Regiunea Nord- Est: Peste un miliard de euro prin noul POR

pietricica turism

 

Vasile Asandei 2Astăzi, la Bruxelles, România semnează prin Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, împreună cu Comisarul European Corina Crețu, Programul Operațional 2014-2020.

Suma alocată POR 2014-2020, la nivel național, este de 8,250 miliarde euro. În prima ședință a viitorului Comitet de Monitorizare, undeva la începutul lunii septembrie, se va stabili și repartizarea regională. „Există o propunere, discutată deja la nivelul Autorității de Management cu organismele intermediare, ca împărțirea pe regiuni să ia în calcul populația și teritoriul fiecărei regiuni, regiunii noastre revenindu-i circa 17,5% din total”, a detaliat Vasile Asandei, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Procentele se vor calcula după scăderea sumelor alocate axei de cadastru, strategiei Dunării și Regiunii București – Ilfov, care a intrat în categoria celor dezvoltate. Astfel, se mizează pe o sumă semnificativ mai mare decât în perioada de programare anterioară (2007 – 2013), circa 1,1 – 1,2 miliarde euro. Dar, până atunci, este încă un drum lung de parcurs, mai cu seamă în condițiile în care nu au fost închise socotelile cu POR 2007 – 2013.

Cât privește noul POR, el este mult mai complex decât cel anterior„Este unul mai complex decât cel anterior. ”Autoritățile publice, în special municipiile reședință de județ, este obligatoriu să aibă strategii. De această dată, orice intervenție, orice cerere de finanțare, orice proiect să fie parte a unei strategii. De asemenea, beneficiarii privați trebuie să știe că pot depune cereri de proiecte pe domeniile care se găsesc în strategia regională și în strategia de dezvoltare inteligentă. Asta înseamnă că intervențiile POR vor fi mai bine țintite, mai bine gândite, pentru un impact mai mare la sfârșit”, a detaliat în această dimineață același Vasile Asandei
.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.