De la inaugurarea oficială a ”Palatului Sporturilor” din Piatra Neamț, situat pe str. Mihai Viteazu, la ieșirea din oraș spre Roman, au trecut puțin peste 3 ani. Sala are, teoretic, 4000 de locuri, și, în momentul când a început construcția ei, în anul 2000, se presupunea că va fi tot timpul ocupată, la Piatra Neamț existând mai multe echipe importante, aflate toate în eșaloanele superioare ale sporturilor de sală. Mai mult chiar, o parte dintre dintre ele cu performanțe majore pe plan național. Handbalul masculin și feminin, cu performanța echipei Fibrex, voleiul feminin și masculin, aduceau în sala mică de pe strada Ștefan cel Mare spectatori cu mult peste capacitatea proiectată și toată lumea simțea nevoia unei săli mai mari.
Problema de fond a fost că nimeni nu a gândit în perspectivă, iar acum avem sală, dar nu prea mai avem echipe. A mai rămas doar echipa de volei feminin în prima divizie, restul echipelor fiind trimise de probleme de subfinanțare în anonimat.
Este clar că, la nivelul sportului nemțean, la fel ca și pe plan național, nu a existat o strategie pe termen lung. Dacă echipa de fotbal a primit stadionul în folosință gratuită, plus alte o mie de avantaje, sala de sport nu a fost pusă la dispoziția echipelor în același mod. De asemenea, finanțarea la fotbal a fost una la nivel de cupe europene, celelalte echipe, cu excepția voleiului feminin, fiind nevoite să se mulțumească cu firimituri de la bugetul județean sau cel local.
În acest moment, sala sporturilor a devenit o povară pentru municipalitate. A fost dată spre administrare Companiei Municipale de Investiții Urban SA, dar, cum societate are problemele ei și este în pragul falimentului, acum se pregătește Locativ Serv să preia activitatea. S-a schimbat doar pălăria, semne de rentabilizare nu prea se văd. O societate profesionistă în exploatarea unui asemenea obiectiv nu avem sau ea nu și-a exprimat interesul.
Amintiri cu Valică Ouatu
Când și cum a apărut ideea proiectului sălii polivalente de pe Calea Romanului? Ne răspunde omul care a fost, într-un fel sau altul, aproape de această idee încă de la concepție, Vasile Ouatu, consilier local și președinte de onoare al clubului de volei feminin Unic-LPS Piatra Neamț. ”Totul a pornit prin ’90-’91. Aveam sporturi în Piatra Neamț pe atunci: patru echipe în prima ligă. Chiar aveam nevoie de o sală mare”, își începe povestea oficialul pietrean. ”Dar de atunci am spus: până o terminăm, n-o să mai avem echipe”, mai spune fostul viceprimar din Piatra-Neamț.
Construcția, care a pornit în anul 2000 la inițiativa fosului primar Ion Rotaru, a ”înghițit” foarte mulți bani până la inaugurare, a devenit omologabilă de EHF și funcțională pentru reuniuni sportive la nivel ”înalt”. Un cost total? ”Cred că totalul se duce foarte departe, peste 40 de milioane de euro. Din toți acești bani, undeva pe la 30% au venit din partea Primăriei Piatra-Neamț. Primăria a asigurat terenul, lucrările de canalizare, plus tot ce înseamnă dotări interioare”, a declarat Vasile Ouatu. În fața imensei construcții de la marginea orașului, pe care a vrut s-o boteze ”Palatul Sporturilor”, președintele de onoare al Unicului, Vasile Ouatu, a mărturisit că există și câteva aspecte de care nu este în totalitate mulțumit. ”Regret că nu mi-am impus punctul de vedere în totalitate. Aș fi vrut ca sala să fie mai lungă, pentru a putea pune tribune și în spatele porților. Ăsta este, până la urmă, farmecul sporturilor de echipă. Dar e bine că s-a făcut și așa până la urmă. Acum, sportul nemțean este subfinanțat, iar investitorii în sport nu sunt sprijiniți. Suntem la limita supraviețuirii”, a mai declarat Ouatu.
Regretul este că avem o sală modernă, dar echipele ce trebuie să joace partide oficiale în ea sunt cu un pas în ”groapă”.
Subfinanțarea – eterna problemă
Șefii echipelor din Neamț, majoritatea având o vârstă și amintiri legate de finanțarea obligatorie din trecut, se desprind greu mentalitățile din trecut de conducere a unui club. Toți acuză același lucru: nu li se alocă bani de la buget! Pentru că toată lumea vrea banii siguri, care vin ”de la stat”, ”de la județ sau primărie”. Dincolo de această finanțare, activitatea managerială devine o nebuloasă. Nu am văzut în ultimul timp vreun șef de club să spună ceva despre alte surse de finanțare, care să nu fie legat de banii publici. Evident că situația finanțărilor la nivelul cluburilor sportive școlare ar trebui să constituie baza finanțărilor din partea autorităților și acestea să constituie o pepinieră pentru echipele din județ. Care, doar dacă folosesc acești jucători, să fie ajutate financiar și sprijinite. Sau dacă pot demonstra performanța adevărată. Dacă analizăm declarațiile unor conducători de cluburi, observăm că o altă problemă apare în legătură cu momentul alocării fondurilor și greutatea decontării reale a acestora. Ca și cu privire la criteriile de împărțire a banilor.
Constantin Niță, directorul Volei Club Municipal Piatra Neamț: ”Consiliul Județean alocă unei echipe de primă divizie 300.000 de lei. Este o bătaie de joc această sumă, pe care nu știu cine a stabilit-o și cu cine s-a consultat, în condițiile în care Banatul Caransebeș, echipă ce anul acesta a promovat în prima ligă și s-a luptat cu echipa noastră pentru salvarea de la retrogradare, a avut de trei ori mai mulți bani alocați de Consiliul Județean. Oamenii care împart banii pentru sport au vreo legătură cu acest fenomen? Pe ce criterii au stabilit sintagma «ligi inferioare»? Ligă inferioară este și liga a treia, dar și campionatul județean, spre exemplu, și nu cred că se poate pune semnul de egalitate între cele două divizii. La fel și la Consiliul Local Piatra-Neamț. Banii sunt și mai puțini, plus că se pun condiții: cine ia bani de la Consiliul Local Piatra-Neamț nu mai poate lua și de la Consiliul Județean. Apoi, campionatul actual s-a încheiat. Noul campionat începe la toamnă. Cum facem noi decontul acestor bani, când nu-i putem folosi pentru nimic, în condițiile în care pregătirea o reluăm prin luna august?”.
Profesorul Dan Valentin, antrenorul echipei HCF Piatra Neamț: ”Eu depind în proporție foarte mare de banii alocați de Consiliul Local și de Consiliul Județean. Nimeni n-a vrut să mă asculte în legătură cu promovarea echipei în prima ligă, dar nici bani pentru liga a doua nu-mi dau. Plus că acum banii vin când campionatul s-a terminat. În loc să promovăm sportul, să atragem copiii în sălile de sport, noi dăm banii pe asocieri cu diferite entități, doar pentru interesul unora. Sportul este de interes județean și național. Dacă nu ajută comunitatea locală sportul, atunci cine îl ajută? Acum un an sau doi, ni se tăiaseră toți banii alocați sportului, iar acum cineva, pe criterii care ne scapă, stabilește niște sume derizorii pentru susținerea unor echipe, fără să ne întrebe pe noi, cei care ne zbatem pentru bani, care ar fi cuantumul unui asemenea buget pe parcursul unui campionat. Păi, nu era bine ca domnii consilieri, când au stabilit bugetul, să discute și cu noi chestiunile astea?! Pentru că noi vorbim cu acte, nu susținem proiecte ce nu se pot realiza”.
Profesorul Stelian Bursuc, antrenorul ce a cucerit 6 titluri naționale cu handbaliștii juniori ai LPS Piatra Neamț, în ultimii 10 ani, ridică și problema criteriilor de performanță pe care se vor aloca banii destinați sportului nemțean. ”Anul trecut, echipa de handbal din Bicaz a avut alocat de la Consiliul Județean un buget dublu față de echipa de handbal masculin a municipiului Piatra-Neamț. Pe ce criteria se acordă acești bani, nimeni nu știe. În schimb, condițiile sunt foarte dure, iar deconturile se fac greu, în condițiile în care în toată țara este pauză competițională”.
Ce solicită conducătorii?
”Aceste echipe, care sunt foste vicecampioane naționale, campioane naționale, câștigătoare ale Cupei României și participante, ani la rând, în cupele europene, să beneficieze și ele de gratuitate în utilizarea sălii. Volei Club Municipal-LPS Piatra Neamț, Volei Club Unic-LPS, HCM Piatra Neamț și HCF Piatra Neamț sunt plătitoare de taxe și impozite locale și nu înțelegem motivul pentru care ar mai plăti o taxă suplimentară de închiriere, dacă joacă în Sala Polivalentă meciuri din campionatul intern”, conchide Constantin Niță, directorul Volei Club Municipal Piatra Neamț.
La prima vedere, cererea poate părea întemeiată. Problema e cum o societate comercială, precum Urban sau Locativ Serv, poate justifica această gratuitate, în condițile în care sala necesită cheltuieli de întreținere, se consumă curent electric, apă, etc.?
Anul acesta, Consiliul Județean va acorda 2.800.000 de lei organizațiilor non-guvernamentale și asociațiilor sportive, pentru derularea de proiecte în domeniul cultură, social, tineret și sport.
Cea mai mare sumă, 2.200.000 de lei va fi destinată tineretului și sportului, astfel:
- Pentru echipele ce activează în prima ligă: 300.000 lei
- Pentru echipele din liga a doua: 200.000
- Pentru echipele din ligile inferioare: cel mult 40.000 lei
Sportul individual primește 15.000 de lei, de tipul ”sport școlar”, ori ”sportul pentru toți”. (Mihai STOIAN)