Dacă realegerea Aureliei Simionică și a lui Daniel Harpa ca președinți ai organizațiilor PSD din Piatra Neamț și Târgu Neamț au fost considerate din start ca fiind simple formalități, cota de interes acordată ședinței de alegeri de sâmbătă, 27 iunie, la organizația romașcană era oarecum neobișnuită. În orașul unde, în mod tradițional, nimic nu se întâmpla în partid fără binecuvântarea senatorului Ioan Chelaru, candidat principal era anunțat vicepreședintele CJ Neamț Dan Manoliu. Fusese instalat atât de iute ca președinte interimar al organizației pe mâna deputatului Ionel Arsene încât senatorul a fost lipsit de ripostă imediată după ce Viorel Stan, inspector școlar general, a fost debarcat din funcția politică locală în urmă cu 3 săptămâni. Ripostă nu avea să vină nici pe urmă. Dan Manoliu și echipa de conducere propusă de el au fost votați fără probleme.
Pe partea de rezultate oficiale ale conferinței, președintele Manoliu îi are aproape pe vicepreședinții Iulia Havrici (organizația de femei PSD), Alexandru Rotaru (tineret) și Eugen Pătrașcu (pensionari). Biroul Permanent Local, pe lângă secretar executiv și trezerorier, îi mai are în componență pe Eduard Corduneanu, Ilie Boloca, Oana Bulai, Dorel Irimia, Gabriel Luncanu, Romică Rotaru și Viorel Stan, prezența celui din urmă în birou având semnificația unui acord de pace. Interesant este că nu s-au ocupat toate locurile disponibile în birou, inclusiv funcțiile de vicepreședinte la care dă dreptul statutul partidului. Manoliu a anunțat că abia în toamnă se vor face aceste completări, în funcție de activitatea doritorilor și decizia celor 43 de președinți de organizații locale din Roman. Neocupată este și poziția de președinte executiv, care poate rămâne vacantă până la sfârșitul mandatului, a declarat Manoliu. De reținut și că numărul membrilor Comitetului Executiv a scăzut de la peste 90 la 65.
La ședințele BPJ participă de drept senatorii Ioan Chelaru și Leonard Cadăr. Chelaru și deputatul Arsene au participat la ședința de alegeri, dar au fost nevoiți să plece repede la București din motiv de ședință importantă la partid, astfel încât au scăpat de întrebări duminică la conferința de presă. Unele chiar erau de „competența” lor fiindcă vizau subiecte pe care, oricât ar fi vrut, Manoliu n-avea cum să le dezvolte. Iată câteva exemple: reprezentarea PSD prin pedelistul pur-sânge Cadăr, propus sâmbătă și pentru o funcție în conducerea organizației județene; recuperarea Oanei Bulai după toate peripețiile și caftelile politice anterioare; povara trocului din 2012 care au dus la sacrificarea candidatului la primărie Leonard Vacaru. Acesta nu mai are chef și ambiții de funcții, cel puțin până în toamnă, după pățaniile de atunci, în ciuda insistențelor lui Dan Manoliu. A fost abordat, dar închis foarte repede cazul altui „recuperat”, Marius Neculai, invocându-se problemele sale personale. Astfel, președintele ales n-avea ce spune mai mult decât că i-a găsit în organizație, nu i-a adus el.
Pregătind alegerile din organizație timp de 3 săptămâni, Manoliu a verificat și evidența membrilor de partid după metoda aplicată de el când a avut răspunderi în Colegiul 6, anume om cu om. La final, după ce s-a făcut totalul celor cerți, au ieșit 1.706, cu observația că din cele 43 de organizații locale, 4 au doar președinți.
E prea devreme să aflăm candidatul pentru funcția de primar, dar s-a promis o nemaivăzută cercetare sociologică, la fel ca și pentru aspiranții la funcția de consilier local. Discuțiile despre candidatul la președinția Consiliului Județean Neamț rămân pe altădată. Nu a fost însă amânată o poziționare a lui Manoliu: „Cât voi sta președinte, nu voi permite ca organizația să fie folosită ca mijloc de negociere sau schimb”. Cum se leagă această declarație de confirmarea divergențelor și orientărilor dintre Ioan Chelaru și Ionel Arsene, în cadrul Biroului Permanent Județean, rămâne să aflăm. Sau să nu aflăm. (Viorel COSMA)