Consiliul Județean și Primăria Piatra Neamț cer bani de la F.C. Ceahlăul

pietricica turism

ceahlaulAfacerea finanțării fotbalului de primă ligă la Piatra Neamț a mers ca unsă timp de mai mulți ani, în condițiile în care contextul politic a favorizat hotărâri ale Consiliului Județean și ale celui de la Piatra Neamț. Zeci de milioane au intrat în contul societății SC FC Ceahlăul SA și s-au evaporat fără ca rezultatele așteptate să vină. Între timp s-a descoperit că șefii societății au făcut deconturi la dublu, aceleași facturi fiind date la plată către ambele entități administrative. Curtea de conturi a demonstrat clar acest lucru de anul trecut. A mai fost și chestiunea cu consilierul județean Gheorghe Vasiloiu, care era și adminsitrator la SC FC Ceahlăul SA, deci hotărârea restectivă ar fi trebuit să fie declarată nulă. Pe acest fond, președintele CJ Neamț, Constantin Iacoban, încearcă să recupereze cei 54 de miliarde de lei vechi, stabiliți ca finanțare nelegală către FC Ceahlăul SA. Primul pas a constat în notificarea societății respective că are de returnat banii obținuți ca finanțare conform contractului de asociere din perioada 2008 – 2013. Cum răspunsul nu a venit a urmat pasul al doilea, inițierea unei   acțiuni la Tribunalul Neamț – secția Contencios Administrativ, unde a solicitat instanței de judecată să declare nul contractul de asociere dintre CJ și FC Ceahlăul SA.

„Chiar dacă Curtea de Conturi s-a pronunțat că acel contract este nelegal, iar banii trebuie returnați de FC Ceahlăul, singura instanță ce poate anula contractul este instanța de judecată de la Tribunalul Neamț – secția Contencios Administrativ. Eu, în calitate de ordonator principal de credite sunt obligat să duc la îndeplinire hotărârile din actul Curții de Conturi. iar termenul de recuperare a banilor de la FC Ceahlăul SA a fost prelungit de la finalul anului trecut, adică luna decembrie 2014, până în luna septembrie 2015”, a explicat președintele Constantin Iacoban.

Partea mai puțin veselă pentru județ este că termenul de recuparare a banilor a fost prelungit de la sfârșitul anului 2014 spre luna septembrie 2015. Iar semne clare că vor exista bani de returnat sunt foarte slabe, dacă nu cumva instanța va stabili că cei vinovați de alocarea banilor și apoi cei care au promovat deconturile duble sunt buni de plată. 

În același caz, Dragoș Chitic, cel care este primar interimar la Piatra Neamț, a declarat că Primăria a notificat societatea respectivă că are de dat niște bani, dar că deocamdată acesta este stadiul la care s-a ajuns. Într-un fel, este de înțeles delicatețea cu care acționează Primăria Piatra Neamț față de cei care conduc și administrează clubul Ceahlăul, dacă avem în vedere implicarea lui Gheorghe Ștefan la club și cheltuielile imense- raportat la puterea financiară a orașului Piatra Neamț- cu infrastructura de la stadionul Ceahlăul. Totuși, Dragoș Chitic a precizat foarte clar că termenul până la care se așteaptă răspuns este 27 fbruarie, după care se va trece la acționarea în instanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.