Mincinoși pe banii noștri: Cum minte Primăria în privința asocierilor cu ONG-urile

În goana disperată după imagine și sprijin pentru viitoarea campanie electorală, echipa lui Dragoș Chitic a împrăștiat spații către mai multe organizații nonguvernametale. S-au propus și s-au emis hotărâri de Consiliu Local, deci răspunderea a trecut la consilieri, și uite-așa s-au trezit vajnicii nonguvernamentali cu spații căpătate gratuit. În schimbul spațiului, unii ar fi trebuit să întreprindă un minimum de lucruri din multele la care s-au angajat în asocierea încheiată cu Primăria și pentru care s-a primit girul Consiliului Local.

Întrucât știam că asemenea asocieri nu și-au atins scopul inițial și oficial, am solicitat Primăriei Piatra Neamț, conform legii 544/2001, să precizeze fără echivoc ce se întâmplă în astfel de cazuri și dacă entitățile care nu și-au îndeplinit obligațiile asumate mai pot beneficia de alte asocieri sau de acces la fondurile nerambursabile din partea Primăriei. Am mai întrebat și care sunt, concret, asociațiile care nu și-au îndeplinit obligațiile.

Răspunsul Primăriei, transmis pe 7 august, este, așa cum am cerut, foarte clar: ”În situația nerespectării obligațiilor ce îi revin unui partener, Municipiul Piatra Neamț poate (?!? – n.red.) invoca prevederile stabilite prin respectivul acord de parteneriat cu privire la penalități, daune, rezilieri”. Și mai fermă este instituția când ne răspunde că ”nu este cazul” ca vreo organizație nonguvernamentală să nu-și fi îndeplinit obligațiile ce-i revin prin asociere.

Cum minciuna are picioare scurte, chiar și în Primărie, suntem în măsură să demonstrăm cum au mințit reponsabilii Primăriei și cum a început datul la gioale între liberalii de toate culorile care vor funcția de primar, mai ales cei care, în prezent, sunt și la butoanele executivului nemțean.

Să rezumăm: pe 1 august 2014, deci cu 15 (cincisprezece) zile înainte de răspunsul trimis ziarului nostru, la Primărie era înregistrată o cerere a Asociației Culturale ”Tandem”, în care, negru pe alb, se solicita să fie abrogată hotărârea Consiliului Local prin care Tandem a căpătat o centrală termică pe str. Constantin Mătase!tandem cerere

Evident că autorii care au formulat răspunsul către ziar nu au ținut cont de situația cu Asociația Tandem și au mințit cu nonșalanță.tandem raport de specialitate

Pentru ca lucrurile să fie și mai clare, pe 7 august a.c., în Primărie este întocmit un raport de specialitate, semnat, printre alții, și de cineva în numele lui Florin Fecic, secretarul municipiului. În raportul respectiv, se menționează că Asociația Tandem nu a reușit să-și îndeplinească obligațiile asumate. Numele lui Florin Fecic apare și pe răspunsul către Mesagerul de Neamț, cel în care se spune că nu există ONG-uri care să nu-și fi îndeplinit obligațiiile, răspuns care, vă reamintim, are data de emitere pe 15 august a.c., la 7 zile după documentul din Primărie.

În concluzie, deoarece prima dată ați mințit, stimabili oficiali ai Primăriei Piatra Neamț, revenim: Câte alte cazuri de organizații nonguvernamentale mai există în situații similare cu Tandem și ce a făcut Municipiul Piatra Neamț, prin brațul său legal, adică Primăria, pentru rezolvarea situațiiilor, conform prevederilor din actele semnate de părți?

Cât despre vreo sancțiune pentru mincinoși sau incompetenți – alegeți dumneavoastră termenul potrivit – nu ne facem iluzii. Zicala ”corb la corb nu-și scoate ochii” este la ea acasă în Primărie.