Începând de luni, director general interimar al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est este Vasile Asandei (foto), șeful Direcției Juridice și Resurse Umane, înlocuitorul de drept la conducerea instituției. Fostul director general, Constantin Apostol, aflat în funcție de la înființare, prin Legea 151/1998, a demisionat de vineri, la puțin timp după Decizia Curții de Apel Bacău privind condamnările definitive în „Lotul ADRNE”. Detalii, aici (http://mesagerulneamt.ro/2015/02/adrne-a-ramas-fara-directorul-apostol-si-alti-trei-angajati/ ).
Vasile Asandei, potrivit Centrului Regional de Studii Nord-Est, este jurist cu experiență în dreptul comercial și al afacerilor, fiind si absolvent al unui master în medierea conflictelor în drept. Se numără printre veteranii agenției, având experiență în construcția instituțională legată de dezvoltarea regională și implementarea programelor finanțate din fonduri europene. Din 2012 este certificat ca trainer în Leadership, de către Extremadura Business School (Spania). A lucrat ca jurist la ALTEX și s-a numărat printre fruntașii Alianței pentru România din Neamț.
Autoritatea care numește un nou director general, prin concurs, este Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR), format din 24 de membri, câte 4 de fiecare județ: președintele Consiliului Județean și câte un un reprezentant al primarilor de municipii, orașe, respectiv comune. Președinția rotativă este deținută în prezent de județul Iași, prin președintele Cristian Adomniței. Legat se situția survenită, Adomniței a declarat în cursul dimineții: „Din fericire, legea ne spune exact ce avem de făcut și asta facem. Săptămâna viitoare avem ședință a CDR, dar data nu e încă stabilită. Vorbim după aceea despre tot ce doriți”.
Instalarea unui nou director general este, în realitate, subiect de negocieri politice la sânge. La vremea ei, promovarea lui Constantin Apostol a fost rezultatul unui compromis convenit cu grupul de la Bacău. Configurația politică actuală din Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui și Bacău lasă loc de dispute aprige. În altă ordine de idei, în acest moment, o primă certitudine este că sediul agenției rămâne la Piatra Neamț. A doua derivă din Codul de conduită al personalului implicat în gestionarea programelor finanțate din fonduri europene nerambursabile. Odată plecați din agenție, statutul de fost oficial public impune condamnaților de la ADRNE cel puțin o serie de restricții, întinse de la 12 luni la 3 ani, în legătură cu accesul la afaceri cu fonduri europene. (V. COSMA)