Emilia Arcan: ”2016 va fi anul femeii social-democrate!”

emilia arcan cjDupă un 2015 în care s-au antrenat pentru alegeri în competiții interne, pe toate palierele, de la organizații comunale, orășenești și municipale la cea județeană, de la structurile de tineret și pensionari la cele ale femeilor și seniorilor, social-democrații din Neamț se consideră pregătiți pentru înfruntarea electorală de anul viitor. Optimismul este mai mare în Organizația Femeilor Social-Democrate Neamț, unde, ce-i drept, cântărește greu atitudinea pozitivă afișată și manifestată de președintele Emilia Arcan, cunoscută și drept ”gingașa doamnă de la CJ”, unde este vicepreședinte. Emilia Arcan se declară convinsă că în 2016 se vor culege roadele muncii de anul acesta și dezvoltă, în cele ce urmează, ce anume a însemnat munca administrativă și de partid în 2015, cât a fost el până acum.

– Ce face, în acest moment, OFSD Neamț și care sunt punctele aflate pe agenda imediat următoare, până în toamna care se anunță fierbinte din punct de vedere politic?

Multă lume crede că organizația de femei nu face decât să organizeze întâlniri de socializare. Ei bine, noi ne-am implicat activ și am făcut asta întotdeauna, nu doar în perioade electorale. Am avut și avem constat activități care ne duc în mijlocul celor care au nevoie de ajutor. Aș putea, acum, să vorbesc despre diversele acțiuni de binefacere, despre ajutorarea persoanelor cu dizabilități, despre analize medicale gratuite pe care le-am asigurat în comunități cu acces dificil la serviciile medicale, despre derularea proiectului ”Egalitate de șanse”, însă prefer să îi las pe alții să vorbească, iar noi să ne concentrăm pe proiectele viitoare.

rovana plumb si emilia arcan– Care ar fi acestea?

Avem câteva, complexe, de anvergură, care vizează în principal participarea activă la dialogul social și prin care dorim să punem la dispoziția celor care ne cer ajutorul a întregii experiențe și a tuturor cunoștințelor doamnelor care sunt la noi în organizație. OFSD Neamț va lupta pentru eliminarea discriminării pe piața muncii, orientându-și acțiunile cu precădere către grupurile cu risc înalt de excludere. În acest scop, oferim consultanță și consiliere femeilor șomere, celor aflate în dificultate și celor aflate în căutarea unui loc de muncă. Noi, doamnele care suntem în OFSD Neamț, suntem cu toate conștiente că rolul nostru, ca femei și ca organizație politică, este mult mai important, că sarcinile sunt mult mai multe, iar responsabilitatea noastră este cu mult mai mare, având în vedere faptul că PSD deține șefia Guvernului, iar așteptările oamenilor sunt imense.

Ca prioritate și proiecte de viitor, Organizația Femeilor Social-Democrate din județul Neamț și-a propus ca, până la sfârșitul anului 2015, să încheie analiza internă, a situației organizațiilor și membrelor din teritoriu, să sprijinim activitatea acestora, să le atragem în susținerea programelor și proiectelor partidului din care facem parte. iar acolo unde sunt deficiențe, să putem interveni cu soluții, din timp, nu în al 12-lea ceas. Avem în vedere crearea de modele din rândul femeilor din comunitățile locale, iar acestea să devină exemple pentru comunitate. Exemple știute și promovate, că ele oricum există…

– Există, dar nu prea știe lumea de ele…

Aceasta este, într-adevăr, o problemă. Noi facem lucruri, dar mai urmează să avem și un loc în față, pentru a ne demonstra determinarea, priceperea, inteligența. Așa va fi, iar succesul PSD va fi garantat! Eu consider că 2015 este anul construirii, pentru că am avut conferințele de alegeri, am stabilit liderii acolo unde nu existau și am întărit organizațiile acolo unde era cazul. Până la sfârșitul anului, vom ști cine vor fi candidații pentru 2016 și cine sunt femeile pentru care vom lupta să intre în eșalonul întâi.

– V-ați gândit și la niște criterii de care să țineți cont când veți decide cui acordați susținerea?

Avem un cadru general, dar este prematur acum să discutăm. Ce pot eu să spun cu siguranță este că nu va conta vârsta, va conta forța, determinarea, dorința de a lupta și de a crede în social-democrație. Vom veni cu informații și măsuri proaspete după Școala de vară, care va avea loc în august, unde ne vom întâlni câteva sute de doamne, din toate organizațiile de femei ale PSD din țară și vom participa la traininguri privind principalele probleme de actualitate, de la politici de mediu și comunicare politică până la educație, management organizațional și politici sociale. Apoi, în octombrie, avem alegeri naționale la OFSD, să ne alegem noul președinte. Acum, președinția organizației naționale este deținută cu titlu interimar de europarlamentarul Viorica Dăncilă, după demisia Rovanei Plumb, care, așa cum se știe, a preluat șefia Consiliului Național al PSD.

– Ce-și doresc doamnele social-democrate să obțină de la colegii de partid la alegerile de anul viitor, locale și parlamentare? Și ce credeți că vor obține din tot ce doresc?

Pot să vă spun că, în 2012, la alegerile locale, după negocierile cu președinții de organizații, cu primarii, am reușit să însumăm aproape 70 de doamne social-democrate care au obținut mandate de consilier local. Asta, în condițiile în care, în anul 2010, când am preluat eu organizația, aveam trei colege cu mandat de consilier. Nu mai spun aici de doamnele primar pe care le avem și care ne fac cinste, de toate doamnele care sunt în funcții de decizie. În 2016, vor fi 100! Fie consilieri, fie în structuri de conducere și decizie!

– Sunteți hotărâtă…

Eu am spus dintotdeauna că trebuie să refacem echilibrul, să așezăm femeia acolo unde îi este locul! Merită să aibă putere de decizie, pentru că femeia este înțeleaptă, este deșteaptă, este elementul de echilibru. Iar bărbații nu pot ignora aceste calități… Am convingerea că vor lăsa locuri eligibile și pentru colegele din politică. Eu sper în succesul femeii și la alegerile parlamentare, din toamna lui 2016! Fiecare om are un țel al său și luptă pentru el, pentru a se bucura de satisfacțiile vieții. De ce n-am lupta și noi? Deja ne sunt recunoscute meritele.

rovana plumb la centru– Apropo de recunoaștere, ați avut recent vizita Rovanei Plumb, care v-a fost până de curând președinte la OFSD, iar acum vă este și mai președinte, la PSD. I-ați smuls o laudă, a spus că sunteți un exemplu de urmat pentru un succes garantat…

M-a onorat și m-a surprins declarația doamnei ministru, mai ales că a folosit superlativul când a apreciat activitatea mea din județ. Trebuie să spun, însă, că abia după plecarea ei din județ, am realizat câtă răspundere înseamnă prezentarea pe care mi-a făcut-o. Și câte așteptări are, de la mine și de la colegele mele, pentru că singură nu aș putea face nimic! Dar am primit curaj și trăiesc cu convingerea că a venit vremea ca femeia să fie așezată la locul cuvenit! Conferințele de alegeri pe care le-am avut în ultimele luni, în toate comunele județului, în orașe și municipii, ne-au prins bine, și pentru că avem stabilit clar pe cine ne putem baza, dar și pentru că trebuie să ne pregătim de alegerile din 2016. Va fi un an greu, dar eu am convingerea că va fi anul victoriei femeii social-democrate. Așa cum a spus și doamna ministru Rovana Plumb când a fost la noi, Neamțul se menține în fruntea județelor unde social-democrația este o adevărată forță, iar acest lucru este posibil și datorită faptului că un rol extrem de important în viața politică îl joacă femeia. Doamna ministru a făcut această remarcă, la vizita de lucru din 17 iulie. Atunci, au fost două componente: una politică, întâlniri cu liderii și cu membrii organizației, fiindcă, așa cum știți, am avut alegeri la organizația județeană, dar a existat și o componentă administrativă, pe ceea ce înseamnă Ministerul Muncii și activitatea în domeniu. Doamna ministru s-a întâlnit cu reprezentanții instituțiilor din subordinea MMFPSPV din județ, a vorbit despre măsurile luate de Guvern și care își produc deja efectul la nivel național, referindu-se, în special, la absorbția fondurilor europene. În același context, a amintit Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, care are în vedere valorizarea capitalului uman ca resursă pentru o dezvoltare sustenabilă în viitor. Investiția în oameni este cea mai profitabilă dintre cele pe care le poate face o societate, iar doamna ministru i-a îndemnat pe reprezentanții instituțiilor din subordine ”să se plieze pe noul Program Operațional, astfel încât să vină în sprijinul cetățenilor”.

