Dr. Cosmin Rugină: „Ginecologia te ține în priză, dar nu te omoară; decât dacă vrei tu”

cosmin ruginaFace parte din generația nouă de medici din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, are 31 de ani, iar meseria de medic ginecolog i-a venit ca o mănușă. Cosmin Rugină a absolvit Colegiul Național „Petru Rareș”, profilul matematică-informatică și, spune el, a uimit pe toată lumea atunci când a decis să dea la medicină. De la profil real, pasionat de calculatoare, a gândit că, în timp, se va plictisi făcând același lucru în domeniul IT, așa că a ales Medicina, considerând că este o meserie care poate schimba vieți. Este pasionat de mașini, joacă tenis în timpul liber, este un cinefil împătimit și își dorește să facă operații laparoscopice în Piatra Neamț.

„Ginecologia îmbină perfect partea chirurgicală cu cea medicală”

Dacă ai săi colegi de liceu dădeau admitere la mai multe facultăți, majoritatea spre Politehnică-București, Cosmin Rugină a mers țintit spre Târgu Mureș. „Nu am vrut să urmez drumul în IT, să lucrezi pe același soft devine plictisitor în timp. Părinții mei, medici fiind, au crezut că voi urma informatica. Au rămas surprinși când le-am spus că aleg Medicina. Ei sunt niște oameni foarte deschiși și foarte diferiți de restul lumii. Nu mi-au impus niciodată ce să fac. Tatăl meu m-a dus la Târgu Mureș și mi-a arătat diferența. Spre deosebire de București, drumul dintre facultate și spitale era foarte scurt. 5 minute pe jos. «Nu vrei să-ți petreci timpul făcând ceva concret, în loc să pierzi timpul pe drumuri, ca în București, unde distanța este foarte mare între clinici și facultate?». «Ba da!». Și un lucru foarte important: nu contează cine lucrează într-un spital, dacă este un profesor renumit, contează cât te lasă să lucrezi. Și asta am văzut pe pielea mea. Se simte diferența la mână, este vorba despre experiența acumulată. Ca să fac o comparație, ai kilometri cu mașina sau nu ai, despre asta este vorba”. Apoi, ginecologia a venit firesc: „Mi-a plăcut partea chirurgicală de când mă știu. Cei care au o gândire logică și cărora le-a plăcut matematica, merg pe partea chirurgicală, umaniștii merg spre medical. Numai că mi-am dat seama că un chirurg, ca să facă performanță, trebuie să stea 8-10 ore în sala de operație. Iar asta te consumă. Cât timp poți să faci acest lucru? 10 ani? 15? Dacă ai familie, e și mai greu. Văzându-l pe tatăl meu, mi-am dat seama că ginecologia îmbină foarte frumos și partea chirurgicală și cea medicală. Te ține și în priză, dar în același timp, nu te omoară. Decât dacă vrei tu”.

„Orice chirurg, la început, trebuie să fie puțin inconștient”

Doi oameni l-au învățat meserie: tatăl său și un doctor de la Târgu Mureș, căruia îi poartă un deosebit respect. „Doi ani, cât am venit ca rezident, aici, în Piatra Neamț, am făcut foarte multe operații, iar tatăl meu a fost mereu în spatele meu, învățându-mă. Venea în toiul nopții cu mine să operăm. Să-mi fac mâna. Pentru că este foarte dificil pentru un medic tânăr să adune experiență. Iar dacă ai ghinioane de la început, îți pierzi curajul. Orice chirurg, la început, trebuie să fie puțin inconștient. Ai auzit, ai învățat despre foarte multe cazuri, dar nu le-ai făcut. Puțină inconștiență, puțină nebunie, puțin curaj, asta îți trebuie. Ca medic tânăr, vrei să faci, ești entuziasmat, dar, dacă ai două-trei cazuri foarte grele, la care ai ghinion, după aceea spui că nu vrei să le mai faci. Intervine frica și te limitezi la două-trei chestii. Ajungi un medic de duzină care face cezariană la cerere și atât. Aia e Medicină? Cezariana este o operație pe care poate să o facă orice începător, într-o lună se învață”. A avut cazuri grele, operații care au durat și patru ore sau mai bine, dar, spune tânărul medic Rugină, a avut noroc. A căpătat încredere și experiență. „Am avut cazuri grele, dar s-au terminat bine. Un caz greu de care îmi aduc aminte acum este cel al unei femei în vârstă. Eram venit de o lună în Spitalul Județean din Neamț și am fost pe punctul de a pierde acea femeie din cauza unor probleme la uter care nu s-au văzut decât după ce am tăiat-o. A durat mai bine de 4 ore operația, dar totul s-a terminat cu bine”.

„Și eu cer o a doua părere când îmi duc mașina în service”

Despre fricile unui medic ginecolog tânăr, dar nu numai, Cosmin Rugină povestește că primele 72 de ore după o operație sunt critice. „Trei zile ești alt om. Țelul meu este să văd femeia că pleacă acasă și totul e bine, și ea, și copilul. Satisfacția mare pentru un medic, pentru mine cel puțin, este atunci când o operație se termină cu bine, femeia își revine, trec cele trei zile critice și totul merge într-o direcție bună, deși statistic, trebuia să meargă prost. Eu nu am o satisfacție atunci când lucrurile merg bine și așa ar fi normal să fie, ci când lucrurile ies bine, deși, statistic vorbind, nu ar trebui”. Vârsta nu este un impediment. Cel puțin pentru el. Are 31 de ani și, deși i-au mai trecut pe la urechi niște remarci gen „oare nu-i prea tânăr?”, le-a ignorat. „Nu mă deranjează. Femeile care vin să nască, apar probleme și trebuie să facă cezariană, nu au timp să se gândească la faptul că sunt tânăr. Dacă nu e pacienta mea, nici nu știe cine o operează. Pentru ele, important este să fie copilul bine și să fie sănătoase să îl țină în brațe. Dar da, pacientele care vin cu alte probleme, au tumori sau probleme ginecologice și trebuie operate, de obicei sunt în vârstă și da, unele mai cer și o altă părere. Dar, până la urmă, este normal. Și eu cer o a doua părere atunci când îmi duc mașina în service. Important este ca femeia să fie liniștită. Eu înțeleg”.

Se consideră o persoană directă și poate, prin acest mod de a fi, nu este pe placul tuturor, dar… „niciodată când mi-a cerut cineva să-l ajut nu am refuzat. Poate nu sunt cel mai diplomat om din lume, poate nu sunt foarte plăcut de unii, sunt un om direct și spun lucrurilor pe nume. Am divergențe până și cu tatăl meu, care este un om foarte open-mind. Ne contrazicem foarte mult, dar într-un mod constructiv. Noi, generația nouă de medici, vedem lucrurile altfel și este normal ca uneori să mai apară divergențe. Dar divergențele se aplanează, atât timp cât îți faci treaba bine, ești profesionist și pui binele pacientei pe primul loc”.

Următorul pas: competența în operații laparoscopice

Cosmin Rugină spune că viitorul său este în Piatra Neamț și nu ar pleca în străinătate decât pentru puțin timp, să acumuleze cunoștințe noi, pe care să le aplice tot în spitalul nemțean. „Aș pleca doar să învăț ceva, pentru 2-3 luni și apoi să mă întorc și să aplic aici. Să lucrez în afară definitiv, nu. Plecam de la început. Mie îmi place țara mea. Și în România, dacă știi să-ți faci treaba, ești propriul tău stăpân. În străinătate ești cu adevărat un angajat. Am prieteni care lucrează la clinici private mari și care trebuie să justifice orice fire folosite în plus pentru binele pacientei. Banii sunt buni în afară, da, iar atunci când ai plecat de la spital, ziua de muncă s-a terminat. Aici nu e așa. Nu poți să nu răspunzi unei femei însărcinate care își face griji pentru copilul ei”. Tânărul medic are planuri mari pentru viitorul său în orașul natal. Vrea să reintroducă operațiile laparoscopice în spitalul din Piatra Neamț. „Acum 5 ani se făceau, iar tatăl meu este unul dintre medicii care operau astfel. Urmează să-mi fac competență anul acesta de laparoscopie. E musai să reintroducem acest lucru. Nu mai poți tăia femeia pentru orice. Iar avantajele sunt enorme: estetice, funcționale, în două zile femeia este acasă, în 5 zile deja este la muncă”. (Oana IOSUB-TOMA)

 „Îmi plac mașinile cât mai mici și cât mai puternice, joc tenis foarte mult, mă dau cu placa și sunt cinefil până la Dumnezeu”

„În Anatomia lui Grey e prea multă dramă. Cazurile din Dr. House sunt mai aproape de realitate”.

 „E prea mare diferența de vârstă dintre medici pentru a exista povești de dragoste. Din 12 oameni, eu sunt cel mai mic, am 31 de ani, următorul are 35. În clinicile universitare, da, sunt povești de dragoste și e normal să fie. Cât timp nu intervine cu job-ul, o relație e binevenită”

23 comments

 • Roxana Scurtu

  martie 11, 2015 at 4:00 pm

  Un doctor extraordinary! Respect!

  Răspuns

 • Gutium Maria

  iunie 28, 2015 at 12:25 pm

  Un doctor minunat .Felicitari domnule Cosmin Rugina !!

  Răspuns

 • lll

  septembrie 18, 2015 at 5:44 pm

  Poate cineva sa imi dea si mie adresa de mail al domnului doctor as vrea sa il intreb ceva?! Multumesc

  Răspuns

 • Alexandra Suciu

  octombrie 19, 2015 at 4:35 am

  Cel mai bun doctor.Succes in continuare domnu doctor Rugina Cosmin

  Răspuns

 • Diana Simionescu

  decembrie 2, 2015 at 10:44 pm

  Numai de bine si felicitari pentru munca pe care o depuneti!

  Răspuns

 • Dobrescu Diana

  decembrie 3, 2015 at 3:02 pm

  Tot respectul pentru dvs!
  Dumnezeu sa va dea sanatate si sa va ajute in tot ceea ce v.ati propus.

  Răspuns

 • Ailenei Bianca - Georgiana

  decembrie 4, 2015 at 5:50 pm

  un medic extraordinar ! felicitari! ma bucur ca avem in Piatra – Neamt asemenea oameni!

  Răspuns

 • Acatrinei

  iunie 24, 2016 at 7:54 pm

  Un adevarat profesionist!!!!! apelati cu incredere maxima la DR RUGINA COSMIN

  Răspuns

 • Gabriela Olaru

  aprilie 19, 2017 at 10:32 pm

  Tot respectul si din partea mea….si ma bucur enorm ca in Piatra Neamț avem un specialist in obstetrica ginecologie foarte bun.Mult succes în continuare, domnule dr!!

  Răspuns

 • Katy Preda

  iulie 14, 2018 at 1:05 am

  Doctore Cosmin Rugina, as vrea sa stiu daca doar dati viata ( nasteri) sau o si luati ( avorturi) ? Urmeaza sa nasc si imi doresc sa nasc cu un medic care iubeste sa dea viata, nu dupa un chiuretaj sa se spele pe maini si sa puna mana pe copilul meu….. Astept raspuns,multumesc.

  Răspuns

 • Venera

  februarie 10, 2020 at 3:52 pm

  Va rog sa-mi spuneti daca la Piatra Neamț se face operatie pt incontinenta urinara cu aplicare de bandelete si cui trebuie sa ma adresez.Va multumesc.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *