Noi informații privind bacalaureatul penal de la Borca (ȘTIRE ACTUALIZATĂ)

UPDATE: Conform declarației comisarului șef Ioan Pânzariu, șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Neamț, polițiștii s-au postat la intrarea în baie, pentru că, rând pe rând, elevii care au păstrat telefoanele asupra lor, au cerut să meargă la toaletă.

Actualele reguli la examenul de bacalaureat prevăd că, în situații de acest gen, un membru al comisiei de supraveghere de pe holul școlii însoțește candidatul pe tot traseul de la sala de clasă la baie și retur”, a declarat comisarul șef Ioan Pânzariu. „Noi am stat la ușa băii și le-am spus elevilor să predea telefoanele pe care le au asupra lor. Am adunat 6 aparate de la 4 candidați. Toate telefoanele au fost sigilate și urmează să cerem autorizație de percheziție informatică de la instanță, pentru ca, ulterior, să stabilim cu cine au luat legătura și în ce scop”.

UPDATE: Inspectoratul Școlar a scos comunicatul oficial:

https://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2015/07/Comunicat_presa_01_07_BAC-1.pdf

Conform unor informații, vehiculate printre tinerii din comună, dar care au ajuns și pe la alte urechi încă din seara de 30 iunie, niște elevi ar fi stabilit cu profesorii de matematică să le transmită rezolvările subiectelor la matematică, prin telefon, în timpul examenului. Fiind vorba despre infracțiuni de luare și dare de mită, sesizarea a ajuns la parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, iar procurorul care a preluat-o a delegat câțiva polițiști de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice să facă „activități” la liceul din Borca. Așa au fost descoperiți patru candidați, dotați cu telefoane mobile și cu căști, însă de abia de acum trebuie stabilit dacă și cu care anume din cei 9 profesori de matematică bătuseră palma.

Deocamdată a început urmărirea penală împotriva faptelor – ar fi vorba despre abuz în serviciu și luare și dare de mită – dar investigațiile sunt abia la început, e mult prea devreme ca să avem detalii și chiar dacă le-am avea, nu ar putea fi făcute publice”, a declarat procurorul Nicolae Ionașcu, din cadrul Parchetului Neamț.

Din punctul de vedere al Inspectoratului Școlar Județean, la Borca a fost un incident, iar polițiștii au „monitorizat” examenul.

În urma unei sesizări primite, ieri (30 iunie), de Poliția Neamț, de la cineva din presă, polițiștii s-au deplasat la liceul din Borca pentru a monitoriza modul în care decurge examenul. Nu s-a intrat în sălile de examen. Polițiștii au stat la intrarea în liceu și la intrarea în toaletele din clădire. Pentru că doar polițiștii au dreptul de a controla corporal candidații, aceștia i-au oprit pe toți cei care au intrat în toalete pentru verificări. Asupra unora dintre ei, patru la număr, s-au găsit telefoane și căști. Cei care au fost prinși cu aceste dispozitive, au fost înștiințați despre faptul că, potrivit metodologiei de examen, sunt eliminați. Dincolo de acest incident, examenul s-a desfășurat în condiții normale la Borca, fără a exista alte abateri”, a precizat prof. Elena Laiu, inspector școlar general adjunct al IȘJ Neamț.

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.