Prefectul și IIie Petre se joacă de-a alegerile cu Consiliul Județean. Există sau nu aviz de la Minister?

IV Angheluta si Ilie PetreDupă ziua în care am sărbătorit copiii, într-o prelungire aproape firească, prefectul de Neamț și șeful juriștilor săi au continuat jocul de-a alegerile pentru Consiliul Județean. Pe data de 3 iunie, au trimis Consiliului Județean o adresă, pe care v-o prezentăm mai jos, adresă care, în opinia autorilor, ar arăta că actualul președinte, Constantin Iacoban, și Emilia Arcan, nu ar mai fi compatibili cu funcțiile deținute și că, într-un fel, fără să precizeze în care, Consiliul ar trebui să ia o hotărâre și să organizeze alegeri dintre consilieri pentru funcția de președinte, Constantin Iacoban trecând automat în cea de vicepreședinte.

adres[ prefect 1adresa prefect 2

Urmare a adresei celor doi reprezentanți ai Guvernului în teritoriu și apărători ai legilor care nu acționează niciodată retroactiv, Daniela Soroceanu, secretarul județului, a trimis o informare către toți consilierii judeșeni, în care le prezintă situația și le cere să ia o hotărâre. Pe lângă adresă, le pune la dispoziție mai multe documente lămuritoare.

adresa soroceanu 1adresa sosroceanu 2adersa sosroceanu 3În acest moment, cel puțin teoretic, ar trebui ca cineva să spună cu claritate ceva. Prefectul a pasat către secretarul județului. În mod normal, acesta ar trebui să facă trimitere și la alte prevederi ale noii legi, care îi dă prerogative prefectului să convoace o ședintă, dar numai după alegeri normal organizate. Problema este: chiar poate să facă asta? Mai ales dacă, așa cum se vorbește prin târg, toată acțiunea s-a desfășurat fără să ceară un aviz de la superiorii în domeniu, lucru pe care l-ar fi făcut abia astăzi, după declanșarea scandalului. În acest moment, lucrurile ar trebui rezolvate într-o ședință neapărat ordinară, unde un grup de consilieri să introducă pe ordinea de zi un proiect de alegere a președintelui.

Siguranța prefectului în a forța legea – care, spunea Iacoban în conferință de presă, potrivit juriștilor din UNPR, nu are cum să se aplice retroactiv – este dată de dorința Guvernului de a închide gura liberalilor care cer alegeri în Neamț. Adresa de prefect o pune într-o situație delicată pe Emilia Arcan, care nu mai poate semna nicio hârtie, pentru că ar putea fi acuzată de uzurpare de calități oficiale. Asta dacă nu cumva, după prestația de le ședința PSD de săptămâna trecută, nu va fi din nou propusă cel puțin pentru funcția de vicepreședinte.

Valentin Bălănescu

PS: La PSD Neamț, ar fi, la această oră, ședință în care se dezbat aceste probleme.

PPS: Unii dau ca sigură părăsirea voluntară a biroului de vicepreședinte de către Emilia Arcan.

alegeri locale psd

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.