EXCLUSIVITATE: Mărturiile elevului care a detonat BAC-ul în Neamț.

 anonimFraudarea examenului de bacalaureat, pusă ca un stigmat pe întreaga sesiune de vară organizată la Neamț a inflamat întreg județul, Inspectoratul Școlar și ușor Ministerul Educației. De departe, cel mai aprig s-a resimțit efectul la Târgu Neamț, unde, dincolo de dramele personale, faptele rămân și 84 de elevi, de la ”Vasile Conta” și ”Ion Creangă” au fost eliminați din bacalaureat pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Butonul declanșator a stat în reclamația unuia din elevii participanți la examen, la centrul organizat la Conta. L-am găsit astăzi, 15 iulie, am stat de vorbă cu el și vă prezentăm în exclusivitate mărturiile celui care aruncat în aer întregul decor al Bacalaureatului 2015 din Neamț. Declarațiile sunt consemnate ad literam și, spre cinstea celui care le face, sunt asumate întru totul.

* ”Cu o săptămână înainte de BAC, știam că o să se fure”

”Nu am luat BAC-ul, probabil și din cauză că nu am fost pregătit la unele materii. Inițial, nici nu am vrut să dau BAC-ul. Și lui mama, și la profesori, și la toți pe care-i cunoșteam, le-am zis că nu vreau să dau acum BAC-ul. Dar, la rugămințile mamei, l-am dat. Mai mult am vrut să văd cum e să dai BAC-ul, chiar dacă știam că o să se fure.

Fiind elev la Agro, am dat BAC-ul la centrul de examen de la Liceul Conta. Cu o săptămână înainte de Bacalaureat, înainte de proba de la limba română, niște părinți de-ai unor colegi de-ai mei au venit să mă întrebe și pe mine dacă dăm bani, dacă vrem să ne înscriem la BAC, în ce clasă suntem. Eu le-am zis că vreau să dau BAC-ul pe cinstite, nu-mi convine să dau bani. La început se vorbea de 50 de lei pentru o singură probă. Cu 50 de lei poți face altceva, nu sunt mulți, dar nici puțini. Să pierzi într-o zi 50 de lei e cam mult. Un alt fost coleg de-al meu mi-a spus că, pe lângă ăștia 50 de lei, trebuia să mai dai încă 150 de lei. Am zis că e prea mult și mie nu îmi convine. Nu am atâția bani. Cam toți au dat bani”.

* ”Mi-au zis să cer bani împrumut, pentru supraveghetori”

”La proba de română, când am intrat în sala de examen, am fost întrebat de o elevă din clasă dacă vreau să dau niște bani pentru supraveghetori. Am zis că nu am bani la mine, că am venit cu buletinul și cu un pix în buzunar. Când am intrat înăuntru, m-am uitat să văd lista cu elevi, am vrut să văd dacă este vreun coleg de la fosta mea clasă, dar nu era niciunul. Am intrat pe la 8.45, în sală erau supraveghetorii. Dar, înainte de asta, o elevă și cu un elev mi-au spus să vorbesc cu doamna dirigintă să-mi dea bani împrumut. Le-am zis că îmi e rușine să cer bani. Plus că pe dânsa nu am văzut-o în prima zi de examen, ci miercuri, când am ieșit de la matematică.

M-am așezat în sală, s-a făcut prezența, supraveghetorii ne-au specificat cum stă treaba cu BAC-ul, că orice fraudare a lui este luată în considerare de camera video. Ne-au prezentat metodologia de Bacaluareat și ne-au spus de la început că nu vor să se întâmple niciun incident neplăcut, vreo înțelegere între profesori și elevi sau cineva să copie. La română chiar a fost bine și s-a dat un examen normal. Cel puțin la mine în sală. Din câte am auzit, la limba română nu s-au primit bani. În schimb, la alți colegi, în alte săli, s-au dat bani, mai ales la al treilea subiect, la eseu. Au dat bani și au reușit să copie. Eu la română eram foarte bine pregătit. Eu mai mult învăț, prind, din timpul orelor. La română, am luat.

Marți, ziua dintre română și matematică, am fost și am întrebat colegii cum a fost la examenul de română. Unii mi-au zis că s-au dat bani, alții că au putut copia. Mi-au zis că am fost prost că nu am dat bani, că luam o notă mai mare.”

* ”Supraveghetorii au fost complici”

”Miercuri, la matematică, deja eram stresat, pentru că acest obiect nu mi-a plăcut niciodată. Mi-am zis că la matematică nu se va cere bani. Însă chiar nu mi-a plăcut ce s-a întâmplat la matematică! Profesorii supraveghetori, de la început erau genul «dă-mi și mie ca să te ajut pe tine».

La matematică, au fost două doamne supraveghetoare. Una dintre ele a venit la ușă, cu încă doi elevi, să mă întrebe dacă strângem banii. Eu am zis că nu am bani. Eram la sala 7 sau 8 și una din ele ne-au spus să avem grijă ce facem, pentru că camera aude și vede. Pe lista de prezențe unde am semnat, am observat că era câte un punct pe o literă a numelui, punct pus probabil de doamna supraveghetoare, care a cunoscut elevii ce trebuie favorizați. Pe la 8.45, mai mulți elevi din sală începeau să iasă mai mulți la baie, să se plimbe pe hol. Am crezut că merg la baie, dar ei mergeau să vadă cine strânge banii. După ei, ieșea și unul dintre supraveghetori. Dar mi-am zis să închid ochii și să nu mă intereseze. Ne-au arătat că subiectele au fost sigilate, cu ștampilele pe ele. După prima jumătate de oră, eu fiind lângă ușă, al doilea rând, am văzut la o elevă din fața mea – exact eleva care m-a întrebat dacă vreau să dau bani – avea deja o ciornă completată gata pe bancă. A început să copie de pe ciornă pe foaia de examen. Apoi fiecare elev a început să ceară ciorne. Numai că ea avea deja două ciorne dinainte. Nu am fost atent când i-a dat ciorna. Apoi am cerut și eu două ciorne în timp. Însă am văzut cum stă treaba cu ciorna. Era o ciornă completată, pe care profesorul supraveghetor o punea sub teancul de ciorne, la sfârșitul teancului. Când un elev cerea o ciornă, arunca teancul de ciorne deasupra ciornei goale pe care o avea profesoara, îi dădea foaia de dedesubt, lua teancul de ciorne și pleca mai departe.

Rândurile din clasă erau foarte strânse. Probabil și de asta au fost puse așa, ca să nu se vadă în camere, pentru că nu te puteai mișca lejer în bancă. Printre rândurile băncilor, mergeai ca printr-un coridor strâmt. Supraveghetorii stăteau cu spatele la cameră, în timp ce dădeau ciorna. Odată ce au dat ciornele de la un elev la altul, consider că supraveghetorii au fost complici”.

* ”S-a iscat un scandal monstru în oraș, că se strică imaginea orașului”

La Biologie a fost însă cel mai rău. S-a copiat în toate sălile de examen. Cel puțin așa mi-au spus colegii care au fost în celelalte săli. Lor le e frică să ia atitudine.

M-am uitat la știri și am văzut că la un liceu din Ștei, județul Bihor, există caz de fraudă la Bacalaureat. Și am zis de ce să tac? Dacă acolo se face curățenie, de ce să nu se facă și la noi? Am cerut sfatul unui domn profesor, ce să fac, cum să procedez. După ce am văzut cum se copie la matematică, am zis că nu-mi convine ca alții să dea bani și să ia examenul.

Am dat declarații la ziar, cu pseudonimul EXCES, pentru că s-a făcut un exces la BAC. Sâmbătă și duminică s-au făcut distribuiri pe site cu articolul, link-uri. Luni a apărut ziarul la chioșc. Mama unui prieten de-al meu deja mă întreba: «Tu știi ceva ce scrie în ziar?» Ce m-a deranjat pe mine este că Poliția s-a autosesizat abia după ce a apărut articolul din ziar. Nu am sunat direct la Poliție, la Piatra, pentru că nu aveam numărul. Nu știam nici că pe edu.ro este și linia verde. S-a iscat un scandal monstru în oraș, că se strică imaginea orașului, a școlilor și că de ce m-am găsit eu să spun la presă”.

* ”Am primit amenințări: «Când vin în țară să ai grijă; ăștia din oraș sunt după tine»”

”După ce a apărut articolul din ziar, la început am primit amenințări indirecte, chiar dacă am declarat sub anonimat tot ce am declarat în ziar. Am primit amenințări de la prieteni după o săptămână.

