Radu Turturică – urmașul lui Cornel Penu

radu turturica 02Urmând tradiția bunelor rezultate la Olimpiada Sportului Școlar, handbaliștii juniori III ai LPS Piatra Neamț au câștigat în acest an medalia de argint. Echipa profesorilor Răzvan și Adriana Caba a avut un parcurs excelent în grupe și în fazele superioare ale competiției, pierzând finala cu 25-22, în fața echipei Școlii Generale ”Nicolae Titulescu” din Călărași, o formație pe care o depășiseră în faza grupelor, la o diferență de cinci goluri. Cel mai bun portar al întrecerii a fost desemnat Radu Turturică, elev în clasa a VIII-a la LPS Piatra Neamț, care face parte și din naționala de juniori a României, Under 16. Fizicul lui Radu, reflexele, zâmbetul din colțul gurii, după câte o paradă reușită, precum și plăcerea de a juca handbal, toate amintesc de legendarul portar Cornel Penu.

La cei 15 ani ai săi, Radu Turturică este optimismul întruchipat. Privește orice greutate ca pe o provocare, inclusiv examenul de capacitate care-i bate la ușă și despre care crede că nu-i va ridica probleme. Despre handbal povestește cu aceeași naturalețe cu care și joacă. Este un copil îndrăgostit de mișcare: ”Practic handbalul de la 9 ani. Nu m-am hotărât de la început ce o să fac. Îmi amintesc că, la 9 ani, doream să fac mișcare, orice fel de mișcare, în afară de fotbal. Atunci, părinții mei m-au plimbat prin sălile de sport și, la început, am crezut că o să joc baschet, pentru că sunt înalt. Curând, părerea doamnei profesoare Andreea Nica mi-a schimbat opțiunea. Dânsa mi-a recomandat să joc handbal și a povestit părinților că ar fi bine să merg la antrenamentele domnului profesor Răzvan Caba. După primele antrenamente, m-am îndrăgostit de handbal”.

Tânărul handbalist crede că atitudinea este determinantă atunci când vrei să practici un sport. Și se consideră un autodidact. Timpurile, grele, din toate domeniile, lipsa valorilor și degradarea handbalului masculin românesc l-au afectat și pe Radu Turturică, ca sportiv în formare: ”Nu am avut și nu am un model de la care să împrumut ceva. Sau vreun portar care să-mi trezească dorința de a fi ca el. Reflexe am avut de când mă știu. Cred că e instinctul care-mi coordonează mișcările. Am avut grijă de reflexe, le-am antrenat de fiecare dată în orele de pregătire, fără să am un antrenor specializat, altul, în afară de domnul profesor Răzvan Caba”.

Radu Turturică a fost chemat la Centrul Național de Excelență de la Sighișoara, însă este ferm convins să rămână la LPS Piatra Neamț, alături de colegi. Îi place școala, iar ca materii preferate are Georgrafia: ”Am fost anunțat să mă prezint din clasa a IX-a la Centrul Național de Excelență de la Sighișoara, dar nu vreau să merg acolo. Cred că LPS Piatra Neamț este echipa la care vreau să joc. Nu mă gândesc decât la această echipă și la echipa națională a României. Voi fi prezent la lotul Under 16 ori de câte ori voi fi convocat”.

Juniorii III LPS Piatra Neamt 02La Pitești, la finala Olimpiadei Sportului Național Școlar, portarul handbaliștilor juniori III pietreni a fost desemnat ”Cel mai bun portar” la categoria lui de vârstă. Cu o evoluție de excepție, Radu Turturică a dat încredere colegilor, care au ajuns până în finala mare a competiției, unde au pierdut în fața unui adversar, pe care l-au învins în grupe, Școala Generală ”Nicolae Titulescu” Călărași. ”Primul trofeu din carieră l-am obținut la minihandbal, la Suceava, unde am obținut locul 2, cu echipa domnului Caba. Atunci a fost prima mea nominalizare de cel mai bun portar. Am fost încântat, la fel ca și acum, de modul cum mă înțeleg cu colegii și cred că atitudinea asta ne-a legat ca o echipă”. Anul acesta, Suceava i-a lăsat o amintire tristă în turneul II semifinal din campionatul național. Dezamăgirea vine pe fondul unui scandal legat de arbitraj, ce domină întrecerea chiar la nivelul echipelor de seniori. Nu e de mirare că CSM București și HCM Baia Mare au cerut arbitri străini în finala Ligii Naționale. ”La Suceava, am fost dezavantajați în campionatul juniorilor III, în meciul jucat cu echipa locală a Liceului cu Program Sportiv. Conduceam cu 6 goluri diferență și, în ultimeile 10 minute, brigada de arbitrii a făcut în așa fel încât gazdele au marcat 7 goluri consecutive, iar noi niciunul. Am rămas cu un gust amar și mi-am schimbat părerea despre corectitudinea arbitrilor. Știți cum e vorba românului: ce nu te omoară, te întărește! Mi-am zis că așa o fi și la seniori. Uneori trebuie să lupți împotriva tuturor ca să învingi”.

Radu Turturică știe cu siguranță ce va face peste ani: ”Nu mă gândesc decât să joc în naționala României. E singura echipă pe care o visez”, Visul unui copil, pentru care plăcerea de a juca nu se traduce în bani sau mașini luxoase. Un model de urmat, s-ar putea spune.

Juniorii III LPS Piatra Neamt 03tRezultatele LPS Piatra Neamț, la ONSS

Grupe

  • LPS Piatra Neamț – Șc. Gen. ”Traian” Pitești: 30-17
    • LPS Piatra Neamț – Liceul Teoretic ”Emil Botta” Adjud: 30-27
    • LPS Piatra Neamț – Șc. Gen. ”Nicolae Titulescu” Călărași: 20-15.

Semifinala
LPS Piatra Neamt – Șc. Gen.”Nicolae Iorga” Baia Mare: 28-24

Finala mare
LPS Piatra Neamț – Șc. Gen. ”Nicolae Titulescu” Călărași: 22- 25.

5 ”aruncări” de la 7 metri – întrebări cu răspunsuri scurte –

– Ce îți place?

Onestitatea.

– Ce nu îți place?

Minciuna și furtul.

– Mâncarea preferată?

Pastele cu carne.

– Hobby-uri?

Cititul și drumețiile.

– Care este deviza ta în sport?

Să fii cel mai bun! (Mihai STOIAN)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *