Dezvăluiri din dosar: Gabriel Muraru și Decebal Draghiș pe filiera banilor pentru Ștefan

decebal-draghisGheorghe Ștefan, cunoscutul om politic de la Piatra Neamț, aflat în acest moment în arest preventiv pentru implicarea sa în dosarul Microsoft, a fost dovedit de declarațiile unui partener de afaceri care a beneficiat de multe facilități din partea Primăriei Piatra Neamt. Este vorba despre Decebal Draghiș, care, audiat de procurori, a descris întreg mecanismul prin care banii au ajuns, în genți, cash, direct în mâinile lui Gheorghe Ștefan. Rolul de intermediar l-a avut Gabriel Muraru, cel care a fost implicat în mai multe afaceri la Piatra Neamț, și-a asumat rolul de consilier al lui Pinalti și care a ajuns apoi în înalte funcții de nivel național, la Salrom și Smart. Declarația lui Draghiș, în măsura în care personajul nu a mai atenuat unele lucruri pentru a se proteja, devoalează întreg mecanismul pe care s-a bazat sifonarea banilor în dosarul respectiv. Site-ul de știri PSNews a redat declarația, într-un material care, în mod sigur, va fi completat în zilele următoare. Iată fragmente din acele declarații: 

“(…) Tot in toamna anului 2009, dupa ce am fost de acord sa particip cu cele 2 firme ale mele de tip off-shore, Muraru Gabriel m-a contactat telefonic si mi-a solicitat sa ma duc la Hotel Marshall din Bucuresti, din spatele hotelului Intercontinental, unde trebuia sa ma intalnesc cu Stefan Gheorghe si cu o alta persoana despre care mi-a spus ca se numeste Claudiu Florica. Muraru Gabriel mi-a mai spus ca trebuia sa merg la acest Claudiu Florica, deoarece aceasta era persoana cu care trebuia sa inchei contractul despre care imi vorbise. M-am dus la hotel Marshall, l-am vazut in holul hotelului pe Stefan Gheorghe impreuna cu un alt barbat. M-am dus la acestia, Stefan Gheorghe m-a prezentat si mi l-a prezentat pe Claudiu Florica, spunandu-mi ca urmeaza sa stabilesc de comun acord cu Claudiu Florica cand sa semnez contractul. Niciodata nu s-a pus problema incheierii contractului, ci semnerii lui de catre mine.

gabriel-muraru(…) Imediat dupa semnarea contractului am avut o discutie cu Muraru Gabriel in care acesta mi-a explicat ca valoarea contractului este de 4 milioane dolari si ca suma ce va fi incasata va fi virata din contul firmei mele din Cipru in contul firmei din Belize si de acolo in alte firme pe care urma sa mi le indice el. Dupa aceasta discutie, la o perioada de cateva zile, Muraru Gabriel m-a tot sunat pentru a afla daca au fost virati banii iar eu la randul meu presat de telefoanele lui, il sunam pe Claudiu Florica.

Banii au fost incasati in contul SC DD Land Oil Company Ltd in doua transe. Prima transa de aproximativ 2,3 milioane dolari a fost inacasat la cateva zile de la semnarea contractului. Precizez ca Luminita Mazilu m-a anuntat ca a fost incasata suma de bani, ea spunandu-mi ca doar ca au intrat banii, fara a preciza despre ce valuta era vorba. Eu am considerat ca au fost incasati dolari, deoarece asa imi spusese Muraru Gabriel si nici nu am verificat extrasele de cont ale societatii avand incredere in Luminita Mazilu care era avocata mea de mai mult timp si cu care aveam o relatie mai apropiata, botezandu-mi ea si un copil.

(…) Dupa incasarea sumelor de bani, la solicitarea lui Muraru Gabriel am transferat o mare parte din suma in contul firmei SC Explorer Corporate Ltd din Belize. Tot in acea perioada cu Muraru Gabriel ne-am intalnit cu Tomi Razvan, iar Muraru Gabriel mi-a solicitat sa-l prezint pe Tomi Razvan avocatei Luminita Mazilu, unde acesta urma sa incheie mai multe contracte, precizand ca stie el ce are de facut. Pe Tomi Razvan il cunoscusem anterior, tot prin intermediul lui Muraru Gabriel cand mi l-a prezentat pentru a incheia cu el niste contracte in baza carora sa-i platesc un comision.

M-am dus cu Tomi Razvan la Luminita Mazilu. L-am prezentat pe Tomi Razvan acesteia, urmand ca cei doi sa discute despre contractele pe care Tomi Razvan stia ca trebuie sa le incheie. Pentru mine Tomi Razvan era un apropiat al lui Muraru Gabriel, care avea mai multe firme iar eu nu eram interesat de contractele pe care acesta voia sa le incheie, atata timp cat nu erau afacerile mele iar eu nu imi primeam comisionul promis. Bineinteles, contractele pe care urma sa le incheie Tomi Razvan erau strict in legatura cu sumele de bani incasate in contul firmei SC DD Land Oil Company Ltd. La acel moment eu cunosteam ca banii se incaseaza de la Claudiu Florica dar nu cunosteam vreun nume de firma sau provenienta exacta a banilor. (…)

Precizez ca din sumele de bani aduse de Tomi Razvan la mine la birou, la solicitarea lui Muraru Gabriel, in trei randuri i-am dus personal, toti banii adusi de Tomi Razvan lui Stefan Gheorghe. Astfel, in doua situatii m-am deplasat la Eurohotel de langa Arcul de Triumf, unde am urcat in aceeasi camera unde in trecut ma intalnisem cu Claudiu Florica si i-am dat personal lui Stefan Gheorghe cate o geanta de bani. Nu cunosc ce suma de bani se afla in geanta, insa precizez ca erau lei. Inainte de a-i duce geanta de bani il contactam telefonic pe Stefan Gheorghe, ii spuneam ca am sa-i dau ceva, dupa care el imi indica la ce camera din Eurohotel il gasesc. Din modul cum purta discutia cu mine era evident ca stia ce urmeaza sa-i duc. Intr-o a treia situatie, dupa Revelionul 2009-2010, i-am mai dus o astfel de geanta de bani la Hotel Marshall, de data aceasta intr-o camera de hotel. La niciuna dintre aceste 3 situatii nu a mai participat vreo alta persoana”.

3 comments

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *