Ultima șansă pentru Gheorghe Ștefan de a obține o măsură mai blândă în timpul cercetătorilor – arest la domiciliu sau control judiciar – pare că este sortită eșecului după ce a început judecarea unui prim proces din dosarul Microsoft. După mai bine de 6 ore, timp în care au cântărit rechizitoriul procurorilor DNA și cererile lor vizavi de cei 4 inculpați din dosarul Microsoft, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis să mențină toate măsurile preventive solicitate de anchetatori. Asta înseamnă pentru Gheorghe Ștefan că rămâne în Arestul Poliției Capitalei, iar ceilalți trei (Gabriel Sandu, Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru) sunt, în continuare, arestați la domiciliu. În plus, au sechestru pe conturi și pe imobilele aflate în proprietatea lor, până la concurența sumei care este considerată prejudiciu pentru fiecare. În cazul lui Gheorghe Ștefan, procurorii susțin că este vorba despre 4 milioane de euro, așa că toate măsurile asiguratorii rămân valabile.
Cei 4 au fost trimiși în judecată luni, 23 martie, doar pentru acuzația de trafic de influență. Celelalte infracțiuni pentru care au fost anchetați s-au „mutat” în alte dosare, semn că mult timp de acum încolo vom avea subiectul Microsoft în atenție publică. Primul despre care se face vorbire în rechizitoriu este unul de spălare de bani, în care a început urmărirea penală și împotriva Elenei Udrea. Puii din dosar se anunță din ce în ce mai interesanți, mai ales că nume grele așteaptă la rând. Cel mai important semnal cu un asemenea dosar îl reprezintă anchetarea finanțării campaniilor electorale ale PDL, bazate pe denunțuri ale celor deja trimiși în judecată în primul dosar Microsoft. De exemplu, Gheorghe Ștefan a declarat că este posibil ca o parte din banii din mită să fi ajuns în campania președintelui Băsescu.
Ședința de judecată de marți 24 martie, poate fi considerată una cu valoare de semnal. Dacă magistrații au decis să-l mențină în arest pe Gheorghe Ștefan, deși teoretic pe durata procesului el n-ar mai putut influența în niciun fel probatoriul din dosar, înseamnă că „puii” din Microsoft vin repede din urmă. Iar un alt argument al DNA a fost ca „inculpatul să fie împiedicat să săvârșească alte infracțiuni”.