Despre minciuni, omisiuni și planuri de salvare la CMI Urban

pietricica turism

incendiu piata comisie 9CMI Urban, societatea care administrează piețele și bazarul din Piatra Neamț, plus mall-ul de peste Cuejdi, se află în situația de a bate la porțile insolvenței. Discuția de acum, că de vină este incendiul de la Piața Centrală este una care deturnează atenția de la adevăratele probleme de la Urban, probleme moștenite în timp. Datoriile s-au acumulat până la incendiu și nu au crescut după aceea. Cauzele sunt arhicunoscute: o mafie adevărată și la vedere a piețelor, cu unii șefi de piață în frunte, cu spații închiriate pentru care nu s-a plătit nimic ani întregi, cu trecerea firmelor apoi pe rude, care nu plăteau nici ele. Apoi banii încasați la negru de la micii comercianți. Apoi spațiile care nu erau niciodată prinse în contract. Apoi consumul de curent electric, pe care-l plătea societatea în avantajul unora dintre chiriași. Apoi șmecheria cu taxatul în minus. Apoi pierderea surselor de venit prin concesionarea pe doi bani a unor spații, pe care beneficiarii le-au închiriat pe sume mari care puteau intra la Urban, vânzarea unor spații și terenuri. Apoi întemeierea unor dinastii la Urban gen, tată, fiică, cumătru etc. Apoi toate șmecheriile de la Mall. Apoi frica actualei conduceri de a tăia în carne vie și a verifica rețelele mafiote din piețe, unde sunt oameni care au pus stăpânire pe toate spațiile și se comportă exact ca niște proprietari. Și de care dacă încearcă cineva să se intereseze urmează telefoane de tot felul. Și mai sunt multe alte asemenea lucruri cunoscute, dar nimeni nu este interesat să ia aminte la ele, nici măcar membrii Consiliului de Administrație ( dacă le acordăm prezumția de nevinovăție) ca să nu mai vorbim de cei din AGA.

În acest moment se încearcă acreditarea ideii că nu se mai poate face mare lucru deoarece incendiul a distrus perspectivele. Actualul director a prezentat un plan de redresare cu care se speră să se ajungă la rezultate mult mai bune. Un plan bun, se spune. Cel puțin la nivel declarativ, are și sprijinul conducerii Primăriei:  ”Încercăm, împreună, să identificăm soluții pentru salvarea societății. Intenția noastră este de a ajuta, de a ține în viață cele două societăți (CMI Urban și Perla Invest- n.r.) și să gândim împreună un plan de redresare. Sper să evităm intrarea în insolvență și, la sfârșitul acestui an, să vedem pași înspre bine”, a anunțat primarul Dragoș Chitic, în încercarea de a lămuri situația Companiei Municipale de Investiții Urban, care este departe de a fi roz. Dragoș Chitic spune că ”Bazarul poate fi o șansă, o sursă de venit. Noua locație a fost bine agreată, are vad, este căutată”. Asta dacă NU VOR FI PRIMITI ÎN BAZAR CEI CARE AU DATORII ȘI CARE ÎI ÎNJURA PE ANGAJATII DE LA URBAN CÂND MERGEAU DUPĂ Bani, spunem noi.  La fel, mall-ul de peste Cuejdi poate deveni profitabil pentru CMI Urban, Dragoș Chitic a vorbit despre o eventuală ”scoatere la licitație în vederea administrării sau concesionării; vom vedea. Putem găsi împreună soluții de redresare, dar trebuie să avem cu toții un interes de redresare”, a mai spus Dragoș Chitic. Acest din urmă punct probabil va rămâne la nivel de dorință.  

Din păcate, dacă redresarea se va face cu menținerea tuturor funcționarilor de prin birouri, cu o grămadă de directori inventați care se lăfăie pe salarii mari, dacă mai sunt acceptați chiriașii care au datorii, dacă se mizează pe aceiași șefi de piață care sunt considerați frații chiriașilor, totul este sortit unui eșec poate așteptat de cei care stau cu ochii pe piață. Și care deja au avut grijă să se instaleze deja în zonă, de unde fac bani buni acum, când nu mai există piață.

În final, o ultimă întrebare: dacă există bazar în locație nouă și lăudată, de ce avem bazar și în Piața Centrală? Cu tarabe întinse la vedere, cu telefoane mobile, argint, aparate foto, baticuri, lumânări, vase și multe alte lucruri de același gen.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.