„Admiterea” de după admitere, anchetată de Ministerul Educației

isj 2014Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Neamț, oficialii Ministerului Educației au cerut astăzi, 12 august, un raport cu rezultatele situațiilor speciale în ceea ce privește transferurile pentru situații speciale realizate la clasa a IX-a. Prof. Elena Laiu, inspector școlar general adjunct și președinte al Comisiei Județene de soluționare a cererilor a declarat că nu știe de ce a fost cerut acest raport, dar transferurile s-au făcut în concordanță cu metodologia . Nu au lipsit nici situațiile suspecte.

Nu am aprobat toate cererile de transfer care se încadrau la cazuri medicale. Au existat mulți care au invocat ca motiv de transfer faptul că elevii ar avea astm. Am aprobat acolo unde am avut cazuri de deficiențe locomotorii, cancer, leucemie ș.a. Apoi au existat solicitări, pe motiv de apropieri de domiciliu, însă le-am aprobat doar pe cele de la un oraș la altul. Toate transferurile s-au făcut cu respectarea metodologiei și avizate de inspectorul general (prof. Viorel Stan – n.r.)”, a spus Elena Laiu.

În Neamț au fost înregistrate 240 de cereri, dintre care 160 au fost aprobate. Așa cum ne-a explicat președinta Comisiei Județene de soluționare a cererilor, situația cererile aprobate se prezintă astfel: 9 solicitări pentru gemeni; 32 de cazuri medicale; 38 de apropieri de domiciliu; 10 transcrieri greșite; 37 cazuri sociale; 37 pentru ocuparea locurilor rămase libere.

Nu mai puțin de 76 de cereri au primit aviz negative, 3 cereri au fost redirecționate către învățământul professional și o cerere a fost respinsă pe motiv că elevul absolvise clasa a IX-a. Verificările pe care le face acum Ministerul Educației par să se deruleze în toată țara, potrivit secretarului de stat pe probleme de învățământ preuniversitar în cadrul Ministerului Educației.

În această situație legată de cererile de transfer depuse de părinți după repartizarea elevilor în clasa a IX-a, Iașul ocupă locu al III-lea la nivel național, după Suceava și Bihor. Fiecare cerere va fi analizată una câte una, iar cel mai târziu joi (13 august) voi ști dacă au existat cazuri în care nu au fost respectate criteriile legale”, a explicat Șalaru, pentru Ziarul Evenimentul – Regional al Moldovei.

Reprezentanții IȘJ Neamț au mai precizat că nu pot face publice numele celor care au primit aviz favorabil pentru cererile formulate deoarece este vorba despre minori. Mai mult, acestea nu pot fi prezentate și din cauza motivelor medicale care trebuie să rămână confidențiale. (M. TEODOROF)

8 comments

 • Robert

  august 12, 2015 at 3:48 pm

  Totul este o mare minciuna. Nu exista criteriile invocate de isj in metodologie (adica daca nu ai media de admitere o bagi pe aceea cu certificatul medical …. ) .
  Solicitati domnilor ziaristi, daca nu se pot da numele elevilor, numarul elevilor transferati medical sau mai stiu eu cum la Rares la Info sau la Hogas. Atunci va fi clar ca este inca o mostra de profesionalism a echipei psd-iste de la isj.
  Si am o propunere: lasati domnilor pe Laiu si Stan sa faca ei admiterea din prima, sa stabileasca ei cine trebuie sa intre si la ce liceu ….
  Si nu uitati, vin concursurile ptr directori. Sa vezi acolo veselie !!!!
  Apropo; cat a mers anul asta transferul ca anul trecut se vorbea de minim 400

  Răspuns

 • ELA

  august 12, 2015 at 5:41 pm

  Felicitari, pentru comentariu Robert, dar la ei nu prinde nimic si nimeni nu-i poate opri, indiferent de fapte…….poate Dumnezeu, dar pana atuncI!!!!!!!

  Răspuns

 • Sec

  august 12, 2015 at 8:44 pm

  Domnilor ziaristi bomba va exploda la ancheta privind gradatiile de merit. Va urma…………..

  Răspuns

 • Gogu de la Bahna

  august 12, 2015 at 8:59 pm

  Listele cu elevii carora li s-a aprobat transferul si carora nu li s-a aprobat sunt afisate la ISJ Neamt, in fata… pot fi vizualizate…… ; cat despre alte aspecte… aveti mare reptate… pot fi tratate cu generalul stan….. dati cat costa si va fi ok!

  Răspuns

  • robert

   august 13, 2015 at 10:23 am

   Daca ati vazut listele ce ati constatat ?
   – nu este in tabel media de admitere a elevului precum si media ultima acolo unde a fost transferat (asta e singurul criteriu de luat in seama);
   – nu se specifica pentru nici un elev care a fost criteriul dupa care a fost declarat DA transferat sau NU .

   Raman la pararea ca e o mare golaneala, o lipsa de respect fata de elevii care studiaza cu onestitate dar si fata de profesoriii scolilor unde asemenea exemplare transferate de cele mai multe ori nu fac fata ….. dar daca parintiii lor vor sa invete la o anumita scoala …… austimulentele necesarre …. si au cui sa le dea …..
   Vai de capul lui management educational la ISJ Neamt !!!

 • Vercu

  august 13, 2015 at 1:09 am

  Acete persoane nu vor pleca din ISJ NEAMT pana cand nu va fi facuta o ancheta serioasa in urma unor plangeri concrete. Va aducem la cunostinta ca dosarele de gradatie de merit pot fi verificate oricand. Acolo o sa vedeti ce va fi!

  Răspuns

 • MARIUS

  august 13, 2015 at 8:11 am

  PAI GRADATIILE SE STIE FOARTE BINE CUI SE DAU: LA PILOSI, DOMNUL INSPECTOR (…) APROBA GADATII SI COLOR MAI ,,IEFTINI,, INVATATORI !

  Răspuns

 • Smaranda

  august 14, 2015 at 9:35 am

  Oare e inseamna transcrieri gresite? Formularea ma duce cu gandul la o situatie care tine de procesul de preluare a optiunilor de pe formular in baza de date. Baiatul meu a trecut anul acesta prin evaluarea nationala si sunt la curent cu procedura. In momentul cand se aleg optiunile, se bifeaza de candidat cu pixul pe un formular si apoi sunt introduse in calculator, la scoala de unde provine. Se listeaza ceea s-a introdus, se verifica de catre elev, parinti si se semneaza. Nu stiu cum s-ar putea strecura erori. Sau o fi vorba despre altceva? Mi-am aruncat o privire pe listele cu transferuri de la inspectorat si fiindca ii cunosc pe multi din copiii din seria asta, mi-am ridicat serioase semne de intrebare asupra motivelor pe care le-ar fi putut invoca pentru transfer.

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *