,
– instigare la folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2011 – aprilie 2013, inculpatul Crăciun Marius a inițiat un grup infracțional organizat cu scopul de a săvârși infracțiuni de evaziune fiscală prin derularea unor ample operațiuni de achiziții intracomunitare de combustibili și comercializarea acestora pe piața internă, fără plata TVA și a accizelor datorate bugetului de stat.
Aceste fapte au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro), făcând obiectul unul dosar penal care a fost deja trimis în judecată.
Mecanismul viza în esență achiziția intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA și comercializarea acestora pe piața internă, colectând TVA aferentă livrărilor.
Planul inițial al decidenților grupării, între care figura Crăciun Marius, a fost de a comercializa întreaga cantitate de motorină într-un timp foarte scurt (aproximativ o lună), însă acest termen a fost depășit din cauza lipsei resurselor financiare și a procedurilor necesar a fi parcurse pentru a efectua achizițiile intracomunitare de produse accizabile.
Prin urmare, pentru atingerea scopului infracțional erau esențiale obținerea autorizației într-un timp scurt, desfășurarea cu operativitate a operațiunilor comerciale, evitarea oricăror controale din partea organelor fiscale până la data scadenței TVA și abandonarea agentului economic (decidenții grupării aveau deja înființată o altă societate, prin interpunerea căreia intenționau să continue activitatea evazionistă după abandonarea primei societăți). În aceste condiții, bunăvoința unor funcționari, protejarea afacerii de către persoane influente politic și sprijinul acordat de funcționarii din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV) erau esențiale pentru inculpatul Crăciun Marius și gruparea condusă de acesta.
Probatoriul administrat în prezenta cauză relevă că în activitățile desfășurate Crăciun Marius a beneficiat de un astfel de sprijin, concretizat în:
-numirea, la conducerea Direcției Județeane pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Neamț, prin influența inculpatul Ursărescu Dorinel, președintele Partidului Național Liberal (PNL)-organizația județeană Neamț, a unei persoane agreate de inculpatul Crăciun Marius;
–desigilarea cisternelor de către angajații DJAOV Neamț imediat după sosirea acestora și asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influența exercitată de Grosu Valentin, director al DJAOV Bacău;
-obținerea rapidă a autorizației de destinatar înregistrat prin demersurile efectuate de inculpatul Grosu Valentin;
– consilierea și oferirea de informații asupra acțiunilor autorităților vamale asigurată atât de inculpatul Grosu Valentin cât și de inculpatul Andrei Răzvan;
-atitudinea pasivă a funcționarilor vamali, inclusiv cei menționați anterior, care deși au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operațiunilor comerciale nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora.
În schimbul acestei protecții, asigurată pe diferite paliere, de către inculpații Ursărescu Dorinel, Grosu Valentin și Andrei Răzvan, inculpatul Crăciun Marius a promis și/sau a remis direct sau indirect sume de bani.
Astfel, în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Crăciun Marius, inculpatul Ursărescu Dorinel și-a folosit influența și autoritatea decurgând din funcția de președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, pentru numirea, în funcția de director executiv al DJAOV Neamț, a unei persoane agreate de Crăciun Marius, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenționa să o deruleze, respectiv achiziții intracomunitare de motorină prin intermediul unei societăți comerciale.
Pentru acest “serviciu”, inculpatul Ursărescu Dorinel a acceptat promisiunea formulată de Crăciun Marius, constând în remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tonă de motorină vândută.
În perioada noiembrie 2012 – martie 2013, în calitate de director al DJAOV Bacău, inculpatul Grosu Valentin a solicitat sume de bani neprecizate, iar la data de 7 martie 2013 a primit echivalentul în lei a sumei de 5.000 euro, de la inculpatul Crăciun Marius, pentru a-și exercita influența asupra directorului DJAOV Neamț.
Prin acest demers s-a urmărit obținerea unei autorizații de destinatar înregistrat, solicitată de SC FOCUS PETROIL SRL, societate controlată de Crăciun Marius și în scopul facilitării desfășurării cu celeritate a operațiunilor comerciale cu produse accizabile desfășurate de societatea anterior menționată.
De asemenea, în perioada februarie – martie 2013, inculpatul Andrei Răzvan, inspector, a pretins de la Crăciun Marius și de la o altă persoană sume de bani inițial necuantificate, iar, ulterior, precizate la suma de 1.000 euro, majorată ulterior la 2.000 euro. În luna martie 2013, același inculpat a primit de la Crăciun Marius, printr-un intermediar, suma de 1.000 euro.
În schimbul acestor bani, inspectorul Andrei Răzvan a lăsat să se creadă că are influență asupra colegilor săi din cadrul Autorității Naționale a Vămilor – Direcția supraveghere accize și operațiuni vamale, promițând că îi va determina pe aceștia să își încalce atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite derularea operațiunilor de comercializare produse accizabile prin intermediul SC FOCUS PETROIL SRL, controlate de inculpatul Crăciun Marius.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 5.000 euro, aparținând inculpatului Grosu Valentin și asupra sumei de 4.500 lei, aparținând inculpatului Andrei Răzvan.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Inculpatul Crăciun Marius a mai fost trimis în judecată pentru fapte similare în alte dosar (vezi comunicate nr. 972/VIII/3 din 7 iulie 2014 și nr 1/VIII/3 din 7 ianuarie 2014).
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

One comment

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *