Nemțean decorat de președintele Iohannis

col. ioan Nițică, șeful ISU Neamț
col. Ioan Nițică, șeful ISU Neamț

Militar absolut, cu jumătate de carieră în Ministerul Apărării Naționale și jumătate în Ministerul Administrației și Internelor, colonelul Ioan Nițică a primit, astăzi, 6 februarie, Ordinul „Bărbăție și Credință” în grad de Ofițer. Distincția i-a fost acordată prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis, în semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obținute în activitatea profesională și înaltul profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredințate.

Șeful ISU Neamț a mai fost în atenția președinților României. În 1998, după inundațiile de la Secuieni, președintele Emil Constantinescu a venit să vadă situația la fața locului și cineva i-a spus că un maior a scos din apă două femei. Maiorul de atunci era colonelul de astăzi, și Ioan Nițică a fost felicitat de primul om în stat de față cu toată delegația prezidențială și cu autoritățile județene.

În 2006, șeful ISU a primit ordinul „Bărbăție și Credință” în grad de „Cavaler” și atunci, la fel ca și acum, colonelul Nițică nu a știut că va fi decorat.

„Sunt bucuros și mândru, pentru că este o mare onoare să fii decorat de președintele țării”, ne-a declarat colonelul Nițică. „Mă rog să-mi termin cariera cu fruntea sus, fără a compromite această distincție, și vreau să am convingerea că mi-am făcut datoria și mi-am onorat jurământul militar, singurul contract pe care l-am încheiat cu Statul Român”.

Colonelul Ioan Nițică împlinește peste câteva luni 54 de ani, iar la 55 de ani ar trebui să se retragă din sistem. Îi rămân cele două distincții prezidențiale, care l-au onorat și l-au responsabilizat, dar și amintirile din timpul misiunilor. Nu s-a mai întâlnit niciodată cu cele două femei de la Secuieni, cum nu s-a mai întâlnit nici cu un bătrânel pe care l-a trecut peste o apă învolburată, adâncă de 3 metri. Își amintește, însă, cum se lipise de el, cum îi simțea inima bătând cu putere, și cum a întrebat gâtuit de frică: „Ce zici taică, scăpăm?” (Cristina MIRCEA)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *