Petricani: ”Prioritare sunt drumurile, alimentarea cu apă și canalizarea”

interviu cu primarul Petrică ROTARU POPA

Petrică Rotaru Popa
Petrică Rotaru Popa

– Domnule primar, o promisiune mai veche, făcută locuitorilor satului Țolici, este asfaltarea drumurilor care duc la Târpești. Cum s-a materializat ea?

– Aici sunt două chestiuni. În primul rând, lucrarea pe drumul comunal Rotunda (Țolici) este începută de mai multă vreme. Însă fondurile necesare investițiilor vin greu de la Guvern. La asta se adaugă și anumite evenimente din ultimii ani, care nu au favorizat comuna noastră. Așa se face că acum ne aflăm într-un punct mai puțin fericit. Deși, trebuie să spun, paradoxul la acest drum comunal este că se lucrează. Dar nu în ritmul dorit. Investiția este realizată doar în proporție de 20%, iar cu banii care au venit s-au executat doar consolidări de dealuri și câteva lucrări, tot importante, dar de o valoare mai mică.

– Totuși, comuna Petricani, cel puțin de pe axa Humulești – Totoiești, pare a fi una dintre cele mai asfaltate din județ…

– Așa pare din drumul care duce la Tupilați și Târgu Neamț, de acord. Numai că la noi în comună mai sunt și alte drumuri comunale și județene neasfaltate. Pentru cele comunale, administrația publică locală trebuie să aloce, în fiecare an, fonduri, măcar pentru întreținerea lor, ca să se poată circula în condiții acceptabile peste tot. În comună, avem 15 km de drumuri neasfaltate. Pentru că și aceste drumuri au nevoie de pietruiri și întrețineri, vom face și noi, ca și alții, cerere la ISU Neamț, pentru a primi aviz și balast pentru întregul sistem de drumuri comunale nemodernizate, dar afectate de calamități.

– Aveți noutăți în privința drumurilor județene?

– În anul 2015, la insistențele noastre, Consiliul Județean Neamț va reasfalta din intersecția DJ 155B cu DJ 155M Târpești – Țolici două porțiuni: una de 2 km și alta de 3,618 km. În fapt, este legătura dintre satele Țolici și Târpești, precum și modernizarea drumului din centrul satului Țolici.

Tot legat de infrastructura locală, în anii trecuți au fost realizate regularizări pe cursurile pârâurilor Țolici și Topolița, cu ajutorul Apelor Române. Ambele pârâuri, în momente cu mari căderi de precipitații, provoacă necazuri oamenilor, dar și infrastructurii locale. Despre inundații și pagubele produse de precipitații în comuna noastră ar fi foarte multe de spus. Au venit comisii de evaluare, au făcut documente, însă pagubele le-am acoperit tot din bugetul local. De la guvern nu au mai venit banii, deși au fost numeroase promisiuni.

Planuri de peste 100 de miliarde

Petricani
Petricani

– Infrastructură nu înseamnă numai drumuri…

– Așa este, iar acum avem în grafic realizarea unui studiu de fezabilitate pe un proiect de investiții, necesar înființării unei rețele de alimentare cu apă și canalizare, în lungime de 25 km, cu o valoare de peste 100 miliarde lei vechi. Banii vor fi alocați, și în acest caz, de la bugetul statului, prin Ministerul Dezvoltării Regionale. Va fi una dintre cele mai mari investiții care s-au derulat vreodată în comuna noastră. Însă și aici este o problemă, ca și în cazul drumului comunal, dar și a altor investiții din țară. Se știe doar când începe lucrarea, pentru că banii de la stat vin… așa cum vin.

Dincolo de toate aceste aspecte, un lucru este important: în comuna Petricani se derulează și se vor derula investiții care vor duce la modernizarea întregii comunității. Iar funcționarea ei ține de menținerea în funcțiune a tuturor instituțiilor locale. În paralel, trebuie asigurate fondurile pentru iluminatul public, telefoane, salubrizare și multe, multe altele.

– Care este starea unităților școlare din comună?

– Trebuie să remarc faptul că, ani și ani, am fost slujitor al școlii, poziție pe care mi-o asum și astăzi, chiar dacă nu mai sunt cadru didactic. Aplecarea spre problemele școlii are o însemnătate aparte pentru mine. În prezent, toate unitățile școlare se prezintă în condiții foarte bune, beneficiind de grupuri sanitare moderne, centrale termice și tot ceea ce ține de baza materială necesară bunei funcționări a sistemului local de învățământ. Rețeaua unităților este destul de importantă, ținând cont și de structura satelor. Astfel, avem o școală cu clasele I-IV la Boiștea, apoi la Târpești șes a fost dată în folosință o nouă unitate. La Țolici, mai sunt încă două școli, la care se adaugă unitatea din centrul comunei. Tot pentru tineri, la Petricani a realizată și dată în folosință o bază sportivă tip II, iar în spatele primăriei vom amenaja un teren de fotbal, cu tot ceea ce trebuie, investiție care ne va costa circa 200 milioane lei vechi. Cât privește dispensarul comunal, construcția a fost reacoperită, de același tratament beneficiind și vechea primărie. În prezent, în acel spațiu funcționează o farmacie.

Muzeul ”Nicolae Popa” se extinde

Târpești
Târpești

– Să amintim că, în comună, grație unui personaj de legendă, Nicolae Popa, funcționează un muzeu etnografic de toată lauda…

– Așa este, iar în viitorii ani dorim o extindere a spațiilor muzeistice, complexul urmând să fi dotat și cu spații de cazare. Oricum, pentru zona de nord a județului Neamț, Muzeul ”Nicolae Popa” reprezintă un reper aparte, care cuprinde o colecție impresionantă de obiecte adunate într-o viață de om. Acum, misiunea celor care se ocupă de acest obiectiv este să-i continue activitatea.

– Ce va aduce viitorii ani în comuna Petricani?

– Sunt multe de făcut, dar prioritară este modernizarea drumurilor. Este un element foarte important în dezvoltarea zonelor rezidențiale, pentru că, an de an, la primăria comunei sunt înregistrate și eliberate acte necesare ridicării de noi construcții. De altfel, așezarea care are mare nevoie de drumuri modernizate este satul Țolici. Sper, cu ajutorul Consiliului local, al Guvernului, să reușim să punem în practică ceea ce ne-a dorit în anii din urmă și n-am putut realiza până acum. Apoi, un alt element important este legat de alimentarea și canalizarea din întreaga comună, utilități care pot oferi locuitorilor condiții foarte bune de viață. Pentru unii, care beneficiază acum de astfel de infrastructură, investițiile de care avem nevoie nu par cine știe ce, dar, pentru comunitățile rurale, lucrurile stau cu totul altfel. Cred că Petricani se va înscrie, cât de curând, în rândul comunelor cu mai toate problemele legate de infrastructură rezolvate. Știu, nu va fi ușor, pentru că alături de dorința noastră mai trebuie să fie și alți factori, în majoritate, politici.

– Totuși, factorul politic este benefic comunităților?

– După părerea mea, poate și a altora, banii ar trebui să vină în comunități, în funcție de necesarul de la fața locului. Din păcate, la unii au fost multe investiții care nu s-au justificat, în timp ce alții nu aveau nici măcar un metru pătrat de asfalt. Și nu-i drept! Oamenii sunt peste tot și fiecare trebuie să aibă parte de aceleași condiții de viață.

satul tolici
Țolici

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *