Orașul Târgu Neamț pare să aibă, în ultimii ani, o șansă la dezvoltare, șansă care, dacă e pierdută, ar lăsa comunitatea în aceeași stare de amorțeală de până acum. Un oraș mic, cu puțini locuitori, dar cu avantajul de a fi la o intersecție importantă de drumuri și interese care pot genera progresul. Aflată, deocamdată, doar la nivel de dorință exprimată de jucătorii politici, autostrada care ar trebui să treacă prin oraș este deja un factor de creștere; mulți din cei care au posibilități materiale de a gândi în perspectivă fac planuri în acest sens. Din acest punct de vedere, prin comparație, Piatra Neamț, municipiul reședință de județ, nu are șansele orașului de pe malul Ozanei. Dacă ne gândim la zonele arondate și la stațiunea Oglinzi, Târgu Neamț punctează în plus la posibilitățile de dezvoltare urbanistică.
În același registru, al avantajelor zonei, nu se poate face abstracție de zestrea de patrimoniu, care oferă posibilitatea de dezvoltare unui turism specific. Există mănăstiri, biserici, monumente istorice și culturale, case memoriale atât de multe, încât un turist dornic să le vadă pe toate are nevoie de cel puțin trei zile să facă un tur, și acela în mare viteză. Pentru asta, ar trebui ca administrația locală să aibă un plan clar de creare a condițiilor pentru cei interesați să investească în turism, pentru cei care au deja pensiuni și au probleme cu vizibilitatea. Ca să nu mai vorbim că Târgul poate fi un excelent punct de plecare pentru cei dornici să vadă Bucovina, să meargă spre Borsec și, mai departe, Durău etc. Numai că, pentru asta, ar trebui să existe infrastructură, să existe locuri de cazare și să fie și ceva de oferit, ca distracție, în afară de simpla vizitare a obiectivelor turistice.
Există vreun plan de dezvoltare pentru oraș, din acest punct de vedere? Primarul Daniel Harpa zice că da, dar: ”În acest moment al dezvoltării orașului, din păcate, noi avem alte probleme de rezolvat și plătim din greu prostiile altora. Avem de achitat datorii care au fost luate fără o analiză clară a beneficiilor pentru oraș. Consilierii locali, ca să nu creadă cineva că am ceva cu vechiul primar doar pentru că a fost pe funcție, au aprobat creditul și, din cauza lui, avem probleme atunci când se pune problema unei investiții. Vorbim de dezvoltare, dar să vă dau un exemplu: ce se întâmplă acum cu apa în oraș. Oamenii se trezesc, în plină secetă, că li se oprește apa de cei de la Apa Serv, haotic, fără să se țină cont de cine a plătit și cine nu. Societatea a ajuns un fel de stat în stat, oamenii sunt nemulțumiți. Și nu e vorba numai de asta. Mai avem și problema lucrărilor pe proiect, a calității lor, precum și a refacerii structurilor de constructori. Probabil vom ajunge iar la cișmele în fața blocurilor, toată lumea este exasperată”.
Declarația primarului dezvăluie o primă problemă cu care se confruntă orașul: serviciile publice! Care afectează atât locuitorii, cât și pe cei care vor să vină în zonă ca investitori sau turiști.
”Avem probleme cu serviciile de salubritate. Nu știm ce vom face în perioada imediat următoare cu gunoiul. Până se deschide depozitul la Girov, este o problemă, iar după ce se va deschide ne gândim cu groază cu cât vor crește costurile. Va fi o problemă reală și foarte greu de rezolvat”, a continuat primarul Harpa.
Lista problemelor comunității poate continua: lipsa investitorilor care să creeze locuri de muncă, probleme sociale din ce în ce mai mari, lipsa locuințelor sociale, șomaj etc. Când apare întrebarea ”Și soluții?”, dinspre primar există un răspuns: ”Nu avem decât o posibiliate: să forțăm, în sensul bun al cuvântului, toate posibilitățile prin care putem face rost de fonduri. Pentru asta, ar trebui să fim uniți când este vorba de oraș, mai ales în consiliul local, ca să nu vorbim aici și de alte locuri unde se pierd finanțări din pricini mărunte. Mai nou, la Târgu Neamț am început, la final de mandat, să împărțim funcții pentru oameni de partid, când există atâtea lucruri de făcut!”.
Aluzia primarului Daniel Harpa chiar reprezintă o problemă într-un oraș mic, precum Târgu Neamț. Consiliul local reprezintă un amalgam de interese locale, în primul rând ale consilierilor și apoi ale alegătorilor. La rândul lor, partidele au probleme cu proprii consilieri. Cazul Mihaela Marian, care se simte lovită în interesele ei economice atunci când colegii de consiliu aprobă deschiderea de supermarketuri în oraș, este relevant.
Principala problemă este alta: opoziția pare să fi intrat în campanie electorală și tinde să își axeze tot discursul în funcție de acest interes. Direct sau voalat, liberalii și-au manifestat interesul să conducă în Consiliul Local și să-și impună punctul de vedere. Cap de lance a fost ales Traian Humulescu (vezi foto), anunțat, la o recentă întrunire liberală, ca viceprimar de Târgu Neamț și viitor primar.
Este actualul viceprimar soluția pentru postul de primar, soluție ce se încadrează în portretul de politician care se rupe de fosta clasă politică și vine cu idei noi și revigorante într-un târg prăfuit?
La prima vedere, răspunsul pare a fi unul negativ. Nu că n-ar fi Traian Humulescu un om gospodar. Situația sa imobiliară confirmă că a știut că cumpere terenuri, să le lucreze, dovadă veniturile declarate din agricultură. Ce i se poate reproșa lui Humulescu? Faptul că a coabitat cu actuala conducere a primăriei atâta timp cât a existat frica de guvenarea PSD și a intrat în hora frățiilor locale. E greu de spus dacă are în spate și interese, pe care le-a promovat în numele unor firme, atunci când a fost vorba despre investiții locale, dar sigur a știut despre asemenea lucruri și le-a acceptat, le-a supervizat, prin tăcere.
Actualul primar îl acuză, cu ceva argumente, și de coabitare cu fostul primar Decebal Arnăutu. În calitate de consilier local, în vechea legislatură, s-ar fi dovedit lipsit de fermitate și nu a combătut ceea ce acum toată lumea pune în cârca lui Arnăutu. I se reproșează că a votat pentru celebrul credit și că este parte și la alte hotărâri ale consiliului local, care acum afectează orașul. Lucru care este greu de combătut, în lipsa unor luări de poziții ferme în Consiliul Local, în lipsa unor poziții tranșante la vremea respectivă. Acum, este și mai greu să se delimiteze de fostul primar, care îi este coleg de partid, venit pe linia fostului PDL, se ocupă de un colegiu din punct de vedere electoral și culmea, face opoziție mai puternică decât șeful oficial al opoziției.
Cea mai grea povară de pe umerii viitorului candidat la Primăria Târgu Neamț vine, însă, dinspre zona fostului loc de muncă al lui Traian Humulescu, de la Direcția Silvică. Corpul de Control al Primului Ministru a trimis către DNA o sesizare, după un control făcut în mai multe județe, printre care și Neamț. Dacă, printre ocoalele silvice pomenite ca având probleme în urma controlului, se află și cel condus de Traian Humulescu, este posibil să apară probleme. În sesizarea către DNA, în dreptul județului Neamț, scrie că ”faptele reprezentanților ocoalelor silvice aflate în subordinea Direcției Silvice Neamț de a omite (…) inserarea în situațiile solicitate de către Direcția Silvică Neamț referitoare la societățile care nu puteau fi admise la licitații sau aveau probleme legate de derularea contractelor încheiate cu Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, a unor date cu privire la unele datorii restante ale unor societăți, în condițiile în care acestea erau evidențiate în fișele analitice (…), pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de fals intelectual…”.
În condițiile în care noul PNL a adoptat în statut prevederi stricte cu privire la cei care au probleme de natură penală, rămâne de văzut care va fi poziționarea în legătură cu viitorul candidat la primărie.
Pericolul ca problemele reale ale orașului să fie trecute în planul secundar de decidenții politici, din cauza campaniei electorale, este foarte real. În condițiile unui legislativ care ar putea fi dominat de opoziție, primarul ar avea o singură șansă să-și transmită mesajul: dialogul direct cu populația și transmiterea de mesaje cât mai populiste. Cum este greu de crezut că, într-un mediu inflamat de pasiuni politice, rațiunea și interesul general vor triumfa, nu ne rămâne decât să urmărim cu atenție derularea evenimentelor.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
…nu ajunge ca platim apa mai scump ca in Iasi …o sa avem si gunoiul la preturi astronomice…. multumim…