Orașul Târgu Neamț, care are puțin peste 17.000 de locuitori, se poate mândri că și-a păstrat spitalul în perioada în care cele mai multe unități similare din țară au fost închise. Meritul cel mai mare îl are, indiscutabil, fostul primar Decebal Arnăutu, care a știut să transforme o vizită a unui secretar de stat în Ministerul Sănătății într-o foarte consistentă acțiune de lobby. Într-atât de consistentă încât Spitalul Orășenesc ”Sf. Dimitrie” Târgu Neamț nu doar a supraviețuit, dar a primit și întăriri de personal, de la desființatul spital Bicaz, și de fonduri de la Consiliul Județean Neamț, după 2012.
Dacă ar fi avut norocul ca, pe teritoriul său, să treacă un drum, atunci sigur ar fi primit mai mulți bani de la guvern. Până atunci, însă, s-a ajuns la momentul în care se pune în discuție nu doar problema acreditării, ci a însăși existenței spitalului. Așa a rezultat din discuțiile consilierilor locali de la Târg, care, reuniți în ședință pe 30 iunie, au reușit să expedieze tema în steril.
Datele problemei sunt,
în esență, următoarele: spitalul orășenesc este, în prezent, de categoria a IV-a și, în toamnă, ar vrea să fie de categoria a III-a. Pentru asta, așteaptă comisia de la Ministerul Sănătății, care să ia spitalul la verificat pe toți indicatorii și, în funcție de asta, aprobă avansarea sau îl lasă așa.
În Consiliul Local, componenta sentimental-patriotică a fost când pe buzele opoziției, când pe buzele puterii, de la ”spital care deservește zeci de mii de cetățeni, din oraș și din comunele limitrofe”, ”riscul închiderii spitalului dacă nu se obține acreditarea”, ”la spital s-au făcut investiții doar din 2012 încoace” până la ”sigur vom primi acreditare, nu se va închide nimic”.
Se caută ”drumul cel bun spre acreditare”…
…sau, cel puțin, așa s-a exprimat plastic consilierul penelist Mihai Stoica: ”Nu știu dacă mai avem timp să facem un contract cu o firmă de consultanță să ne arate drumul cel bun spre acreditare. Am ajuns într-o dimineață la spital și vă pot spune că personalul este foarte bun, medici, asistente și brancardieri devotați, însă condițiile în care lucrează sunt deplorabile și, după părerea mea, nu credem că vom obține acreditarea. Am înțeles că avizul de la Agenția Națională a Spitalelor Publice (?!?!?! – n.red.) nu a venit, așa că aparatul de specialitate din spital și din primărie trebuie să caute persoane competente din domeniul medical, care să ne ajute să obținem acreditarea. Lipsa acreditării spitalului înseamnă anularea contractelor cu Casa de Asigurări. Mai pe scurt, asta înseamnă închiderea spitalului. Iar o mai mare nenorocire ca asta nu se poate întâmpla târgnemțenilor! De aceea, rog, atât pe domnul primar, pe domnul viceprimar, cât și aparatul de specialitate din primărie, să depună toate eforturile pentru a găsi o soluție să salvăm spitalul. Nu acuz persoane din spital, pentru că nu se pot ocupa și de actul medical, și de acreditare. Eu nu acuz actul medical, medicii sau asistentele, dar vreau să scot în evidență condițiile precare în care aceștia își desfășoară activitatea medicală”, a spus acesta.
Dincolo de faptul că nu există…
…o Agenție Națională a Spitalelor Publice și că, probabil dintr-o pornire de adâncă revoltă și îngrijorare, a apărut această confuzie cu Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), în tabăra puterii de la Târg se vede optimismul. Cel puțin prin ochii de cunoscător ai lui Vasile Dron: „Din punct de vedere al documentației, lucrurile sunt rezolvate, deci nu sunt motive să nu se facă autorizarea spitalului, chiar dacă este o documentație foarte stufoasă și foarte complicată, complexă. S-au făcut acreditări la spitalul din Buhuși, la cel din Vaslui. Ceea ce uităm sau ne facem că uităm este faptul că la spitalul din Târgu Neamț nu s-au făcut investiții absolut deloc în ultimii 10 ani. Doar din 2012 încoace s-a mai investit în spital. În afară de pavele, până în 2012 nu s-a făcut nimic. Ce s-a făcut la spital s-a făcut din 2012 încoace, cu dotări, cu amenajări și refaceri de circuit. Uităm că spitalul a fost făcut acum 100 de ani de către Mânăstirea Neamț. Cei de la Patrimoniu nu-ți dă voie (sic!) să schimbi un geam, că spitalul e monument și se bagă tot felul de piedici. La sfârșitul lunii august, spitalul are posibilitatea de a fi acreditat. Nu vă impacientați”.
În acest punct al ședinței, ironia și-a făcut apariția.
„Eu nu am spus că nu vom obține acreditarea, dar am spus că acele spitale, care au obținut acreditarea, au apelat mai întâi la firme de consultanță cu experiență în domeniu pentru obținerea de acreditări. Dacă dumneavoastră, ca și membru în CA la spital, ne spuneți atât de plăcut și de vehement să nu ne facem probleme, este o mare bucurie pentru noi”, a cuvântat același Mihai Stoica.
„Am spus că poate vom avea probleme cu dotarea spitalului și poate nu vom avea timp să aducem spitalul la parametrii normali în acest scurt timp cât a mai rămas. Nu avem săli de operație, dar asta nu înseamnă că nu vom obține acreditarea”, a replicat, într-o justă sinceritate, Vasile Dron.
De aici înainte,
totul s-a dus spre ce-l doare pe fiecare. Consilierul Aliss Chidovăț, de la PSD, și-a adus aminte că rar se întâmplă ca administrațiile locale să facă minuni – ”Sunt spitale noi, chiar și la Pașcani sau Huși, cu circuite deja formate. Spitalul nostru este un spital pavilionar, iar, în afară că este vechi, nu are circuite. Așa că, într-o lună jumătate sau două luni, trebuie să ne raportăm la ce avem, cu speranța că se va face un spital nou și la Târgu Neamț. Ceea ce vom face noi în aceste luni nu vom revoluționa medicina și nici nu vom putea face minuni”.
Primarul Daniel Harpa, uzând de dreptul său legal de a interveni în ședință, a făcut referire la alte vremuri care, culmea, par să nu se fi schimbat: ”Doamna manager Antohi a adus firmă de acreditare, are tot ce-i trebuie. Este un manager extraordinar, care nu a fost pus pe criterii politice. Cred că este singura persoană care luptă, cam singură, pentru spital. În schimb, la o secție de lângă dumneaei (Secția de Interne, n.red.), oamenii stau la rând, cum se stătea pe timpul lui Ceaușescu. Pe medicul de acolo nu-l interesează decât să ia banul în buzunar și să plece acasă”.
”Medicul despre care faceți referire a fost manager la spital, domnule primar”, a sărit Vasile Dron să-și lămurească primarul, referindu-se, desigur, la dr. Tudorel Axinia, actual șef al Secției Interne.
Dacă tot s-au evocat alte timpuri, și Maria Vrînceanu, de la PNL, a avut o aducere aminte: ”Eu știu că în mandatul 2008-2012 s-a modernizat Secția de Reumatologie, deci nu putem spune că nu s-a investit în spital și până în 2012”.
Discuțiile au continuat în acest registru, fiindcă așa e la consilierii locali.
La consilierii de specialitate din cadrul primăriei,
lucrurile nu stau chiar așa. Nicoleta Ciocârlan a avut o intervenție care ar trebui să pună pe gânduri, dacă nu chiar să pună capăt dezbaterilor sterile: ”Mai avem câteva luni de zile până la sfârșitul anului și spitalul nu are încă aviz de funcționare ca personalitate juridică”.
Pe de altă parte, managerul spitalului, dr. Mihaela Antohi, vede viitorul optimist, mai ales dacă va avea ajutor în continuare. Doar de aceea e manager, nu consilier de specialitate la primărie: ”Sunt optimistă în obținerea acreditării de către spitalul nostru, altfel n-aș fi aici. Am acceptat să fiu manager, pentru că am speranțe că vom fi acreditați. Aici, la spital, se muncește, nu se vorbește. Îi invit pe domnii consilieri să vină și să conducă ei spitalul, dacă tot se pricep. Pe noi ne-a ajutat primăria, Consiliul Județean și sper în continuare în ajutorul domnului primar Daniel Harpa. E adevărat, avem și probleme, cum ar fi lipsa unui anestezist cu normă întreagă, dar noi, aici, nu avem fabrică de anesteziști, ca să angajăm când vrem noi! Eu nu am fost pusă manager pe criterii politice, așa cum au fost puși alți manageri! Important este că avem sprijinul administrației locale!”.
Care sprijin și care administrație locală s-au văzut în discuțiile mai-sus consemnate.
Ciprian Traian STURZU
Dana OSTAHIE
10 comentarii
1-Decebal Arnautu nu are nici un amestec in pastrarea spitalului in viata.ACESTEA SUNT MINCIUNI ARUNCATE PE PIATA DE CATRE ARNAUTU ca sa-si faca el pedestal politic pentru alegerile din 2008!
2-Spitalul Targu Neamt este si va fi d e grad 4, deoarece pentru a fi de grad 3, ar trebui sa aiba un numar de specialitati medicale cel putin dublu decat are acum.Acum are cam 8 si ar trebui s a aiba cam 15-16.Cine vrea sa faca din spital de grad 4 ,spital de grad 3 ,SA CITEASCA LEGEA SI SA NU MAI DEBITEZE AIURELI IN ZIARE ,CHIAR DACA SUNT PERSOANE OFICIALE.ASTA DENOTA CA HABAR NU AU CE SPUN, DE LA INALTIMEA FUNCTIILOR PE CARE LE OCUPA!
3-VAD CA SE face confuzie intre CLASIFICAREA spitalului de grad 4 SI ACREDITAREA CARE E ALTCEVA.Poti s a devii spital de grad 3 ,dar daca nu iei acreditarea inseamna ca faci servicii medicale proaste,chiar daca tu ca spital esti plin de aparatura medicala si de medici super scoliti.Acreditarea serviciilor medicale presupune protocoale si proceduri scriptice SI FAPTICE DE ORGANIZARE A ACTIVITATII.ADICA PERSONAL SUPER INSTRUIT SI MANAGEMENT DE SUPERCLASA INCEPAND CU MEDICII SEFI SI TETRMINAND CU CONDUCEREA SPITALULUI.EU MA INDOIESC DE ASA CEVA LA TARGU NEAMT,mai ales de cand politicul isi pune pe scaun de director persoane CARE NU SUNT DELOC PRICEPUTI IN MANAGEMENT
CI DOAR LINGAI!
4=Dl.Stoica STIE ceva dar e pe langa realitate.IN spital sunt aparate medicale cu mult peste necesarul unui spital de grad 4.PROBLEMA ESTE LA INFRASTRUCTURA CLADIRILOR INVECHITA SI CARE NU ARE NIMIC IN COMUN CU APARATURA MEDICALA SI MEDICUL PRTESTATOR.ARNAUTU a adus in spital destula aparatura,cu care sa se lucreze.Problema este infrastructura incaperilor in care s e lucreaza ,dar si acest lucru este doar 30% adevarat.Sectii cu probleme sunt MATERNITATEA ,INTERNELE PENTRU CA DESFASOARA ACTIVITATEA IN CLADIREA VECHE MONUMENT ISTORIC.ACREDITAREA NU S E VA LUA DIN MULTIPLE CAUZE ,MAI ALES DIN CAUZE SCRIPTICE SI MULTIPLE GRESELI DIN DOSARELE CU PROCEDURI SI PROTOCOALE FACUTE DUPA URECHE SAU IN CEL MAI BUN CAZ LUATE DE PE NET.ACREDITAREA PANA LAM URMA NU S E IA NUMAI DACA AI PERETII FRUMOS ZUGRAVITI,CI SI DACA AI PRESTATII MEDICALE COERENTE CU NORMELE MEDICALE si daca AI PERSONAL SUPERCALIFICAT ..cum ar fi …. cel scolit la scoala HUmulesti !!!!!
5-Dl.Dron care estre PRESEDINTE AL CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE A SPITALULUI.ADICA UN FEL D E SEF DIRECT AL MANAGERULUI CE ARE SA ZICA???? EL L-A INSTALAT PE APOSTOAIE DIRECTOR IN 2012…. SI DACA ACREDITAREA NU S E IA..SI EL E DE VINA ,NU???CU DRON SEF DE CONSILIU DE ADMINISTRATIE S-AU PIERDUT 2 ANI SI 3 LUNI adica atata timp cat a stat Apostoaie director FARA SA SE FACA NIMIC IN DOCUMENTATIA DE ACREDITARE!! Dl.DRon de 2-3 ani are decat grija lucrarilor din spital,a acoperisurilor,a mobilierului,a centralelor termice,a diverselor sifonari de bani de la primarie..si mai putin se baga efectiv la serviciile medicale pentru care nu are nici o competenta.SA NU UIT..DL.DRON SE MAI PRICEPE LA PUS SIPCI COLORATE LA COSURILE DE GUNOI DE PE VREMEA LUI ARNAUTU SI LA PUS BANCI ICI COLO PRIN ORAS!CU TOATE ASTEA DL.PRIMAR SPERA CA DL.DRON SA -I FIE DE AJUTOR LA ALEGERILE DIN 2016!Personal am indoieli de asa ceva!
6-FIRMA DE CONSULTANTA doar face consiierea pe tema acreditarii,insa nu este responsabila de continutul DOSARELOR DE PROCEDURI INTOCMITE DE PERSONAL MEDICAL SAU DE ALTA SPECIALITATE! CONSULTANTUL ITI ARATA PASII DE URMAT,NU SI CONTINUTUL FIECARUI PAS PE CARE TREBUIE SA-L FACI.Totul este PROFESIONALIM SI MANAGEMENT !!!!!!.DECI…ATENTIE LA CE AM SPUS AICI!!! Nu e de vina consultantul ca spitalul nu isi face treaba nici in acte ,nici in practica!
7-Spitalul are 2 sali de operatie corecpunzatoare la chirurgie si o sala de operatie nemodernizata la maternitate.Aparatura este suficienta pentru nivelul de grad 4 al spitalului.SPITALUL ARE APARATURA CU CARE NU ARE CINE LUCRA.SUNT APARATE pe care nu le au alte spitale de grad 2 sau 1.DOTARILE .IN APARATE SI CLADIRI NU SUNT SUFICENTE CA SA AI ACT MEDICAL COMPETENT,,MAI TREBUIE FACTOR UMAN DE BUNA CALITATE SI MAI ALES MANEGEMENT SERIOS ,SEFI CARE SA STIE SA CONDUCA ,SA FIE RESPECTATI DE COLECTIV SI PE CARE SA-I SIMTA salariatii ca stiu sa CONDUCA,SI stiu ceea ce vor sa faca.CU SEFI CARE AZI SPUN UNA,MAINE SE RAZGANDESC,IAR POIMAINE UITA CE AU ZIS IERI NU MERG TREBURILE INAINTE!
8-coada de pacienti care vin in PRIVAT LA MEDICI ESTE LA ABSOLUT TOATE USILE DIN SPITAL.DACA CREDE CINEVA CA DR AXINIA E SINGURUL CARE ARE COADA DE PACIENTI LA USA,IAR LA CARDIOLOGIE ,LA MATERNITATE , INTERNE SAU PEDIATREI CONSULTATIILE S E FAC DOAR CU CARD DE SANATATE SI CU INSCRIERE IN REGISTRU ,ATUNCI SE INSEALA.TOATA LUMEA FACE ACELASI LUCRU….CONSULTATII LA TOTI SI NIMENI NU LE FACE GRATIS,NICI MACAR DOAMNA DR.ANTOHE!O fi doamna manager inimoasa in ceea ce face din ambitie ca manager( ea a mai fost 4 ani manager pana in 2009),dar sa nu uitam ca nici ea nu sta si asteapta salariu de la spital ca s a traiasca!ASA CA LASATI-O BALTA CU DR .AXINIA CARE TRAIESTE DIN BANII PACIENTILOR..CEILALTI DIN A CUI BANI TRAIESC?????????????????????????????????DRON DE CE TRAIESTE DIN BANI CIUGULITI D E LA LUCRARI PLATITE DE PRIMARIE???
9-Doamna manager se plange ca nu are medic anestezist.Problema este ca la Targu Neamt nu avem adresabilitate la specialitatile medicale care ar avea nevoie de anestezist. DACA AR AVEA ANESTEZIST AR STA LUMEA LA COADA SA SE OPEREZE LA CHIRURGIE SI MATERNITATE LA TARGU NEAMT??????????? SPITALUL ESTE COMNPROMIS PE ANI DE ZILE LA CAPITOLUL ACESTA. NOROC DE DR AVADANEI ,CARE INCA MAI TINE SUS STEAGUL MESERIEI DE CHIRURG PENTRU PACIENTII DIN ZONA TARGU NEAMT!!!!IN REST……cine sa schimbe imaginea mazgalita de ani si ani de zile a acestor specialitati ???
D-le Nelu, observ din comentariile d-voastra ca nu sunteti strain de problemele din Spitalul Tg. Neamt. Pe laga faptul ca se platesc bani grei comisiei de acreditare, conducerea acestei institutii nu este in stare sa atraga personal calificat pentru buna functionare a serviciilor ci mai mult ii obliga si pe cei care doresc sa faca ceva pentru pacientii din zona sa-si dea demisia. Si uite asa, in prag de acreditare, spitalul ramane fara unul dintre chirurgii tineri, specialist cu un mare potential( dr. Lucachi) sa ne paraseasca si impreuna cu el si singurul medic radiolog cu competente in imagistica de care conducerea trebuia sa tina cu dintii. Tot in acelasi context s-a refuzat in trecut si colaborarea cu medicul ortoped Asaftei de la Pascani si sa nu uitam ca tot sub conducerea d-nei dr. Antohi, cu ceva ani in urma singurul anestezist care lucra la Tg. Neamt si-a dat demisia si a plecat la P. Neamt.. Si atunci ne intrebam NU SE VREA sau NU SE POATE?