Meteorologii dau vești proaste pentru iubitorii drumețiilor montane. Este vorba despre temperaturi de minus 10 grade, ninsori și viscol – pe scurt condiții severe de iarnă, anunțate pentru acest sfârțit de săptămână. Prognoza, care este valabilă pentru zona montană înaltă a județului, și mai cu seamă pentru masivul Ceahlău, a atras atenția salvamontiștilor.
„Traseele sunt dificile și se parcurg în timpi de două sau trei ori mai mari decât în mod normal, iar pericolul producerii avalanșelor este critic”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. „În aceste condiții, odată cu venirea serii, vizibilitatea scade foarte mult, iar în zona platoului nu există puncte de reper, pentru că jnepenii, potecile și stâlpii de marcaj se observă cu dificultate”.
La sfârșitul săptămânii trecute, în condiții ceva mai domestice, un grup de studenți din Iași a fost surprins de căderea nopții între Vârful Toaca și Cabana Dochia. „Conducătorii grupului și cei care erau mai antrenați, i- au abandonat pur și simplu pe cei mai puțin pregătiți fizic, și au răzbit până la Cabana Dochia”, a mai spus Raul Papalicef. „Ceilalți au sunat la 112, și au fost găsiți sub Vârful Lespezi, în timpul intervenției rapide a echipei de serviciu de la Baza Dochia. Erau epuizați, speriați și plângeau. După ce i-a condus la cabană, echipa a fost nevoită să parcurgă din nou, prin viscol, drumul până la stația meteo unde se refugiaseră cațiva membri ai grupului”.
În ultima lună echipele Salvamont au derulat 4 operațiuni de mare risc în timpul cărora au fost salvate 14 persoane, care-și puteau pierde viața dacă ar fi rămas o noapte întreagă sub cerul liber. Toate cazurile au avut ca numitor comun ora târzie de plecare în traseu, lipsa de informație și condiția fizică slabă