Binomul Draghiș-Muraru și trimiterea în judecată a lui Gheorghe Ștefan

trioDirecția Națională Anticorupția a publicat pe site-ul său comunicatul prin care procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Ștefan, primarul suspendat al municipiului Piatra Neamț, în dosarul Microsoft. Evident, este vorba despre întreg grupul de grei, care-i cuprinde și pe Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru-Niro. Din punctul de vedere al nemțenilor, partea interesantă a comunicatului este cea care se referă la firma prin care au trecut banii și la patronul acesteia, deja cunoscutul Decebal Draghiș, precum și la Gabriel Muraru, cel care a transmis cererea lui Ștefan.

Pentru cei care nu-și amintesc, Gabriel Muraru este un personaj care a aterizat în poala lui Gheorghe Ștefan din gruparea pesedistă a lui Vasile Pruteanu. A știut să se facă util, după care a pus la cale o acțiune de acaparare de spații și oportunități în Piatra Neamț. După un timp, a fost promovat la București, profitând și de alte filiere de putere, via avocatul Boștină și recent-arestatul la domiciliu Hrebenciuc, a început să ocupe funcții făcătoare de bani pentru el și pentru prieteni. A ajuns șef peste sarea din România, apoi la SMART – Traselectrica, acum se învârte bine mersi prin zona energiei. El l-a adus, ca mare investitor strategic în turism, pe Decebal Draghiș, care a devenit un fel de guru în domeniu.

Dosarul Microsoft și denunțurile celor doi dovedesc că legăturile cu Gheorghe Ștefan au fost doar de afaceri și interese, iar adevărații lor șefi sunt alții, din moment ce s-au lăsat convinși atât de ușor să-și trădeze fostul șef.

 COMUNICAT

 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată :

 în stare de arest preventiv, a inculpatului GHEORGHE ȘTEFAN, la data faptelor primar al municipiului Piatra Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență

 în stare de arest la domiciliu a inculpaților:

 – COCOȘ DORIN, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență

SANDU GABRIEL, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență

DUMITRU NICOLAE, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată (două acte materiale).

 În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2004 – 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la două persoane (denunțătoare) suma de 7,65 milioane USD în anul 2004, și respectiv suma de 2.700.000 euro în anul 2009, pentru a-și exercita influența asupra unor membri ai Guvernului României și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influență asupra acestora – Șerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în anul 2004, Cocoș Dorin – persoană cu influență asupra unor membri ai Guvernului în anul 2009, astfel încât să asigure firmelor susținute de denunțători încheierea și derularea contractelor de licențiere Microsoft. Sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group, societate care aparține inculpatului Dumitru Nicolae, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive. Din contul Running Total Group Ltd., sumele de bani respective au fost virate în conturi de economii și investiții deschise pe numele inculpatului, nefiind efectuate operațiuni de disimulare a provenienței sumelor de bani,a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora.

În anul 2009, în baza înțelegerii prealabile cu inculpații Gheorghe Ștefan și Sandu Gabriel, inculpatul Cocoș Dorin a pretins de la aceleași două persoane denunțătoare suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ștefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern – între care ministrul Udrea Elena Gabriela, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători, adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocoș Dorin a primit de la la denunțători suma de 9.000.000 USD.

În anul 2009, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), inculpatul Sandu Gabriel a pretins și a primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 2.196.035 euro pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obținerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susținute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft prin exercitarea influenței asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcționari. Suma de 2.196.035 euro a fost transferată, la solicitarea sa, în contul firmei ESSIM PARTNERS Ltd. pe care o controla prin intermediar, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive.

În anul 2009, perioadă în care exercita funcția de primar al mun. Piatra Neamț și vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, inculpatul Gheorghe Ștefan, în baza înțelegerii prealabile cu inculpatul Dorin Cocoș, a pretins și primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 3.996.360 euro pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009. Sumele de bani au fost transferate în contul firmei DD LAND OIL CORPORATE LTD, aparținând unei persoane din cercul relațional al inculpatului Gheorghe Ștefan și care a acceptat tranzacționarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ștefan.

 În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților Dumitru Nicolae, Cocoș Dorin, Gheorghe Ștefan.

Față de alte fapte reținute în sarcina inculpaților, precum și față de alte persoane s-a dispus disjungerea cauzei, pentru continuarea cercetărilor. Unele detalii despre faptele și persoanele respective au fost comunicate anterior (comunicate nr. 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014, 162/VIII/3 din 29 ianuarie 2015, 260 din 10 februarie 2015).

 Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

 Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *