Dosarul “fabricii de asistenți contra cost” de la Școala postliceală sanitară Piatra-Neamț a ajuns în faza judecății. După aproape doi ani de audieri – timp în care au fost căutați peste 130 de absolvenși, care au dat declarații în fața ofițerilor anticorupție și a procurorilor, Parchetul Județean Neamț a dispus trimiterea în judecată a nu mai puțin de 96 de persoane, o parte profesori la școală, iar altă parte absolvenți, grupați pe diverse “bisericuțe”, fiecare cu acuzațiile ei. În principiu, inculpații din dosar au fost cercetați pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influență, fals în înscrisuri oficiale, abuz de încredere și alte infracțiuni “demne” de o unitate de învățământ-
Ancheta a început în 2013, la sesizarea profesorului Mihai Floroaia, care la vremea aceea era directorul Școlii Postliceale Sanitare Piatra-Neamț și președintele comisiei de examinare. El a aflat că se strâng sume”consistente” pentru membrii comisiei și a anunțat instituțiile “competente în combaterea corupției”.
În baza notelor pe care le-au obținut absolvenții după ce-au “cotizat” corespunzător, șansele lor de a se angaja într-un spital cât mai “bun” creșteau. Din comisia de examinare au făcut parte 4 membri și 8 evaluatori. Folclorul urban care circula la vremea începerii anchetei spunea că lucrurile au mers până acolo încât candidații lăsau spațiu liber acolo unde nu știuau să continue subiectul, iar profesorii completau ca să aibă justificare pentru nota acordată. Între timp (și) în baza notelor de licență, absolvenții și-au găsit de lucru în diverse instituții sanitare și tocmai de aceea a fost dificil să fie găsiți și aduși la audieri.
La Școala postliceală sanitară Piatra-Neamț au dat examenul de licență atât absolvenții unității, cât și cei de la Școala Carol Davila din Roman și de la Școala FEG Piatra-Neamț.
Scandalul nu a ocolit Școala Postliceală Sănitară de la începuturile ei. În anul 1992, în iunie, în urma anchete jurnalistice (vezi foto), directorul de atunci al școlii și administratorul erau demiși pentru că au creat o adevărată rețea care a permis școlarizarea unor elevi care nu reușiseră la examen.
3 comentarii
Pai acolo preda si dr Damoc. Pe ea a intrebat-o cineva ceva? Sau doar fraierii sunt trasi la socoteala?!
Absolventii acestia profeseaza deja? Sa fie delegati sa asigure asistenta medicala in penitenciarele unde vor ajunge fostii lor profesori. O pedeapsa mai buna nici ca s-ar putea!
Pai poate doar preda, asta inseamnă că a facut ceva rău, care -i logica acuzatiei?