Probleme pentru proiectul Apa Serv? Conducerea Passavant Roediger, decapitată de DNA!

pietricica turism
Unknown
Foto: Ziarul de Roman

După ce cu puține săptămâni înainte fusese reținută de către DNA Simona Mariana Luther, reprezentantul firmei Passavant Roediger în România, procurorii DNA au făcut rețineri și la nivelul următor de decizie al firmei. Înainte de a lectura comunicatul DNA, să ne reamintim că firma a semnat în noiembrie 2012, la Primăria municipiului Roman  contractul de lucrări nr. 6 din Proiectul Major “Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț”, cel referitor la lucrările de la stația de epurare.  “Suntem bucuroși că vom avea un angajator cu o reputație deosebită între companiile care gestionează managementul apei. Reprezint o companie germană cu tradiție, avem o reputație foarte bună în România și în lume, lucrăm în Orientul Mijlociu, Africa, China, Europa și am terminat cu succes contracte grele, executate la timp. Suntem o companie care execută lucrările la standarde de calitate, respectând cerințele din contract. Ne vom întâlni peste 22 de luni în aceeași formație, pentru a semna certificarea de final a lucrărilor. Vom apela la forță de muncă locală, pentru că știm că România are specialiști foarte bine pregătiți în domeniul construcțiilor. Cu siguranță, nu vom dezamăgi în ce privește calitatea lucrărilor”, spunea, conform Ziarului de Roman,  pe 28 noiembrie 2012, Simona Mariana Luther, reprezentantul firmei Passavant Roediger GMBH. 

Mesagerul de Neamț publica în martie un tabel din care rezulta că firma cu foarte multe lucrări de calitate se afla la doar aproape 16 % din stadiul fizic al lucrărilor, pentru care a încasat 6.240.000 lei ! În ce măsură vor fi terminate cu adevărat lucrările pe 1 septembrie 2015 rămâne să vedem, mai ales în condițiile în care firma a rămas fără o parte dintre șefi și probabil există și măsuri de siguranță financiară luate de DNA. Să remarcăm că firma a fost de mai multe ori în vizorul autorităților județene pentru modul în care nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale.

Comunicat DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 20 mai, respectiv 21 mai 2015, a inculpaților:

HOMSI GHASSAN și YOUNES ZIAD, reprezentanți ai firmei Butec Sal, KHALIL SAAD și BACHIR MAZEN, reprezentanți ai SC Passavant Roediger România SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– constituire a unui grup infracțional organizat,

– complicitate la săvârșirea infracțiunilor de folosire de documente false și cu conținut inexact care a avut ca urmare obținerea pe nedrept de fonduri europene,

– înșelăciune.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

SC Hidro Prahova SA, al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean Prahova, a fost beneficiarul finanțării europene alocate, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu – POS MEDIU, proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Prahova”, în valoare totală de 822.819.366 lei din care 548.313.554 lei contribuție POS MEDIU 2007-2013 și 274.505.812 lei contribuție beneficiar.

În calitate de beneficiar al acestui proiect, SC Hidro Prahova SA a organizat, prin intermediul Unității de Implementare a Proiectelor – UIP din cadrul companiei, licitațiile pentru atribuirea tuturor contractelor de consultanță și execuție.

În anul 2012, comisia de evaluare a ofertelor constituită la nivelul SC Hidro Prahova SA, din cele 7 oferte conforme depuse pentru atribuirea contractului de lucrări nr. 1 Breaza, a declarat câștigătoare oferta unei asocieri de firme: SC Cast SRL și Butec Sal.

În acest context, inculpatul Homsi Ghassan a constituit și coordonat un grup infracțional la care au aderat ulterior și inculpații Khalil Saad, Younes Ziad și Bachir Mazen, împreună cu alte persoane, al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni de fraudare a fondurilor europene și naționale.

Din cuprinsul probatoriului administrat în cauză, a rezultat faptul că inculpații au urmărit:

– ca procedura de subcontractare către SC Passavant Roediger România SRL să fie una formală, dar cu o destinație precisă (obținerea contractului de lucrări de către această din urmă firmă),

– rămânerea SC Cast în Asociere pentru un procent infim, de 3% pentru care nu mai trebuia să execute nicio lucrare,

– ieșirea Butec Sal din Asociere printr-un procedeu interzis, respectiv cesionarea procentului de 97 % contra unei sume substanțiale, de 250.000 euro, prin care firma libaneză a cesionat, transferat și predat către SC Passavant Roediger România SRL toate drepturile, obligațiile, răspunderile, titlurile și dobânzile deținute în cadrul contractului de lucrări (acest contract, necomunicat Unității de Implementare a Proiectelor, este cel care produce efecte între părți),

– realizarea unei noi subcontractări către o altă societate comercială.

Urmarea a acestei conduite infracționale, la data de 13 martie 2014 liderul Asocierii, SC Cast SRL, a obținut decontarea avansului în cuantum de 7.705.590,96 lei, care a fost împărțit după proporțiile convenite, 97% respectiv 3% între SC Passavant și SC Cast.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat, la data de 21 mai 2015, Curtea De Apel Alba-Iulia, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.