Cum a ”ajutat” în instanță Inspectoratul Școlar Neamț elevii eliminați la bacalaureat

bac la stefan cel mare (1)Zilele trecute scriam despre indolența de la Inspectoratul Școlar Neamț în materie de comunicare, cu trimitere directă la cea care conduce efectiv, instituția, în acest moment – inspectorul general adjunct Elena Laiu. O nouă probă de acest gen, perfect acoperită de lege, o reprezintă modul cum a acționat/ acționează instituția în privința elevilor eliminați de la bacalaureat, care au dat în judecată Inspectoratul Școlar. Pentru a începe procesul, acțiunea acestora, de anulare a unui act administrativ, respectiv cel prin care au fost eliminați din examen, trebuia să fie urmată de o întâmpinare a Inspectoratului. Aceasta putea fi depusă până luni (27 iulie) inclusiv în cazul unui dosar (primul înregistrat la tribunal) și până la sfârșitul lunii, în cazul celui de-al doilea.Termen maxim, dar, dacă se dorea o rezolvare mai rapidă, Inspectoratul ar fi putut să se miște mai repede. Abia joi, 23 iulie, a apărut prima întâmpinare la dosarul în care au calitatea de reclamanți 13 elevi. Ocazie cu care s-a putut stabili și termenul de judecată pentru marți, 28 iulie. Deși spețele sunt similare, inspectoratul n-a depus încă documentul și în al doilea dosar, care a rămas, astfel, în așteptare.

Dacă adăugăm că, timp de două zile, acțiunea nu a putut fi depusă deoarece tot Inspectoratul Școlar a tergiversat eliberarea unor documente, avem imaginea unei instituții care a lucrat doar ”în interesul” elevilor respectivi și al părinților.  Dacă lucrurile ar fi mers mai repede, exista posibilitatea unei decizii favorabile a instanței și, implicit, posibilitatea pentru unii din ei de a mai prinde înscrierea de vară la facultate. Trecem peste amănuntul că doamna Laiu este din Târgu Neamț și copiii tot din zonă.

V.B.

N.R.: Chiar dacă considerăm că elevii care au fraudat sau au contribuit la fraudarea examenului trebuiau eliminați, asta nu înseamnă că nu au dreptul să se adreseze instanței. Și că ar fi avut ”dreptul” la o reacție mai rapidă din partea instituției care are în centrul activității sale educația și interesele elevului. Cu bune și cu rele.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.