Am fost sunat de un fost coleg, care a luat BAC-ul și care m-a amenințat: «Bă, eu sunt plecat în Anglia, dar când vin în țară să ai grijă. Ăștia din oraș sunt după tine. Te-ai dus tu mare gogoman să spui că s-a copiat!» Așa mi-a spus. Eu sunt apolitic și nu mă interesează asta. Nu am intenția să fac rău la elevi și nici nu sunt frustrat că nu am luat examenul de BAC. La română am luat pe merit, iar la matematică și biologie am picat tot pe merit. La matematică am făcut contestație; am făcut de nota 6, pentru că atâta am știut. La matematică și biologie, doar eu și cu un alt coleg nu am dat bani din sala de examen, în rest au dat toți. În sală, au fost la matematică vreo 20, iar la biologie vreo 19. Am văzut cum se plimba ciorna din față în spate și invers, pe lângă profesori. Dar și pe lateral. Profesorii supraveghetori duceau ciornele la elevi. Nu erau profesori de la Conta.

Nu am făcut plângeri la Poliție în urma amenințărilor, pentru a nu-mi fi desconspirat numele”.

* Polițistul și Victor Ponta

”Cei de la ziar, de la București, m-au întrebat dacă sunt ceva acțiuni ale Poliției la Liceul Conta, în urma telefonului pe care l-am dat. Am sunat la Poliția Târgu Neamț, joi seara, pe 8 iulie. Am sunat mai întâi la un polițist, să-l întreb ce știe de Liceul Conta, dacă a fost vreun coleg de-al său. Am vrut să văd ce polițist a fost de gardă în timpul examenului de la matematică. Mi-a spus cine a fost și mi-a zis să sun la noi la Poliție. Am sunat și mi-a răspuns polițistul de serviciu. L-am întrebat dacă a fost trimis un echipaj de Poliție la Conta. Mi-a răspuns că ce treabă are el cu Victor Ponta!”

* ”Dacă iei BAC-ul cu bani, se cheamă diplomă cumpărată”

”Mama m-a rugat să dau BAC-ul din nou și o să-l dau la anul, în august, pentru că nu am timp să învăț într-un timp așa de scurt. Am să plec în afară, la muncă, pentru că aici e greu fără diplomă de BAC. Deja am depus cerere pentru șomaj. Am niște prieteni prin Italia și Germania, care m-au chemat la ei, să lucrez pe la restaurante.

Nu regret ce am făcut, pentru că, odată ce eu am fost corect, nu am ce să-mi reproșez. Am vrut să schimb ceva, pentru că asta nu se mai cheamă examen de bacalaureat. Dacă și la BAC se fură, unde e un examen așa important, am zis că prea jos a ajuns sistemul de învățământ! Colegilor le pot reproșa doar faptul că sunt prea impulsivi. Pentru cei care au luat examenele fără bani, bravo lor!, dar pentru cei care au dat bani și care acum tot ei sunt revoltați, le spun să încerce să fie mai corecți în viață. Pentru că, dacă ai început să înveți să furi, ai să furi și mai târziu. Iar cu furatul nu merge la nesfârșit și nu rezolvi nimic.

Dacă iei BAC-ul cu bani nu se mai cheamă BAC, ci se cheamă diplomă cumpărată. Nu spun că sistemul de învățământ este neapărat rău, ci oamenii din sistem.

Mama mea mi-a zis că de ce m-am găsit eu să iau atitudine și nu profesorii sau altcineva. Dar profesorii se spală unii pe alții, ca să scape toți și să nu aibă probleme.

Profesorilor care nu au luat bani le e frică să spună, pentru că se cunosc cu elevii, cu părinții lor. Eu, pur și simplu, am sesizat că nu s-a procedat corect la examenul de bacalaureat și am zis că trebuie să spun asta. Dar au fost elevi de la Ștefan, care au sunat la linia verde a Ministerului Educației și au spus de fraudă. Fiul (…) chiar el a fost cel care strângea banii de la elevi pentru supraveghetori. Așa mi-a spus un prieten care a fost în clasa de examen cu el”.

* ”Eu nu am nicio vină că au fost eliminați. Ce vină am eu că au fost văzuți pe camera video?”

”Nu cred că se va schimba nimic după acest scandal, orașul este mic, toți sunt prieteni între ei, rude. Anul viitor cred că o să fie și mai rău. Cei care au furat acum o să fure și la anul. Și cred că or să dea și mai mulți bani, ca să fie siguri că o să ia examenele.

Regret doar faptul că i-am creat probleme domnului profesor și mamei că este agitată. Mama este îngrijorată. I-am zis mamei: «Ce era să fac mamă, să-i las să fure în continuare?»

Nu pot înțelege cum de colegi de-ai mei,în cei 4 ani, au fost de nota 5 sau 6 și asta pe indulgența profesorilor, dar la BAC au luat toate examenele. Iar după ce depui contestație, îți crește și nota.

Eu nu am nicio vină că acei elevi au fost eliminați. Ce vină am eu că au fost văzuți pe camera video? Vinovați sunt supraveghetorii, că le-au dat voie să copie, că le-au dat ciorne și probabil tot ei sau elevii au adus o ciornă gata completată”.

C.T. Sturzu

13 comments

 • Karamika

  iulie 15, 2015 at 7:03 pm

  Multi dintre noi stiu ce se intampla cu adevarat, cunosc dedesubturile dar putini au curajul sa i-a atitudine ! Nepasare, lasitatea si frica duc acest examen, acest liceu si acest oras in prapastia derizoriului! Si unii merita asta! Felicitari celui si celor care i-au atitudine! Treziti-va si intelegeti: acesta nu este un mod demn de viata, nu astfel trebuie sa traim! Denuntati jegurile umane si josniciile prin care incearca sa parvina si sa calce in picioare valorile reale ale copiilor nostri si intelegeti ca un compromis atrage altul, o viata in minciuna si rusine! Fiti demni!!!

  Răspuns

 • asd

  iulie 15, 2015 at 7:16 pm

  Omul asta e un erou!

  Răspuns

 • ....

  iulie 15, 2015 at 8:34 pm

  daca lua si el bac-ul nu cred ca se mai intampla ce sa intamplat,a facut asta din invidie pentru ca colegii lui de clasa au luat si el nu a luat,a distrus viitorul unor copii…….rusine pentru ce a facut….

  Răspuns

 • ELA

  iulie 15, 2015 at 9:00 pm

  el crede ca s-a facut o ancheta adevarata,au fost eliminati si cei care s-au miscat in banca fara ciorne sau altceva, elevi care au muncit ani de zile , asa sa-i ajute D-ZEU

  Răspuns

 • Cosmin

  iulie 15, 2015 at 10:27 pm

  Bai baiete….. tu ai un handicap ,daca sistemul era corect ai fi fost internat de mult cu (…) ta ,stii ca ai distrus viitorul unor elevi de 10 care urmau sa te salveze de prin spitale ,copii corecti ,carora li s-a luat ciorna de pe banca fara sa vrea si au fost eliminati,dar ai dreptate sistemul e deficitar odata ce a lasat (…) ca tine sa umble nestigherit printre oameni sanatosi …P.S .:esti un incapabil , chiar daca ai stiut ca se i-a bacul cu bani asa cum presupui cu mintea ta, cea bolnav ,tu de ce nu l-ai luat ?!

  Răspuns

 • Maria

  iulie 15, 2015 at 10:31 pm

  Cat rau poate face un om.. Sunt atatea persoane care au fost eliminate fara sa faca un rau. Au incercat sa ajute lepre precum “domnul corectitudine” care s-au tarat in anii de liceu si nu numai. Acei elevi care au invatat pe rupte sa isi faca un viitor (medicina,farmacie,drept ,teatru samd) au ajuns cum ajuns
  au invatat zi de zi si pentru scoala pentru bac dar si pentru admitere la facultate au fost eliminati pe nedrept..au incercat sa ajute si tot ei au ajuns rau si cred ca multi stiu la cine ma refer(nu ma refer la toti,dar sunt cateva cazuri care pur si simplu nu meritau asa ceva)
  Sunt oameni cu suflet cald si bun care vor sa schimbe ceva in tara asta,sunt oameni care s-au implicat in proiecte nationale si internationale si au adus un prestigiu Romaniei in special orasului Tg Neamt au fost laudati tot timpul de profesori.
  Sunt genul de oameni altruisti care vor sa ii vada pe toti bine,nu barfesc,nu fura,nu fumeaza nu se drogheaza etc.
  Nu isi pierd noptile in baruri(isi pierd noptile invatand)
  In concluzie oameni jos palaria

  Din cauza unui FRUSTRAT sperantele de a se inscrie anul acesta la o facultate s-au spulberat.poate sa zica cine o vrea ,dar daca lepra asta lua bacul nu mai spunea nimic.normal ca vor sa il prinda si sa il “salute” ..agatat de grinda scolii si lasat acolo mult si bine

  Răspuns

 • Andrei

  iulie 15, 2015 at 10:34 pm

  Nu esti altceva decat un adoptat care a primit o sansa la o viata normala dar stii zicala ….”PE CINE NU LASI SA MOARA ,NU TE LASA SA TRAIESTI ” ,Asa ca oameni buni va rog sa nu ii mai spuneti “erou” unuia care in doua zile a nenorocit in jurul a 80 de elevi ,daca ar fi fost capabil sa copieze nu ati mai fi aflat de ….

  Răspuns

 • 123

  iulie 15, 2015 at 11:10 pm

  Pentru toti cei care se plang ca acest baiat a distrus viitorul unor tineri..sa va spun ceva.. SA VA FIE RUSINE! LA TOTI!
  Daca nu s-ar fi copiat la BAC, nu ar fi fost eliminat absolut nici unul..si nu conteaza ca au vrut sa ajute, sau au vrut sa copie..frauda tot frauda se numeste.

  Incercati sa vedeti dincolo de mentalitatea asta de 2 lei, si sa intelegeti odata ca lucrurile nu se pot misca daca peste tot se fura, si peste tot se da spaga. De asta suntem unde suntem , si de asta nici in viitor nu o sa fim cine stie ce.

  Nu le mai luati apararea progeniturilor de bani gata, niste copii tafnosi, fitosi, si care cred ca au lumea la degetul mic. Nu au distrus nici un viitor, daca sunt asa destepti, o sa poata sa o ia de la capat.

  Voi nu va ganditi putin ce consecinte are comportamentul lor de acum, din liceu, proiectat in viitor? Vor ajunge medici, politisti, politicieni, sau cine mai stie ce, si vor face la fel. Se vor folosi de bani, pentru a obtine favoruri, sau, pur si simplu vor incerca sa fure cu nerusinare.

  Respect baiatului, si respect pentru ceea ce a facut. Ala om cu coloana vertebrala, nu voi..

  Răspuns

 • Humulescu

  iulie 16, 2015 at 6:13 am

  IN ACEASTA TARA ESTE BINE CA SE COPI-PEST DEOARECE TOTI PONTISTII DIN ROMANIA SI CEILALTI SUNT MASA PROSTILOR DE CARE GUVERNANTII AU NEVOIE LA VOTAT, DECI MASA PROSTIMII DE MANEVRA!!!!!!!!!!!!!!!

  Răspuns

  • ariana

   iulie 16, 2015 at 7:37 pm

   Sa ne fie cu iertare domnule dar sintagma asta copi pest e tipica unora care nu al luat examenul de bacalaureat

 • adanyelena v.

  iulie 16, 2015 at 1:18 pm

  Doamna Roberta Anastasie a furat numaratoarea voturilor in parlament ,in fata camerelor si a tarii intregi si nu a mai patit nimic, este bine merci….conlcuzia ar fi ca dreptatea nu mai exista iar legea si pedeapsa numai pentru unii…..

  Răspuns

 • Anonim2

  iulie 16, 2015 at 4:32 pm

  Cum poti sa te gandesti ca o sa ramai anonim in Targu Neamt :))

  Viitorul nu cred ca e atat de sumbru pentru acei elevi care nu au luat bac-ul din cauza ca l-au fraudat, poate ca a doua oara vor face lucrurile altfel … desigur ca sunt si nevinovati , victime colaterale… din pacate pentru ei s-au aflat in locul nepotrivit cu oamenii nepotriviti …

  O vor lua de la capat… trebuie … 🙂

  Răspuns

 • nicu

  iulie 16, 2015 at 5:43 pm

  Copilul asta super corect stie ca e evaziune fiscala si delapidare din fonduri publice daca ia somaj in timp ce el lucreaza in tari straine? N-ar strica sa-i zica ma-sa si asta.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *