Știre actualizată: Prefectul zice că avem alegeri pentru președinte la CJ Neamț!

IV Angheluta si Ilie Petre

Actualizare 4: Mugur Cozmanciuc (PNL) vede o reglare de conturi.

Copreședintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc este la curent cu lansarea Legii 115/2015 interpretată astăzi de prefectul Ioan Vlad Angheluță. Din punctul său de vedere „este o tentativă de eludare a fondului și rezultatelor alegerilor din 2012 pentru consiliul județean. PNL va avea răbdare și va analiza dispozițiile prefectului, dacă și când vor fi emise. În acest moment e posibilă o reglare de conturi în interiorul actualei majorități de la consiliul județean”.  

Actualizare 3: Nici la Cancelaria Prefectului din județul Vâlcea, unde există o situație similară cu cea din Neamț, președintele ales decedând în timpul mandatului, nu s-a pus problema alegerilor unui nou președinte dintre consilieri.  Faptul că la Neamț s-a organizat în mare grabă o conferință de presă pe acest subiect, că s-a renunțat la prezentarea lui într-o întâlnire informală, dându-se astfel un caracter oficial acțiunii, ne face să credem că este vorba despre o inițiativă locală, pregătită pentru a face o bucurie consilierului județean cu atribuții de vicepreședinte, în condițiile în care Constantin Iacoban va fi schimbat doar dacă vrea Oprea. 

Actualizare 2: La Prefectura Brăila, la Cancelaria Prefectului nu se știa de vreo acțiune similară cu cea de la Neamț, dar am fost asigurați că vom fi anunțați dacă se va întâmpla ceva semănător.

Actualizare 1: Cu puțin timp în urmă, juristul Petre Ilie a oferit câteva clarificări asupra situației prezentate de prefect. A subliniat că legea este interpretativă și de la un județ la altul se poate proceda diferit. Din declarațiile lui Angheluță nu trebuie să înțelegem că el, ca instituție, poate impune ceva consiliului județean. Ei decid dacă fac sau nu alegeri, legea oferind o oportunitate pe care, în opinia sa, nu au decât s-o valorifice cei nemulțumiți, care au strigat mai tare că „în 4-5 județe nu s-au organizat alegeri pentru președinte” . Dacă nu le țin, nu se întâmplă nimic fiindcă nu există prevederi legale explicite în acest sens.

Replierea față de elanul prefectului și termenii comunicatului („se impune alegerea unui președinte, precum și a unui vicepreședinte”) este evidentă.

************

Intrarea în vigoare, pe 23 mai, a Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației, pentru modificarea Legii administrației publice locale și modificarea și completarea Statutului aleșilor locali aduce o surpriză de proporții. În Neamț și celelalte județe care funcționează cu vicepreședinte delegat ca președinte vor avea loc alegeri pentru președinte după noua lege! Adică din rândul consilierilor, nu direct cum au fost cei care din varii motive nu mai sunt în funcție. În prezentarea legii susținută, astăzi, de prefectul Ioan Vlad Angheluță, secondat de Petre Ilie (șef Serviciu verificarea legalității actelor, contencios administrativ și procese electorale), s-a anunțat că deși CJ Neamț va funcționa cu 34 consilieri până la viitoarele alegeri se impune alegerea unui președinte, precum și a unui vicepreședinte”. Mai clar, s-a subliniat că „la consiliile județene la care funcția de președinte a devenit vacantă din diverse motive este obligatorie alegerea unui președinte; pe cale de consecință va înceta exercitarea atribuțiilor președintelui de unul din vicepreședinți, după cum va înceta și exercitarea atribuțiilor de vicepreședinte de unul din consilierii județeni”.

Prefectul a evitat să comenteze situația creată de lege. Practic asistăm la schimbarea regulilor exercitării unui mandat în timpul mandatului din simplul motiv că în lege nu s-a prevăzut expres un termen pentru intrarea în vigoare, evidență recunoscută de prefect. Petre Ilie a admis cu greu că nu are cunoștință de o situație similară în rândul țărilor din Uniunea Europeană.

Mai mult, prefectul a precizat că reglementări similare nu se aplică în cazul vacantării funcției de primar, și el ales prin vot direct la fel ca președintele de CJ. Nu știe când va fi organizată ședința de alegeri, dar e cert că nu mâiine, timpul fiind prea scurt.

Președintele Constantin Iacoban, luat evident prin surprindere, a declarat: „Eu sunt pe teren în județ. Știu că la această oră discută juriștii. Dacă va fi cazul, vom supune la vot alegerea președintelui”. (Viorel COSMA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.