S-a discutat și despre combaterea muncii la negru, o responsabilitate a oricărui Guvern, dar și despre beneficiile noului Cod fiscal, fiindcă e important să se simtă în buzunarele românilor creșterea economică înregistrată. Nu în ultimul rând, un subiect important a fost legea salarizării, care va introduce echitatea în sectorul bugetar, fiindcă o societate sănătoasă nu se poate dezvolta cu o administrație lipsită de motivație, cu profesori și medici insuficient plătiți.

– Ați dus-o și la centrul ”Elena Doamna”. I-a plăcut ce a văzut?

Acolo a avut parte de unul dintre cele mai emoționante momente, cred eu. Câțiva dintre copii i s-au adresat cu ”mama”. Doamna ministru a vizitat centrul de plasament, s-a interesat cum își petrec copiii timpul, cum li se pregătește meniul zilnic, care sunt condițiile pentru educația școlară și, nu în ultimul rând, a discutat cu cadrele didactice despre problemele cu care se confruntă, nevoia de modificări legislative și propuneri pentru îmbunătățirea sistemului, care va deveni, în următorii ani, unul ”familial”, nu instituționalizat, fiindcă, așa cum ne-am angajat în fața comunității europene, centrele de plasament vor dispărea și va crește numărul căminelor de tip familial.

Provocare în roșu PSD: ”Donează sânge, salvează o viață!”

pesediste la sangeFemeile social-democrate din Neamț au început săptămâna cu o campanie de donare de sânge, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piatra-Neamț, unde s-au prezentat în echipă ca să dea exemplu personal. ”Demersul nostru nu este o noutate, am derulat acest tip de campanie încă de acum patru ani. An de an, noi, doamnele din OFSD Neamț – aproximativ 50 din Piatra Neamț, 40-50 din Târgu Neamț, Roman, Bicaz, Roznov și comunele mai apropiate de Piatra Neamț – facem acest gest umanitar, tocmai pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de acest strop de sânge. Este deosebit de important să salvezi o viață cu sângele tău. Este un gest pe care îl facem din suflet, în încercarea de a aduce o bucurie celor care sunt în suferință. Vom derula acest proiect de suflet pe parcursul a două săptămâni, timp în care își invităm și pe colegii noștri bărbați să se alăute demersului”, a declarat Emilia Arcan, președintele OFSD Neamț.

Dana OSTAHIE

One comment

  • Radu

    august 10, 2015 at 2:29 pm

    Ca locuitor al judetului sunt ancorat in realitatea prezenta, citesc stirile si urmaresc evenimentele(inclusiv cele politice) si am curaj sa afirm ca madam’ Arcan este un exemplu clar de burghez proletar-comunist, parvenit din sectorul ,,comert”, cei care, in perioada ,,apusa”, o duceau bine, iar noi ,,ceilalti” indiferent de faptul ca eram cu ,,multe clase”, facute la ,,zi”, ne ,,caciuleam” pentru un produs ce se gasea mai mult ,,pe sub mana”. Atitudine de personaj care doreste sa detina controlul si influenta in mainile sale. Atitudine duplicitara. Ii place sa fie sef, exigent, sa mearga in control si sa fie prezenta la evenimente. Citesc stirile, dupa cum spuneam si pot sa o compar cu cea care a condus judetul inaintea sa, M.G.

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *