Rătăciți în tradiție: Chitic și Simionică sau lecția despre nasul lung

pietricica turism

 Apropierea parastasului de 1 (un) an de la decesul prin foc al halei mari din Piața Centrală nu stârnește nicio dâră de emoție creștină la nivelul conducerii orașului. O țin înainte cu aceleași minciuni de care bunii și pașnicii locuitorii din Piatra Neamț nu semnalează că s-ar sătura definitiv și irevocabil. E trist, dureros de trist, și nu e prima dată când „binomul” Chitic – Simionică e dat în vileag degeaba.

pinocchioLa împlinirea a 10 luni de la incendiu, în luna mai, viceprimarul delegat Dragoș Chitic ne-a păcălit de la obraz că schimbă foaia . Aproape amenințător, spunea că dacă până la începutul lunii iunie n-o să avem un răspuns foarte clar – se finanțează sau nu se finanțează piața din Piatra Neamț – vom încerca o altă variantă”. Se întâmpla pe fondul celei de-a doua tentative de înlăturare din funcție pe mâna PSD. Astăzi nu ne miră cum de-au trecut și începutul lui iunie, și începutul lui iulie, din moment ce Chitic nu s-a ținut de cuvânt nici când a anunțat – la prima încercare de trimitere la plimbare – că va lăsa PSD & Co. fără reprezentanți în AGA și consiliile de administrație unde se ajunge prin votul majorității consilierilor locali.

Tot în mai, pe 25, s-a ținut ședință extraordinară de consiliu pentru predarea amplasamentului către Compania Națională de Investiții (CNI). Cei cu binomul au fost puși în fața minciunilor , dar au continuat – senini și încăpățânați! – să ne toace urechile și mințile cu aceleași partituri. Le dovedeai cu texte de lege, le arătai și rezumate din care să priceapă că protocolul de predare – primire a amplasamentului vine după aprobarea listei obiectivelor de investiții la nivel de CNI și după obținerea surselor de finanțare, nu înainte, dar nu le păsa. Falsul triumfalism deborda mai departe din canale convenabile. Canale de comunicare, desigur.

Și a venit 25 iunie, ziua când o seamă de apucați se grăbeau să anunțe că s-a aprobat finanțarea. Minciună sfruntată, se știe! La mijloc era un aviz de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care aviz era prezentat ca superior în rang celui anterior, obținut pe proiect în Consiliul tehnico-economic al CNI. O zi mai târziu, neavând cale de-ntors, viceprimarul delegate Dragoș Chitic a recunoscut că încă nu sunt bani pentru Piața Centrală . Dar asta nu l-a împiedicat să anunțe că așteaptă un Ordin de ministru (fix în termen de 10 zile) și lansarea procedurii de achiziție public pentru stabilirea constructorului. Avansa chiar un nou termen de finalizare a lucrărilor: 15 decembrie a.c. Cu recunoștința față de Aurelia Simionică pe buze, aprecia la 90% șansele de încadrare în graficul anunțat.

Cele 10 zile au trecut, vine parastasul și nu se întâmplă nimic în sensul speranțelor cui mai are asemenea resurse. Se întâmplă însă altceva. Pe lângă telefoanele cotidiene pe care Chitic se crămăluia că le dă la CNI și minister, e confirmat că încă se trimit noi și noi hârtii oficiale pentru a completa documentația depusă. Care documentație, de imbatabilă și profesionistă ce era, parcă avea niște avize, nu?… Aici intervine surpriza-surprizelor: onor primăria Piatra Neamț nu poate oferi o copie nici măcar după avizul de la CNI. Pur și simplu, nu au documentul, situație confirmată de viceprimarul Constantin Teodorescu. Cică ar fi pe la companie, că e document intern. Dacă alde Chitic și nedespărțita-i responsabilă de lobby nu au ce prezenta, am solicitat noi avizul, la București, cu temeiul legal pe masă. Dacă-l primim, îl publicăm. Dacă nu, mergem înainte cu “consemnarea” lecției despre creșterea unor nasuri. În lungime.

Viorel COSMA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.