Se caută țap ispășitor în cazul fraudei de la ”Vasile Conta”?

pietricica turism

vasile contaCazul de la Liceul Economic ”Vasile Conta” a căpătat o altă turnură, cea a momentului în care trebuie luate decizii. Între comisia județeană și minister a avut loc un schimb de adrese și, sub semnătura doamnei Liliana Preoteasa, s-a stabilit ca sancțiunile să fie propuse de comisia de la centrul de examen, nu de cea județeană, urmând apoi ca, la nivel central, să se opereze schimbările în baza de date a examenului, după eliminarea celor vinovați.

Dacă citești metodologia pentru examenul de bacalaureat, în art. 96, alin. 3 se stabilește foarte clar cine trebuie să intervină în acest caz: ”În situația în care frauda este constatată DUPĂ încheierea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat județeană modifică rezultatele examenului, în sensul că respectivul candidat este considerat eliminat din examen. Dacă diploma de bacalaureat a fost completată, dar nu a fost eliberată candidatului, ea este anulată.” – Ordinul 4799/31.08.2010, la care metodologia este anexă.

Ministerul ar vrea să folosească art. 6 din ordinul 4430/29.08.2014, care se referă însă doar la ce se întâmplă după încheierea unei probe de examen: ”În vederea asigurării desfășurării corecte a examenului de bacalaureat, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile de bacalaureat din centrele de examen și comisiile de bacalaureat județene verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video, din sălile de examen după încheiere probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv”.

În cazul de la Târgu Neamț se încearcă aruncarea răspunderii pe comisia de la centrul de examen, deși reclamația a fost verificată DUPĂ încheierea examenului de bacalaureat și responsabilitatea deciziei este în curtea Comisiei Județene, conduse de doamna inspector Elena Laiu, secondată de doamna inspector Camelia Neță, plecată imediat după examen la Geoagiu Băi, unde avea bilet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.