Criza din Grecia și nesupusul Akis de la Piatra Neamț

Akis 1Grecul Nearchos Christodoulidis, mai cunoscut drept Akis (foto), este o figură ca puține altele. Îl știe aproape toată lumea la Piatra Neamț, nu toți și cu afacerile de început care l-au adus în România. A jucat o vreme sus, în grupa mare a combinațiilor româno-elene, dar asta e istorie. Constante i-au rămas gura bogată și sinceritatea. Dacă-l stârnești, greu îl mai oprești.

Criza din Grecia reprezintă, firesc, unul dintre subiectele preferate de dezbatere cu toți cunoscuții. Urmărește fluxurile de știri, vorbește într-una acasă, face analize personale, trage concluzii tăioase și, în egală măsură, colorate. Teza cu proxeneții din fruntea UE întrece hotarele figurilor de stil. „Întrebarea pentru Grecia este dacă vrem să fim f…ți cu proxeneți sau fără proxeneți. Economia Uniunii Europene e o dictatură pură a Guvernului Mondial. Cu Guvernul Mondial nu merge. Euro e o soluție împotriva naturii”, sună introducerea sa în subiect. Continuă în același registru: „Noi (Grecia – n.red.) trebuie să revoluționăm Uniunea Europeană. Poți să faci și revoluție sexuală… Nu e cazul. Dacă vrem cu proxeneți nu e o soluție. Soluție fără sacrificii nu există. Grecia va supraviețui, e leagănul democrației. Politica nu se termină aici”.

Akis nu ezită să denunțe dictatul Germaniei, țară care a profitat cel mai mult din ștergerea datoriilor istorice după al II-lea Război Mondial și căderea Zidului Berlinului. Dă grecilor săi culpa ce li se cuvine: „90% din datoria de 340 de miliarde de euro este ilegală! Costas Simitis (fost prim-ministru) a acceptat”.

Ca reprezentant al Rezistenței grecești la Piatra Neamț, are și sfaturi, gândindu-se în principal la prietenii foarte buni pe care-i are aici, prieteni de care-i mândru: „Informați și explicați poporului român ce se întâmplă. Învățați de la noi! Trist e că românul nu este informat. Nu știe ce-l așteaptă”.

Ca proiect de viitor, indiferent de părerea exprimată despre Germania, e posbil ca taman într-acolo să se îndrepte, dar „Las un picior aici, ca Alexandru cel Mare”, mai spune Akis. (V. COSMA)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *